BAIETII MARI ISI PARCHEAZA „JUCARIILE” UNDE VOR

Parcarea maşinilor neregulamentar în oraşe, în special în Chişinău, nu provoacă doar senzaţia de disconfort, dar şi situaţii neplăcute, care pun în pericol tot mai frecvent siguranţa trecătorilor, determinată de aşa-numita ”mica încălcare” din partea şoferilor nepăsători, ce îşi abandonează maşinile fără nici o grijă în locurile nepermise, chiar şi zebrele nereprezentînd un obstacol. În unele cazuri, pietonii abandonaţi sînt nevoiţi să ocolească maşinile trecînd prin plină stradă pentru a ajunge la destinaţie, astfel fiind în nesiguranţă atît ei, cît şi bunul mers a şoferilor aflaţi la volan.

Cerînd explicaţii de la şoferii ce parchează neregulamentar, primim doar reproşuri sau o atitudine indiferentă faţă de situaţia dată. Aceştia motivîndu-şi acţiuniile lor prin faptul că nu au ştiut că este interzis, ignorînd faptul că există şi indicatoare pentru astfel de locuri. Dar tragic e că în unele locuri, aceste indicatoare lipsesc cu desăvîrşire sau, în cel mai rele cazuri, şoferii le ignoră, de parcă nici n-ar exista.

Lupta cu parcările se duce deja de ani în şir, însă rezultate, după cum vedem la etapa actuală, nu prea se văd. Principalul luptător contra acestei probleme se pretinde a fi Dorin Chirtoacă, care acum 5 ani vorbea cu un aer optimist despre construcţia parcărilor multietajate, care ar trebui să rezolve această situaţie neplăcută. În aprilie 2010, Consiliul Municipal a aprobat o schemă promiţătoare de construirea, pînă în anul 2025, a parcărilor multietajate, documentul fiind elaborat de Institutul Municipal de Proiectări "Chişinău-Proiect". După cum putem constata, multiplicarea locurilor de parcări nu au soluţionat această dificultate, căci unele din ele sînt cu plată sau prea departe de locurile solicitate de şoferi.

În prezent, Poliţia de Patrulare se implică şi ea la stoparea numărului mare de parcări neregulamentare, prin scoaterea numerelor maşinilor, dar se pare ca nici asta nu-i poate speria pe şoferi. Nu ne rămîne decît să facem apel la bunul simţ al şoferilor, care trebuie să înţeleagă gravitatea acestor probleme, ce ne incomodează atît de mult.

Victoria RÎNJA