Cel mai vechi basm din lume

Basmele sunt creaţii extrem de vechi, cu teme şi motive recurente în diferite culturi. Cea mai veche este, însă, basmul intitulat „Fierarul şi Diavolul”, care datează de acum 7.000 de ani. Povestea a apărut din India pînă în Europa şi a fost spusă în mai mult de 35 de limbi. Se află, de asemenea, şi în colecţia de basme a Fraţilor Grimm, relatează Curiosity. Intriga basmului este, de asemenea, destul de familiară. Este vorba despre un fierar care îşi vinde sufletul într-un pact cu diavolul pentru puteri supranaturale pe care acesta le foloseşte chiar asupra diavolului.

Folcloriştii speculau faptul că basmul este antic, dar într-un studiu recent, un antropolog şi un expert în ştiinţe sociale au „cartat” cu ajutorul unei tehnici filogenetice folosită pentru stabilirea relaţiilor între organisme, ocurenţele găsite pe arborele limbilor indo-europene. Aşadar, aceştia au stabilit că intriga se regăseşte „în toată lumea vorbitoare de limbi indo-europene, din India în Scandinavia”.

Basmele sunt mai vechi decît Biblia

Un studiu recent arată că unele dintre cele mai cunoscute poveşti pentru copii sunt de fapt mai vechi decît se credea. Teoriile de pînă acum arătau că basme precum "Frumoasa şi Bestia" sau "Jack şi vrejul de fasole" datează din secolele 17-18. Noul studiu bazat pe aplicarea unui model matematic ar demonstra că în realitate aceste poveşti sunt vechi de patru pînă la şase mii de ani. De fapt, ele sunt mai vechi chiar decît limbile europene moderne, precum engleza, franceza, germana şi rusa, precedînd pînă şi religiile majore ale lumii.

Unii cercetători nu exclud ca basmele respective să fi influenţat scrieri din mitologia greacă şi romană sau Biblia însăşi. "Versiuni ale acestor basme probabil că au fost spuse la începuturi într-o limbă ancestrală dispărută, din care au evoluat în timp limbile moderne", spune unul dintre autorii studiului, Jamie Tehrani de la Universitatea Durham din Marea Britanie, citat de Discovery News. În opinia sa, "este remarcabil că aceste poveşti au supravieţuit atît de mult, fără să fie scrise".
Basmul "Jack şi vrejul de fasole" de exemplu este vechi de cinci mii de ani. Cel mai vechi este "Fierarul şi Diavolul", care ar data de acum şase mii de ani, adică de prin Epoca Bronzului. Este povestea unui fierar care face un pact cu Moartea, pentru a căpăta puteri supraomeneşti, după care-l păcăleşte pe Diavol, pentru a-şi recăpăta sufletul.

Nu toată lumea este însă de acord cu descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Durham. Un expert în folclor de la Universitatea din California, Berkeley, John Lindow, contestă originea acestui din urmă basm, potrivit sciencenews.org. El se îndoieşte că în vocabularul de acum şase mii de ani ar fi existat cuvîntul "fierar", lucru ce-l face să creadă că povestea respectivă ar fi de fapt mai recentă. Autorii studiului îşi menţin însă punctul de vedere şi spun că astfel de poveşti sunt transmise din generaţie în generaţie, din timpuri străvechi.

Aceste descoperiri au apărut în publicaţia Royal Society Open Science.

Sursa: RFI