CE SE FACE LA GUVERN

Înainte de începerea ședinței propriu-zise de pe 24 iunie, Prim-ministrul Maia Sandu i-a cerut Ministrului Economiei și Infrastructuri Vadim Brînzan, să inițieze o procedură de cercetare disciplinară a șefului titular al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Ghenadie Sajin, actualmente președinte al raionului Ialoveni, pentru investigarea abuzurilor și încălcărilor comise în timpul deținerii funcției la Agenție.

Totodată, Premierul a anunțat că orice informație care vizează transmiterea patrimoniului public în proprietate privată, precum și transmiterea în concesiune, administrare fiduciară, transmiterea întreprinderilor de stat în proprietatea unităților administrativ-teritoriale, dar și alte activități orientate spre diminuarea participării statului la administrarea proprietății publice, precum și a tuturor achizițiilor publice efectuate, cu excepția informațiilor din domeniul militar, relațiilor externe, cele care țin de securitatea statului și asigurarea ordinii de drept, va deveni informație de acces public. Un proiect de lege în acest sens urmează a fi înregistrat la Parlament. ,,Am descoperit foarte multe informații care țin de privatizări și tot felul de tranzacții care au implicat proprietatea publică și care au fost secretizate, respectiv, e foarte greu să încercăm să aflăm ce s-a întîmplat acolo. Această informație trebuie să fie accesibilă și nouă, și dvs., și mai ales publicului larg.”, a menționat Maia Sandu.

De asemenea, Prim-ministrul a reiterat necesitatea funcționării Autorității Naționale de Integritate (ANI), menționînd că în instituția care trebuia să devină funcțională în 2017, au fost angajați doar 9 din cei 46 de inspectori necesari. Mai mult decît atît, unor angajați le-au fost reduse salariile cu 60%. ,,Noi ne dorim inspectori la ANI bine-plătiți, independenți, buni profesioniști, pentru că au de cercetat și investigat bunurile la foarte mulți funcționari publici, persoane cu demnitate publică, procurori, judecători și așa mai departe. Este și o condiție pentru sprijinul extern pe care-l avem, de aceea această autoritate trebuie să devină funcțională cît de curînd posibil.”, a spus șefa Executivului.

Totodată, Prim-ministrul a menționat că, spre deosebire de ANI, în cazul altor funcționari salariile au crescut foarte mult, precizînd, de exemplu, că salariul șefului Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, este de 70 de mii de lei lunar. ,,Sînt surprinsă că există această unitate care trebuia să se ocupe de implementarea reformei. Guvernul precedent ne-a povestit de mai multe ori că această reformă s-a finalizat încă din 2017. Întrebarea mea este pentru ce se plătesc salarii de 70 mii de lei, în situația în care reforma s-a încheiat.”, a declarat Maia Sandu.

La debutul ședinței, Premierul a declarat că se lucrează și la un proiect de lege care ar desființa monopolul privind achizițiile publice prin care se contractează serviciile de pază, avînd în vedere că instituțiile statului sînt sub paza unor structuri dubioase. Toată documentația de achițizii publice pentru contractarea serviciilor de pază a fost făcută în așa fel, încît să existe doar 3 companii care să poată întruni condițiile pentru a presta servicii de pază instituțiilor de stat.

Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv luni, 24 iunie, la două proiecte de legi. Unul dintre acestea vizează modificarea articolelor din Codul fiscal și Codul vamal prin care se introduce mențiunea expresă că mărfurile comercializate de către magazinele, barurile, restaurantele duty-free sînt scutite de achitarea TVA și a accizei doar în cazul amplasării acestora la ieșirea din țară.

De asemenea, proiectul prevede anularea scutirii de TVA și acciză pentru produsele petroliere comercializate în zona vamală de control.

Cel de-al doilea proiect de lege, avizat pozitiv de către Cabinetul de miniștri prevede schimbarea statutului funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și de ”șef/șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” din funcții publice în funcții de demnitate publică, precum și instituirea funcției de „secretar general al ministerului”, care va substitui funcția de „secretar general de stat”. Totodată, documentul vizează delimitarea atribuțiilor de „secretar de stat” și „secretar general al ministerului”.

Tot pe 24 iunie, Guvernul a aprobat o hotărîre prin care a fost modificată componența Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică. Astfel, Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vasilii Șova, a fost numit noul președinte al Părţii moldoveneşti a Comisiei. Proiectul a fost elaborat în contextul învestirii noului Guvern.

Cu referire la cadre, Cabinetul de miniștri a mai decis astăzi eliberarea din funcții a șefei Companiei Naționale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, dar și a lui Vitalie Iurcu, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Sursa: gov.md