CE SE INTIMPLA CU CORPUL TAU ATUNCI CIND RENUNTI LA ALCOOL?

Renunţarea la alcool poate fi dificilă, dar avantajele fac să merite efortul, spune Damon Raskin, medic din Los Angeles specializat în medicina dependențelor.

„A lua o pauză de la consumul de alcool, fie şi numai pentru cîteva săptămîni, este o idee bună, mai ales dacă beţi regulat peste limita zilnică recomandată”, spune dr. Raskin. De asemenea, dacă băutura pare să vă afecteze munca sau relațiile personale, este timpul să luați în considerare renunţarea la alcool, adaugă el.

Iată ce vă puteți aștepta să se întîmple, atît pe termen scurt, cît și pe termen lung, dacă abandonați consumul de alcool:

1. Veţi dormi mai bine. Un studiu recent, publicat în revista Alcoholism: Clinical & Experimental Research, a descoperit că un consum de alcool înainte de a intra în pat mărește tiparele undelor alfa în creier (activitate cerebrală care apare de obicei cînd sînteți treaz). Ca rezultat, vă veţi trezi.

O recenzie a 27 de studii a constatat că, în timp ce alcoolul poate ajuta oamenii să adoarmă mai repede şi mai profund la început, acesta interferează serios cu calitatea somnului după acea perioadă iniţială odihnitoare.

2. Veţi mînca mai puțin la cină. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, alcoolul este unul dintre cei mai mari stimulenţi ai apetitului. Cercetătorii au descoperit că atunci cînd oamenii au primit o cantitate de alcool egală cu aproximativ două băuturi, au mîncat cu 30% mai multe alimente decît cei care au primit o soluție salină. Chiar și intoxicația ușoară poate crește activitatea creierului în hipotalamus, făcîndu-vă mai sensibili la mirosul de mîncare și îndemnîndu-vă să mîncați mai mult.

3. S-ar putea să vreţi mai mult zahăr. Zahărul crește nivelurile de dopamină, hormonul recompensei, care alimentează sentimentul de plăcere, spune dr. Raskin. Alcoolul face același lucru, deci este foarte posibil ca atunci cînd renunțaţi la o substanță care cauzează fericire, să aveţi mai multe șanse să vreţi să consumaţi mai mult zahăr.

4. Veţi începe să slăbiţi. Alcoolul are un mod mascat de a mări consumul zilnic de calorii, fără să realizați. Doar o margarita poate conține 300 de calorii sau mai mult, mai ales din zahăr. Bărbaţii consumă încă 433 de calorii în acele zile în care beau o cantitate moderată de alcool, potrivit unui studiu. Dacă tăiaţi alcoolul de pe listă şi renunţaţi şi la dulciuri, veţi slăbi rapid, fără prea mult efort.

5. O piele mai frumoasă. În cîteva zile de la renunţarea la alcool, veți observa că pielea e mai hidratată. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul este un diuretic, determinîndu-vă să urinați mai mult, spune dr. Raskin. Alcoolul scade, de asemenea, producția unui hormon antidiuretic, care ajută organismul să reabsorbă apa. (Mai puțină apă în organism înseamnă piele uscată.)

Roşeaţa din obraji şi din jurul nasului va începe să se estompeze, iar alte boli de piele, cum ar fi mătreaţa, eczema sau rozaceea, se pot ameliora.

6. Veţi avea mai mulți bani. O băutură bună este o plăcere costisitoare.

7. Stare de spirit proastă. „Oamenii folosesc adesea alcoolul ca un lubrifiant pentru emoții, iar cînd se opresc din băut, se pot simți agitați și neliniștiți”.

8. Scade riscul de cancer, dar creşte cel de boli cardiovasculare. Potrivit Institutului Naţional al Cancerului, consumul de alcool a fost legat de un risc crescut de apariţie a cancerului la nivelul gurii, ficatului, colonului şi rectului. Riscul crește cu cît consumați mai mult.

Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că un consum moderat de alcool poate scădea șansele de a suferi probleme cardiace.

Sursa: health24.com