ACTIVITATEA ŞI DECLARAŢIILE POLITICIENILOR VOR FI REFLECTATE PE O PLATFORMĂ ELECTRONICĂ

Activitatea, promisiunile, declaraţiile şi performanţele politicienilor şi demnitarilor aleşi vor fi monitorizate şi reflectate pe o platformă electronică – www.promis.md, prezentată joi, 30 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Igor Boţan, directorul executiv al asociaţiei, a declarat că punctele de plecare pentru reflectarea activităţilor invocate sînt platformele electorale, programul de guvernare, planurile de acţiuni aferente acestora, promisiunile făcute ad-hoc, dar şi declaraţiile privind evenimentele de rezonanţă din societate. Scopul de bază al platformei este responsabilizarea politicienilor şi a înalţilor demnitari pentru activităţile desfăşurate în cadrul mandatului obţinut ca urmare a votului cetăţenilor.

Platforma se anunţă ca şi suport pentru educaţia civică a alegătorilor, pentru crearea unei comunităţi de cetăţeni responsabili de alegerile pe care le fac, care reacţionează constant şi adecvat la activitatea mandataţilor. „Politicienii şi demnitarii obţin mandate de la cetăţeni în baza promisiunilor electorale care, la rîndul lor, au la bază programele partidelor politice, doctrinelor şi aşa mai departe. În exercitarea mandatelor între alegeri este nevoie de stimulente atît pentru politicieni, cît şi pentru cetăţeni. Platforma pe care o prezentăm astăzi are ambiţia să răspundă acestui deziterat, adică să-i responsabilizeze pe politicieni şi să-i ajute pe cetăţeni să menţină ochiul asupra politicienilor”, a declarat Igor Boţan.

Platforma utilizează o metodologie inovativă care cuprinde tehnici special elaborate pentru identificarea şi analiza zilnică a celor mai importante evenimente. Evenimentele, promisiunile, declaraţiile şi activităţile politicienilor sînt estimate în baza unui şir de criterii, angrenate într-un singur model ce permite schiţarea profilului actorului politic, calcularea ratingului curent al acestuia, proiectarea ratingului personal asupra ratingului partidului pe care îl reprezintă.

Rezultatul curent al platformei este prezentarea actualizată a profilurilor actorilor politici, bazate în exclusivitate pe rezultate verificabile, care reies din activitatea şi prestaţia acestora. Platforma propune şi o vizualizare grafică comparativă a ratingurilor actorilor politici şi a partidelor pe care le reprezintă. De asemenea, activităţile actorilor politici vor fi reflectate în comentarii şi analize efectuate de experţii platformei. Treptat, portalul www.promis.md va deveni interactiv, oferind posibilitatea celor interesaţi să-şi exprime atitudinile şi să intervină cu completări pertinente. Platforma www.promis.md este un element complementar al portalurilor www.alegeri.md şi www.partide.md.

Suportul financiar pentru elaborarea de către ADEPT a platformei a fost asigurat de către National Endowment for Democracy, în cadrul proiectului „Empowering citizens to monitor the politicians’ promises”. (IPN)