Chinezii pot avea citi copii doresc. Noua lege elimina restrictiile din ultimii 40 de ani

Un Cod Civil în pregătire în China ar urma să nu facă nicio referire la controlul naşterilor, potrivit unui cotidian oficial, Beijingul părînd să pregătească suprimarea completă a restricţiilor privind numărul de copii pe care cuplurile îi pot avea, după patru decenii de planning familial drastic, informează AFP. Afectată de îmbătrînirea populaţiei, China a abandonat oficial la sfîrşitul lui 2015 aşa-zisa politică a „copilului unic”. De atunci, toate cuplurile căsătorite sunt autorizate să aibă un al doilea copil, însă nu mai mult. Or, proiectul de Cod Civil în prezent în pregătire nu mai conţine nici o menţiune cu privire la controlul naşterilor, a informat Jiancha Ribao, cotidian juridic oficial.

Acest Cod Civil ar urma să fie adoptat în cadrul unui vot ce va avea loc în 2020 în Adunarea Naţională Populară, Camera de înregistrare legislativă a regimului comunist. Partidul Comunist a început să impună aşa-zisa „politică a copilului unic” în 1979, pentru a stăvili puternica ascensiune demografică din această ţară cea mai populată din lume. Aplicată cu preţul unor avorturi forţate, amenzi şi sterilizări, acest strict control al naşterilor a fost criticat din cauza dezechilibrelor provocate: îmbătrînirea populaţiei şi scăderea proporţiei de femei, numeroase familii preferînd să aibă un băiat.

Înainte de schimbarea politică din 2015, circa 50 de milioane de femei beneficiau deja de dreptul de a avea doi copii, date fiind excepţiile acordate minorităţilor etnice, familiilor rurale al căror prim copil era o fată, precum şi, ceva mai recent, cuplurilor din care cel puţin un membru era copil unic la părinţi.

Însă, noua legea întîrzie să-şi aducă roadele: numărul de naşteri a scăzut în China în 2017. Numeroase cupluri chineze ezită astăzi să aibă un al doilea copil, motivînd prin creşterea preţurilor la imobiliare şi costurile educaţiei, precum şi cu impactul asupra carierelor lor profesionale. În acest context, îmbătrînirea accelerată a populaţiei chineze devine o bombă demografică ce va avea un efect întîrziat pentru gigantul asiatic, care numără în prezent circa 1,38 miliarde de locuitori.

Populaţia cu vîrste între 16 şi 59 de ani, aptă de muncă, s-a redus cu aproape 5,5 milioane de oameni anul trecut, în scădere pentru al şaselea an consecutiv, ajungînd la 902 milioane de persoane (65% din populaţia totală). Potrivit estimărilor Guvernului chinez, numărul de persoane de peste 60 de ani ar urma să ajungă la 487 de milioane în 2050, adică 35% din populaţie, comparativ cu 241 de milioane, 17,3% din populaţie, cît se înregistra la sfîrşitul lui 2017.