Carantina generala in Franta

Statele europene anunță noi măsuri de carantină împotriva coronavirusului. Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii Noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor funcționa în continuare. La scurt timp, Emmanuel Macron a anunțat că în Franța va fi instituită carantina generală.

Franța adoptă măsuri mai dure decît Germania: Președintele Emmanuel Macron a anunțat carantină totală, începînd de Vineri. Afacerile non-esențiale vor fi închise, dar școlile vor rămîne deschise timp de patru săptămîni. Oamenii vor avea voie să iasă din casă pentru achiziționarea de bunuri esenţiale, să meargă la medic sau să facă ora zilnică de mişcare în aer liber. 

„Virusul circulă în Franța cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste prognoze nu au anticipat-o. Spre deosebire de primul val, toate regiunile se află acum pe pragul de alertă. (...) Responsabilitatea mea este de a-i proteja pe toți francezii, în ciuda polemicilor, în ciuda dificultății deciziilor care trebuie luate. Îmi asum pe deplin”, a spus Președintele francez, adăugînd că al doilea val „va fi mai greu, mai letal decît primul”.

Macron a subliniat însă că alte țări europene, precum Spania, Irlanda și Olanda, au luat măsuri „mai dure și mai devreme decît ale noastre”. 

„Şcolile vor rămîne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vîrstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în Primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămîn închise”, a completat el.

„Nu cred în opoziţia dintre sănătate şi economie pe care vor să o instaureze unele persoane”, a argumentat Preşedintele Franţei.

El a precizat că situaţia epidemică va fi evaluată la fiecare două săptămîni: „Dacă peste două săptămîni vom avea situaţia sub control, vom putea reevalua lucrurile şi sperăm să redeschidem anumite magazine, mai ales în această perioadă atît de importantă, înaintea sărbătorilor de Crăciun”.

Cancelarul german Angela Merkel a convenit, Miercuri, împreună cu landurile, instituirea unor noi restricţii antiepidemice, care includ închiderea barurilor şi restaurantelor şi sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise, pentru a încerca să oprească creşterea continuă a cazurilor de COVID-19, potrivit agenţiilor Reuters, DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămînă. Trebuie să acţionăm acum”, a spus şefa Guvernului de la Berlin, avertizînd că situaţia este „foarte serioasă” şi că Germania se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului, în cazul a trei sferturi dintre noile persoane infectate neputîndu-se descoperi de la cine a fost contractat virusul.

„Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în cîteva săptămîni”, a mai atenţionat Merkel.

Germania: Restricții în luna Noiembrie 

Noile restricţii, aplicabile din 2 Noiembrie, prevăd, de asemenea, limitarea reuniunilor la maxim 10 persoane din două gospodării diferite.

Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot vor fi închise, iar concertele anulate.

De asemenea, populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale. Înnoptările în hoteluri vor fi permise doar pentru călătoriile în scop profesional necesare, călătoriile în scop turistic fiind interzise.

Obiectivul acestor măsuri severe – nu însă la fel de restrictive ca în Primăvară, cînd au fost închise magazinele neesenţiale şi şcolile – este, potrivit lui Merkel, să limiteze cît mai mult efectele economice şi să permită menţinerea şcolilor şi grădiniţelor deschise.

Cancelarul a anunţat, de asemenea, un nou program de ajutor de urgenţă, în valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restricţiile antiepidemice.