CRIZĂ BANCARĂ ÎN RUSIA

Oamenii îşi retrag masiv banii din conturi

Principala preocupare a Băncii Centrale a Rusiei din acest moment este calmarea populaţiei care a dat năvală la băncile unde are depozite pentru a-şi retrage banii, după ce cinci bănci au fost închise de autorităţi în mai puţin de o lună. Astfel, în ultimele trei săptămâni, pe lîngă ridicarea licenţei Master-bank, o instituţie financiară centrală de mari dimensiuni, în conducerea căreia se află vărul lui Vladimir Putin, au mai fost retrase licenţele altor patru bănci regionale, iar alte cîteva instituţii financiare şi-au întrerupt activitatea din lipsă de lichidităţi, scrie Money.ro cu referinţă la RIA Novosti. Cele patru instituţii de creditare care şi-au pierdut licenţa sînt UralLiga, Naftabank, Voljskii Soţialnîi Bank şi Volgo-Kamski Bank.

Vicepreşedintele Băncii Centrale a Rusiei, Mihail Suhov, a declarat că băncile care reprezintă nucleul sistemului bancar rus nu se confruntă cu probleme. Potrivit acestuia, Banca Centrală nu urmăreşte să elimine de pe piaţă un anumit număr de bănci şi ia decizia de a închide o instituţie de creditare după ce analizează situaţia concretă. Redactorii RIA Novosti spun că, într-adevăr, Banca Naţională are strategii diferite în fiecare regiune şi pentru fiecare instituţie financiară în parte.

Tensiunea în rîndul deponenţilor din regiunea Celeabinsk a apărut odată cu ridicarea licenţei băncii UralLiga, care s-a confruntat cu o lipsă de capital după ce Banca Naţională din Rusia i-a solicitat să-şi majoreze nivelul rezervelor. Deşi un manager a propus un plan de însănătoşire a băncii prin infuzie de capital, acesta a fost respins de Banca Centrală. Două zile mai tîrziu, reprezentanţii locali ai Băncii Naţionale au atras atenţia asupra unor provocări din partea unor persoane, care ar urmări să discrediteze băncile regionale. Pe bancomate au apărut mesaje referitoare la posibile alte bănci care îşi vor pierde licenţele, iar clienţii au început să primeacă SMS-uri cu un conţinut similar, în timp ce unele persoane instigau populaţia chiar în sediile băncilor să-şi scoată banii din depozite.

Totuşi, Banca Centrală a reuşit să calmeze pentru moment spiritele, după ce a publicat o scrisoare prin care le-a solicitat deponenţilor să-şi păstreze calmul şi prin care a negat zvonurile răspîndite. Reporterii RIA Novosti spun că nu au întîlnit deponenți panicaţi la băncile din regiune.

În Samara, deponenţii au intrat în panică după retragerea licenţei băncii Volgo-Kamski, pe 11 noiembrie. Aceştia s-au bulucit să-şi lichideze depozitele pe care le aveau şi la alte instituţii financiare, astfel încît două dintre ele au ajuns în criză de lichidităţi. Este vorba despre banca „Solidarnost" şi Voljski Soţialnîi Bank, care au stopat o parte din operaţiuni. Panica s-a intensificat după apariţia unor zvonuri, conform cărora aproape toate băncile din regiune ar putea avea probleme. Totuşi, bancherii susţin că această agitaţie a fost creată intenţionat, cu scopul de a ataca sectorul bancar. Voljski Soţialnîi Bank, care are depozite în sumă de 2,36 miliarde de ruble (52,4 milioane euro) şi-a pierdut licenţa. Iar în cazul băncii „Solidarnost", cu depozite în valoare de 10 miliarde ruble (circa 222 milioane euro), a fost confirmat planul de reorganizare, care va costa în total 6 miliarde ruble (circa 133 milioane euro).

În zona Moscovei, tensiunile au apărut după ce retragerea licenţei Master-bank a afectat alte două bănci, Smolenski Bank şi Banca pentru finanţarea proiectelor. Smolenski Bank a solicitat, la începutul săptămînii, Băncii Centrale să-i pună la dispoziţie un credit de stabilizare, în valoare de 8 miliarde de ruble (aproximativ 178 milioane euro), pentru a putea să-şi deservească în continuare clienţii.

Material redactat de Vlad LOGHIN