ALEXANDR COMAROV: LA DEPOZITUL DIN TINTARENI SE POATE DE EVACUAT GUNOI INCA 50 DE ANI

„În perioada sovietică, la Țînțăreni a fost creat un depozit de deșeuri, care corespunde tuturor standardelor și adăpostește 44 de milioane metri cubi de gunoi. Pînă în prezent, acolo au fost depozitate doar 20 de milioane. Chiar și timp de 10-12 ani, acolo se poate de adus gunoi, iar în cazul în care după prelucrare, la groapa de gunoi vor fi depozitate brichete, se va putea de adus gunoi încă 50 de ani“, despre acest lucru a declarat joi, 8 iunie, consilierul Partidului Socialiștilor, Alexandr Comarov.

Potrivit lui, „la depozitul din Țînțăreni sînt instalate containere speciale, în care se scurg toate substanțele, iar studiile arată că în ultimii 10 ani, compoziția apei din fîntîni nu s-a schimbat.“

Consilierul consideră că „la Țînțăreni, de asemenea, este nevoie de construit o stație mică, care ar transforma infiltratele într-o apă tehnică. Nu sînt necesari atît de mulți bani, aproximativ 15 milioane lei”

Comarov a menționat că „la Bubuieci teritoriul nu este echipat, dar, printr-o decizie a primarului, acolo se evacua gunoiul, iar infiltratele se răspîndesc și ajung în apele subterane, care, în cazul unui accident, sînt sursa de apă pentru oraș. Depozitul trebuie să fie închis, iar acele 1,2 milioane tone de gunoi trebuie exportate, deoarece există riscul de contaminare a mediului, există un risc de incendiu. Le place sau nu le place, locuitorii din Țînțăreni ar trebui să permită să se aducă gunoiul în localitate și să continue să îmbunătățească groapa de gunoi”.

Sursa: socialistii.md