BERD VA CONTRIBUI ÎN CONTINUARE LA ÎMBUNĂTĂŢIREA EFICIENŢEI ENERGETICE A LOCUINŢELOR DIN MOLDOVA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a evaluat, pe 13 iunie, progresul Programului Facilitatea de Finanţare a Eficienţei Energetice în sectorul rezidenţial din Republica Moldova (MoREEFF). La ceremonia de prezentare a activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului sus-menţionat a participat şi Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. El a subliniat în mesajul său importanţa suportului acordat de BERD în vederea sporirii securităţii energetice în sectorul rezidenţial, a informat Serviciul de presă al MDRC.

"Apreciem implicarea Uniunii Europene în crearea Fondului de granturi şi suportul BERD acordat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor în elaborarea setului de reglementări în domeniul eficienţei energetice a clădirilor, armonizate cu directiva şi standardele europene. Legea privind performanţa energetică a clădirilor este elementul cheie al acestui set de reglementări. Cadrul legal va permite asociaţiilor şi condominiilor de proprietari să împrumute bani pentru a investi în materiale şi echipamente energoeficiente. Aceasta constituie o parte din eforturile depuse pentru a ajuta Moldova să-şi mărească securitatea energetică", a subliniat Marcel Răducan.

Julia Otto, şefa Biroului BERD în Moldova, a accentuat că, împreună cu un grup de bănci partenere, BERD oferă finanţare pentru acordarea ulterioară a creditelor destinate proprietarilor de locuinţe şi asociaţiilor proprietarilor de locuinţe, companiilor de administrare a fondului locativ, companiilor de servicii energetice şi investitorilor privaţi care doresc să implementeze proiecte de îmbunătăţire a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial. „Sîntem foarte mîndri că deja patru bănci comerciale finanţează măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice în casele din Moldova. Noi încurajăm şi alte bănci, de asemenea, să se alăture eforturilor noastre de a promova eficienţa energetică în sectorul rezidenţial", a mai afirmat Julia Otto.

Programul MoREEFF reprezintă una din oportunităţile la nivel de proprietari de locuinţe, asociaţii de coproprietari, de a contribui prin investiţii băneşti la reducerea cheltuielilor pentru energie, la sporirea confortului locuinţelor etc. În context, MDRC elaborează Programul privind reabilitarea blocurilor de locuinţe în care vor fi trasate obiectivele şi acţiunile la nivel de autorităţi publice centrale, recomandări pentru autorităţile publice locale în vederea prelungirii termenelor de exploatare a fondului locativ existent, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Pînă în prezent, BERD a ajutat, prin programul MoREEFF, 169 de familii să economisească energie şi bani.