COALIŢIA „ZIUA PĂMÎNTULUI” ÎNDEAMNĂ CETĂŢENII SĂ PARTICIPE LA PLANTAREA ARBORILOR

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Pămîntului, marcată pe 22 aprilie, Coaliţia organizaţiilor neguvernamentale de mediu „Ziua Pămîntului” va desfăşura mai multe acţiuni de plantare a arborilor în municipiul Chişinău şi în raioanele republicii. Reprezentanţii coaliţiei au făcut apel către societate şi autorităţi să se mobilizeze şi să participe la sădirea arborilor pentru îmbunătăţirea stării generale a spaţiilor verzi.

În această săptămînă, în parcul din sectorul Rîşcani al capitalei urmează să fie plantaţi circa 600 de arbori. Pe 1 aprilie, în spaţiile verzi din oraş vor fi instalate cuiburi confecţionate pentru păsări, iar malul rîului Bîc va fi salubrizat în perioada 11-12 aprilie. Coaliţia va mai organiza şi o masă rotundă, cu tema: „Prezentul şi viitorul spaţiilor verzi în oraşul Chişinău”, iar în instituţiile de învăţămînt preuniversitar din municipiu vor avea ore educative şi vor desfăşura concursuri cu genericul: „Energia şi biomasa în Moldova”.

Preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste, Vladimir Garaba, a spus, la o conferinţă de presă la IPN, că situaţia din oraşul Chişinău este îngrijorătoare, arborii din parcuri sînt îmbătrîniţi şi uscaţi, iar autorităţile nu întreprind nicio măsură pentru regenerarea acestor parcuri. O altă problemă vizează defrişarea arborilor pe străzile care intră în reparaţie. Vladimir Garaba a spus că este vorba de sute de arbori, deşi autorităţile susţin că au fost defrişaţi doar patru-cinci copaci.

Reprezentanta Centrul Naţional de Mediu, Iuliana Cantaragiu, a spus că Primăria Chişinău ar trebuie să acorde mai multă atenţie înverzirii spaţiilor din oraş. „Primăria ar trebui să se gîndească ce înseamnă protecţia mediului în oraş”, a spus reprezentanta Centrul Naţional de Mediu . Şi reprezentanta Asociaţiei „Eco-Contact”, Natalia Guranda, a spus că, pe lîngă voluntari şi autorităţi, şi cetăţenii trebuie să se implice în acţiunile de plantare a arborilor.

Coaliţia „Ziua Pămîntului” a fost constituită în 2000 pentru promovarea dezvoltării durabile şi a modului sănătos de viaţă.

Sursa: IPN