CE SE FACE LA GUVERN

Executivul a aprobat proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor

Guvernul a aprobat pe 27 noiembrie proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor. Bugetul de stat pe anul 2014 îşi propune să asigure veniturile pentru finanţarea cheltuielilor prioritare şi a durabilităţii bugetar-fiscale. Astfel, veniturile vor creşte cu 14,1%, şi vor constitui 25682,0 mln de lei. Partea preponderentă a acestora - 85 la sută, este planificată din încasările veniturilor fiscale, cu o creştere de 19,5% faţă de anul 2013 sau cu 3,6 miliarde de lei. Totodată, vor creşte intrările de granturi pentru susţinerea bugetului şi pentru proiectele finanţate din surse externe, cu mai bine de opt procente. Cheltuielile bugetului de stat, pe toate componentele, sînt estimate la 28085,1 mln de lei. La acest capitol, se vor mări sumele destinate pentru activitatea externă, ştiinţă şi renovare, transporturi şi gospodăria drumurilor, cu circa 20 de procente, pentru agricultură cu aproape 25%, iar pentru învăţămînt - cu 80 la sută mai mult decît în 2013. Peste zece la sută din totalul cheltuielilor vor pleca în domeniul sănătate. Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor se va solda cu un deficit în sumă de 2403,1 mln de lei sau 2,3 la sută din PIB.

A fost aprobat bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014

Guvernul a aprobat pe 27 noiembrie bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014. Legea prevede venituri la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 la nivel de 12 miliarde 35 milioane 836,6 mii de lei, în creştere cu 14,2% în raport cu veniturile aprobate pentru anul 2013, iar cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat se propun la nivel de 12 miliarde 155 milioane 836,6 mii de lei, sau cu 14,5% creştere faţă de de suma cheltuielilor aprobate pentru anul 2013. Viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc, a menţionat că sînt prevăzute contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă de 8,5 miliarde de lei, cu o creştere de 7,8% faţă de 2013.

Fondul asigurării obligatorii de asistenţă medicală va creşte în anul 2014

Executivul a aprobat pe 27 noiembrie proiectul Legii fondurilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014, stabilind veniturile la nivel de 4,7 miliarde de lei şi cheltuielile la 4,8 miliarde de lei, cu un deficit de 100 de milioane. Comparativ cu anul 2013, se prevede majorarea veniturilor şi cheltuielilor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală cu 14,7% şi ,respectiv, 11,7 la sută. Costul primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va creşte cu un procent, pînă la opt procente. Odată cu majorarea acesteia, contribuţiile angajatorilor pentru asigurările obligatorii de asigurări în medicină vor creşte cu aproximativ 22 de lei lunar sau cu 264 de lei anual pentru fiecare angajat, comparativ cu anul 2013, luînd ca bază de calcul salariul nominal mediu lunar prognozat pentru anul viitor pe sectorul real şi bugetar. Astfel, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va constitui 4056 de lei.

Ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria a fost rechemat din funcţie

Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Ungaria Alexandru Codreanu a fost rechemat din funcţie. Decizia a fost luată pe 27 noiembrie la şedinţa Guvernului. Codreanu a fost rechemat şi din funcţiile pe care le deţinea prin cumul de Ambasador al Republicii Moldova în Bosnia şi Herţegovina, Slovenia, Croaţia şi reprezentant al RM pe lîngă Comisia Dunării cu reşedinţa la Budapesta. Premierul Iurie Leancă a declarat că Alexandru Codreanu nu este rechemat pentru că nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile, ci în contextul rotaţiei obişnuite în cadrul aparatului central şi al misiunilor Republicii Moldova în străinătate.

Guvernul a numit 2 vicedirectori ai Autorităţii Aeronautice Civile

Nicolae Buzu şi Radu Bezniuc au fost numiţi de către Guvern în calitate de vicedirectori ai Autorităţii Aeronautice Civile. Nicolae Buzu a lucrat pilot la compania Air Moldova, iar ultimul loc de muncă al lui Radu Bezniuc a fost în calitate de consilier al prim-ministrului pe probleme de transport şi infrastructură.

Sursa: Moldpres, IPN