COMISIA PROTECTIE SOCIALA, SANATATE SI FAMILIE A ORGANIZAT AUDIERI PUBLICE IN PROBLEMA VIOLENTEI DOMESTICE

Progresele înregistrate și perspectivele în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice au fost examinate în cadrul audierilor publice, organizate, miercuri, de către Comisia protecție socială, sănătate și familie.

La eveniment au participat deputați, Secretarul Ambasadei Republicii Franceze în Republica Moldova, Coordonatorul Rezident al ONU în Republica Moldova, Simon SPRINGETT, Reprezentant al OMS, Șeful Oficiului de țară - Igor POKANEVYCH, Reprezentant permanent al UNICEF în Republica Moldova, Desiree Monique JONGSMA, reprezentanții de țară a PNUD Moldova, UN WOMEN, al Fondului ONU pentru Populație, conducători ai autorităților publice responsabile atît de domeniul social, finanțe publice, educație, justiție, ordine publică, cît și reprezentanți ai administrației publice locale, precum și organizații neguvernamentale.

În debutul audierilor publice, președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Elena Bacalu a menționat că evenimentul s-a desfășurat în contextul încheierii campaniei globale de conștientizare și sensibilizare a opiniei publice privind prevenirea şi combaterea violenței în familie.

Campania din acest an a avut drept scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele violenței sexuale asupra stării de bine a fetelor și a femeilor și are următorul slogan: ”Colorează lumea în oranj: Generația Egalității unită împotriva violului!”.

”Fenomenul violenţei în familie, amploarea sa reprezintă una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confruntă societatea contemporană, inclusiv Republica Moldova. Violența este o piedică în calea progresului și prosperității întregii societății, nu doar a victimelor acesteia. Avem nevoie în continuare de măsuri care au ca punct principal de pornire susținerea victimelor pentru a părăsi situația abuzivă în care trăiesc”, a subliniat deputata.

În acest sens președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie a punctat cîteva obiective pentru perspectiva imediat următoare, în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice.

”Trebuie să promovăm și să adoptăm Legea cu privire la profesiunea și activitatea de psiholog, fiind constatat faptul că se atestă lipsa asistenței psihologice în toate serviciile la nivel de comuntitate. De asemenea, urmează să modificăm Legea cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor, să îmbunătățim mecanismul de evaluare a cazurilor soldate cu consecințe grave, dar și să să examinăm oportunitatea modificării Codului Educației al Republicii Moldova în sensul prevederii unor reglementări privind prevenirea și combaterea violenței domestice”, a precizat deputata.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a prezentat realizările şi perspectivele în implementarea cadrului legal naţional în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice.

În cadrul discuțiilor, ministra a subliniat necesitatea dezvoltării serviciilor sociale destinate atît asistenței victimelor, cît și pentru agresori, în vederea asigurării consilierii, reabilitării şi educaţiei pentru schimbarea comportamentului de violenţă domestică. La fel, raportoarea s-a referit la etapele de elaborare a proiectului de lege privind asigurarea armonizării legislației Republicii Moldova cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Comisarul principal al Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, Ghenadie Neamțu, a informat asistența că în anul 2018 au fost înregistrate 30 de cazuri de omor în familie și 63 de cazuri de violență sexuală. Totodată, poliția a eliberat 3877 de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali.

Coaliţia Națională ”Viața fără Violență în Familie” a abordat și problemele majore din domeniu la nivel legislativ, instituțional și operațional de intervenție pe cazurile de violență în familie, contribuind la identificarea soluțiilor și măsurilor ce urmează a fi întreprinse în acest context.

În cadrul discuțiilor, participanții au îndemnat societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen, să fie mai solidari, mai toleranți, mai înțelegători și, dacă devin martorii unei acțiuni violente, să spargă cercul violenței și să facă un pas spre schimbare.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM