ALIMENTE CARE MARESC NIVELUL DE MELATONINA SI AMELIOREAZA CALITATEA SOMNULUI

Melatonina este un hormon cu rol complex în organism, secreţia acestuia în corp fiind influenţată de factori de stil de viaţă şi de înaintarea în vîrstă. Cu cît înaintăm în vîrstă, cu atît secreţia de melatonină scade, iar incidenţa tulburărilor de somn creşte. Factorul principal care afectează melatonina este lumina, care inhibă secreţia acestui hormon natural. Pe de altă parte, întunericul are efectul opus, semnalînd glandei pineale (melatonina este secretată de glanda pineală din creier) momentul de a secreta melatonină. Consumul anumitor alimente poate stimula producerea de melatonină în corp. Iată cîteva dintre cele mai bune alimente pentru stimularea melatoninei:

Ananasul

Datorită aportului său de triptofan, ananasul ajută organismul să producă serotonină, un neurotransmiţător responsabil de transmiterea semnalelor nervoase prin intermediul neuronilor. Nivelele scăzute de serotonină împiedică secretarea de melatonină şi relaxarea corpului pentru a dormi bine.

Bananele

Datorită conţinutului lor de triptofan, bananele stimulează producerea de melatonină, contribuind la obţinerea unui somn regenerant. Ele acţionează ca un sedativ natural pentru creier şi ajută la relaxarea muşchilor.

Nucile

Nucile conţin cantităţi semnificative de melatonină, au un conţinut mare de proteine, potasiu şi seleniu. Consumate seara, nucile ajută organismul să producă melatonină, hormonul natural al somnului. Nucile pot ameliora calitatea somnului

Ghimbirul

Ghimbirul este un condiment care conţine melatonină, hormon care este responsabil de pregătirea corpului pentru un somn complet şi reparator. Consumat înainte de culcare, sub formă de ceai, ghimbirul ajută la un somn liniştit şi regenerant.

Ceapa

Pe lîngă proprietăţile diuretice şi depurative care stimulează eliminarea toxinelor din corp, ceapa favorizează secretarea de melatonină şi induce o stare de relaxare şi odihnă. Alimente bogate în vitamina B6

Pentru a produce melatonină şi serotonină, organismul are nevoie de vitamina B6. Alimente bogate în vitamina B6 sînt tonul, somonul, halibutul, usturoiul crud şi fisticul. Sparanghelul

Este bogat în acid folic şi în vitamina C, care sînt necesare unei absorbţii corecte ale triptofanului, aminoacidul care favorizează somnul.

Seminţele uscate

Seminţe bogate în melatonină şi compuşi antioxidanţi care întăresc corpul şi favorizează somnul în acelaşi timp sînt: cele de susan, de in, de dovleac, de chia sau sîmburii de struguri.

Fulgii de ovăz

Ovăzul este una din cele mai bune cereale care pot ameliora calitatea somnului. Foarte uşor de digerat, acesta favorizează funcţionarea sistemului nervos pentru a relaxa corpul înainte de somn. Pot fi luaţi ca o cină uşoară – cu adaos de fructe, seminţe sau lapte de migdale.
Sursa: topremediinaturiste.ro