Cele mai ciudate orase din lume

Oraşul unde nu ai voie să mori sau cel construit într-o piatră

Toate oraşele lumii sunt unice în felul lor, dar cîteva sunt de-a dreptul extraordinare, nu îţi vine să crezi că există. Bright Side, citată de Business Magazin.ro, prezintă cele mai ciudate 12 oraşe ale planetei, iar unele dintre ele merită vizitate.

12. Oraşul în care nu poţi muri. Oraşul Longyearbyen, Svalbard, un teritoriu insular în Oceanul Arctic, este una dintre cele mai nordice aşezări din lume şi un loc în care, oficial, nu puteţi muri. Există un cimitir în oraş, dar nu a fost folosit în 70 de ani. Motivul este clima îngheţată, care împiedică descompunerea corpurilor moarte şi le face o atracţie pentru animalele sălbatice. Persoanele care sunt susceptibile de a muri în curînd sunt transportate în Norvegia cu avionul.

11. Oraşul aflat pe teritoriul a două ţări. Oraşele împărţite între două ţări sunt un fenomen mai frecvent decît credeţi, dar acesta este cel mai neobişnuit dintre ele. Büsingen am Hochrhein este un oraş german aflat în Elveţia. Din punct de vedere economic, face parte din Elveţia, dar din punct de vedere administrativ, face parte din Germania. Büsingen am Hochrhein este singurul oraş german unde francul elveţian este monedă principală şi are două coduri poştale: una elveţiană şi una germană. Cetăţenii folosesc atît numere de telefon elveţiene, cît şi germane. FC Büsingen este singura echipă germană care joacă în campionatul elveţian.

10. Oraşul „Iadului”. Statul Michigan, Statele Unite ale Americii, este un loc unde puteţi găsi „Iadul” la orice colţ, mai exact, cuvîntul englez „Hell”. Asocierea acestui cuvînt cu oraşul este incertă, dar locuitorii oraşului sunt fericiţi să-şi susţină imaginea infernală. Turiştii sunt fericiţi să se fotografieze cu panourile „Bine aţi venit în Iad” pe fundal, iar magazinele de suveniruri locale profită de beneficiile „iadului”.

9. Un oraş austro-chinez. Chinezii sunt cunoscuţi pentru abilitatea de a copia foarte bine un lucru, chiar şi oraşele întregi. Pentru a-şi conferi şansa de a călători fără a părăsi ţara, aceştia au decis să refacă satul austriac Hallstatt. Biserica a fost construită mai întîi, urmată de străzi, care arată exact ca cele originale. Mai mult,  piaţa imobiliară din Hallstatt, China, este mai scumpă decît în ​​cel austriac.

8. Ultimul oraş liber. Slab City este un oraş californian populat în principal vagabonzi, pensionari şi cei care nu au unde să meargă. Oamenii trăiesc aici în remorci şi în hambare improvizate, fără apă, electricitate sau adrese. De asemenea, lipsesc utilităţile publice, precum şi taxele şi chiriile. Toate acestea sună ca o mulţime de inconveniente, dar mulţi dintre cei care au fost aici spun că este de fapt un loc foarte confortabil. Localnicii îl numesc „ultimul oraş liber din America”.

7. Oraşul peşteră. Matmata din Sudul Tunisiei este un oraş unde mulţi oameni trăiesc în locuinţe subterane. În anii 1970, aici s-au construit case la suprafaţă, dar mulţi localnici preferă să locuiască în casele lor tradiţionale. Fanii Star Wars vor recunoaşte acest loc ca fiind casa lui Luke Skywalker.

6. Tot oraşul sub un singur acoperiş. Întregul oraş din Whittier, Alaska, este situat în clădirea cu 14 nivele a unei foste unităţi militare. Aceasta găzduieşte, pe lîngă locuinţe,  toate magazinele, o secţie de poliţie, un spital şi o biserică. Scopul a fost economia la încălzire, pentru că vremea este rece şi vîntură aproape tot anul. Populaţia oraşului numără doar 220 de persoane.

5. Cel mai albastru oraş. Pereţii, uşile şi chiar scările din oraşul Chefchaouen din Maroc au nuanţe diverse de albastru. O teorie este că au fost pictate de evreii ce locuiau aici, albastru fiind pentru ei o culoare sacră. Evreii au plecat de mult timp, dar efectele tradiţiei au rămas.

4. Oraşul extratereştrilor. În 1947, un OZN s-a prăbuşit lîngă oraşul Roswell, New Mexico. Încă este un subiect de dezbatere despre ceea ce era, de fapt, acel obiect, dar Roswell a devenit universal cunoscut sub numele de Alien City (Oraşul extratereştrilor). Acest loc prezintă diverse festivaluri cu această tematică, chiar McDonald's-ul local este decorat cu astfel de imagini.

3. Oraşul din largul mării. Neft Daşları sau „Oil Rocks” este un oraş industrial din Azerbaidjan. Acesta se află pe platformele metalice din largul mării, deasupra unui cîmp petrolier. Oraşul nu are o populaţie rezidentă. Aproximativ 2.000 de oameni vin să lucreze aici, în schimburi de cîteva luni.

2. Oraşul de sub piatră. Oraşul Setenil de las Bodegas din Spania atrage turişti din întreaga lume – probabil pentru că este construit într-o stîncă enormă de bazalt. Pe unele străzi puteţi vedea roci deasupra capului, în loc de cer, iar unele par a fi pe punctul de a cădea, dar sunt în aceeaşi poziţie de secole.

1. Oraşul cu mai mulţi morţi decît vii. Oraşul Colma, California, găzduieşte 17 cimitire, iar numărul celor decedaţi îl depăşesc pe al celor care trăiesc într-o proporţie de o mie la unu. Asta s-a întîmplat deoarece autorităţile au decis cîndva să mute toate cimitirele din apropiere din San Francisco, iar toate cadavrele au fost aduse aici. Populaţia oraşului era formată doar din gropari şi cei care se ocupau cu servicii funerare, dar începînd cu anii 1980 au început să se stabilească aici şi oameni cu alte profesii.  Motto-ul oraşului este în prezent „E minunat să fii viu în Colma!”