APEL CATRE GUVERNUL SI PARLAMENTUL R. MOLDOVA, CATRE TOATE ORGANIZATIILE DE VETERANI

Asociaţia Obştească "Organizaţia Veteranilor din Republica Moldova", îşi exprimă indignarea privind majorarea tarifelor la gaze şi energie pentru populaţia ţării, care va duce la o creştere a tarifelor la serviciile comunale, la creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor, şi ca consecinţă, la sărăcirea în continuare a populaţiei, şi cerem Guvernului şi Parlamentului măsuri urgente privind protecţia socială a generaţiei în vîrstă.

AO OVRM întruneşte în rîndurile sale mai mult de 500 de mii de veterani de muncă, de război, invalizi, unite în 42 de organizaţii municipale, raionale, sectoriale, 1320 primare. Această categorie de cetăţeni este cea mai vulnerabilă şi cea mai săracă parte a societăţii moldoveneşti. 

AO OVRM consideră această creştere ilegală şi criminală. Ar fi fost justificată, în cazul în care, concomitent ar fi crescut pensiile, în special cele minimale şi salariile. Însă, acest lucru nu se întîmplă. Nu pot cetăţenii simpli şi săraci să poarte răspundere materială pentru eşecurile şi greşelile conducătorilor, în special, să le ofere oligarhilor profituri.

Pentru armata de jumătate de milion de populaţie a venit cea mai dificilă perioadă. Este dureros şi trist a vedea ce se întîmplă în ţară: corupţia în toate structurile nu permit a face un pas fără mită, populaţia în vîrstă este jefuită, ucisă, arsă, amăgită, lăsată fără adăpost.

Luînd în consideraţie că Republica Moldova – este cea mai săracă ţară din Europa, este clar ce loc ocupă veteranii noştri în Comunitatea Europeană. 

Noi credem că o astfel de politică economică al Guvernului, cu sprijinul Parlamentului ţării este echivalentă cu genocidul generaţiei mai în vîrstă şi este o crimă.

Nemulţumirea pensionarilor a ajuns la ultima picătură de răbdare: oamenii au sărăcit - indexarea pensiilor este puţin mai mult de 7%, iar tarifele pentru apă, gaz, încălzire depăşesc pensiile de 5 şi mai multe ori.

Consiliului Republican al AO OVRM se adresează către toţi conducătorii organizaţiilor municipale, raionale şi primare de veterani cu propunerea să intervină în apărarea drepturilor legitime ale veteranilor şi pensionarilor cu apeluri concrete pentru întîlniri, reuniuni, proteste, scrisori personale.

Toate generaţiile în vîrstă sînt unite de teama neprotejării sociale. Prin urmare, doar împreună putem schimba viaţa generaţiilor în vîrstă, ridicînd veteranii din genunchi.

Prezidiul Consiliului Republican al Asociaţiei Obşteşti
"Organizaţia Veteranilor din Republica Moldova"