AGRICULTURA DIN TARILE LUMII (4)

Topul ţărilor din sectorul de agricultură ecologică

Regiunile cu cele mai mari suprafeţe de teren agricol ecologic sînt Oceania, Europa şi America Latină. Australia cultiva peste 29 milioane hectare de produse agricole ecologice. În ciuda faptului că deţine cea mai mare suprafaţă de teren dedicată agriculturii ecologice, Australia se confruntă cu probleme severe legate de aprovizionarea cu apă. Argentina cultivă peste 7,6 milioane hectare în sistem ecologic, dar rămîne şi una din ţările importante care a investit în agricultura intensivă, în special în culturile energetice. China cultivă peste 5,6 milioane hectare plantate în sistem organic, ce aduc importante beneficii pentru siguranţa alimentară, pentru exporturi şi pentru ocuparea forţei de muncă. Statele Unite ale Americii cultiva în jur de 4 milioane hectare în fermele ecologice, în speranţa reducerii costurilor şi a valorificării superioare a produselor în fermă.

Italia deţine 2,6 milioane hectare cultivate ecologic, iar guvernul italian oferă sprijin financiar agricultorilor pentru a promova agricultura ecologică. Brazilia, Spania şi Germania cultivă aproximativ 2 milioane de hectare, fiecare. Germania a dezvoltat şi propriile standarde de agricultură ecologică, mult mai exigente decît cele practicate de UE. Uruguay şi Marea Britanie au peste 1,5 milioane hectare cultivate bio şi acordă o mare atenţie dezvoltării agriculturii organice.

În prezent, doar puţin peste 1% din terenul agricol al lumii este ecologic. Cu toate acestea, unele ţări au mult mai mult: Insulele Falkland (35,7%), Liechtenstein (26,9 %) şi Austria (18,5%). Aproximativ 40% din fermierii şi producătorii ecologici sînt în Asia (India), 28 % în Africa (Uganda) şi 16 % în America Latină (Mexic).
La nivel global, piaţa organica a ajuns la peste 54,9 miliarde de dolari în 2009. În Europa, cifra de afaceri a alimentelor şi băuturilor ecologice a fost de 18,4 miliarde de euro. Germania a avut vînzări de 5,8 miliarde de euro, urmată de Franţa, cu 3 miliarde de euro, Marea Britanie (2,1 miliarde), Italia (1,5 miliarde) şi Elveţia (1 miliard). Ţările cu cele mai mari pieţe ecologice sînt în SUA, Germania şi Franţa, iar cel mai mare consum de produse alimentare bio pe cap de locuitor este în Danemarca, urmată de Elveţia şi Austria. (va urma)