Consiliul Europei avertizeaza ca romii si nomazii sunt printre cei mai vulnerabili la pandemie

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a lansat, Marţi, un apel ca Guvernele să se asigure că romii şi nomazii să poată avea acces la îngrijire medicală şi apă curată în timpul pandemiei de COVID-19, scrie agerpres. Persoanele de etnie romă care trăiesc în locuinţe insalubre şi aşezări izolate în toată Europa sunt printre cele mai vulnerabile la pandemie, a avertizat Dunja Mijatovic, conform DPA. „În multe locuri din Europa, romii încă nu au acces la apă curată şi instalaţii sanitare. Acest lucru face foarte dificilă aplicarea unor măsuri cruciale de igienă, precum spălarea periodică a mîinilor”, a spus dna Mijatovic într-o declaraţie publicată cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, marcată Miercuri 8 Aprilie.

Comisarul a evocat rapoarte despre aşezări de romi în Franţa care au rămas fără acces la energie electrică şi apă, deoarece proprietarii locurilor au plecat din cauza regulilor de izolare. Toate evacuările trebuie să fie oprite pe durata crizei, a cerut Dunja Mijatovic. De asemenea, ea a tras atenţia că romii au fost „consideraţi ţapi ispăşitori şi au fost vizaţi de discursul de ură”.

Comisarul Consiliului Europei a menţionat că, în Bulgaria, politicienii au cerut măsuri speciale împotriva romilor, autorităţile locale au înfiinţat puncte de control ale Poliţiei în jurul aşezărilor pentru a impune măsurile de carantină şi, într-un singur loc, au aşezat un gard în jurul unei aşezări de romi pentru a le controla mişcările.

„În timp ce măsurile ce vizează să garanteze respectarea regulilor de izolare pot fi justificate în circumstanţele actuale, acestea nu pot fi aplicate selectiv persoanelor, nici în totalitate, nici parţial, pe baza etniei”, a insistat Mijatovic.