A FOST PRELUNGITA PERIOADA IN CARE SE POATE PROCURA POLITA DE ASIGURARE MEDICALA CU PRET REDUS

Perioada în care cetăţenii pot procura poliţa de asigurare medicală cu preţ redus a fost prelungită cu încă trei luni, odată cu intrarea în vigoare a Legii fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2015.

Persoanele care se asigură în mod individual pot profita de reduceri pînă la 28 iulie curent. Astfel, fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii, patentarii, alţi cetăţeni care nu sînt angajaţi şi nu sînt asiguraţi de Guvern vor putea beneficia de reduceri de 50 la sută şi vor plăti pentru prima de asigurare 2028 de lei. De reduceri similare vor avea parte notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii neangajaţi. Proprietarii de teren agricol vor achita 1014 lei pentru poliţa de asigurare medicală, avînd reduceri de 75%.

Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), persoanele care vor confirmă statutul de asigurat în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2015 vor fi scutite de datoriile acumulate pe parcursul ultimilor trei ani faţă de fondurile AOAM. Pentru a beneficia de scutire, aceste persoane trebuie să achite prima de asigurare în sumă fixă pentru anul curent, să fie plasate în cîmpul muncii sau să fie încadrate în una dintre categoriile asigurate de Guvern.

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2015 constituie 4056 de lei.