Zelenski: ”Negocierile de pace cu Rusia vor depinde de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane”
Posibilitatea iniţierii de negocieri de pace cu Rusia va depinde de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, prevăzute să aibă loc la 5 Noiembrie, consideră preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat Marţi de AFP.
”În opinia mea, acestea (negocierile) depind în primul rînd de alegerile din SUA, aliatul-cheie al Kievului în faţa Rusiei”, a declarat Zelenski, într-un interviu acordat Luni unui grup de jurnalişti, între care şi de la AFP, şi aflat sub embargo pînă Marţi.
”Ruşii vor urmări politica SUA în această problemă, iar Statele Unite îşi vor face cunoscută politica foarte repede, după alegeri, în opinia mea”, a continuat el, estimînd că ”nu vor aştepta pînă în Ianuarie, cînd noul preşedinte american îşi va prelua mandatul în mod oficial”.
Ucraina manifestă temeri că o victorie a fostului preşedinte republican Donald Trump, care a criticat ajutorul militar acordat Kievului de la începutul invaziei ruse în Februarie 2022, ar putea să ducă la oprirea acestor fonduri.
Cu toate acestea, Zelenski nu a dorit să abordeze această problemă spinoasă, dînd asigurări că a avut întîlniri bune atît cu Donald Trump, cît şi cu rivala democrată a acesteia, Kamala Harris, în cadrul vizitei sale în SUA în Septembrie.
"Am avut o întîlnire bună cu Trump. A fost cît se poate de pozitivă și asta mă bucură", a spus el, evocînd în acelaşi timp şi o "întîlnire bună cu Harris".
Preşedintele ucrainean speră că Washingtonul şi-ar putea da acordul pentru invitarea oficială a Ucrainei să adere la NATO, în pofida războiului său cu Rusia, un proiect crucial al Kievului faţă de care SUA au în continuare obiecţii.
”După alegeri, sperăm la o reacţie pozitivă din partea Statelor Unite, care nu vor să facă schimbări de poziţie importante în timpul campaniei electorale”, a subliniat el.
Un eventual sprijin american ar trebui să impulsioneze Germania să facă acelaşi lucru, a declarat preşedintele ucrainean.
”La ora actuală, partea germană este sceptică în privinţa aderării noastre la NATO”, a constatat Zelenski, apreciind că acesteia "îi este frică de reacţia rusă".
"Va trebui să muncim cu toţii din greu cu partea germană. Dar adevărul este că SUA vor influenţa acest dosar", a spus el.
Ucraina vrea să obţină o invitaţie în NATO cît mai repede posibil, chiar dacă aproximativ 20% din teritoriul său este ocupat de Rusia, şi să se alăture oficial Alianţei Nord-Atlantice după sfîrşitul războiului, a explicat Volodimir Zelenski.
”Astăzi vedem un consens din partea majorităţii aliaţilor pe subiectul unei astfel de invitaţii”, a afirmat preşedintele ucrainean, menţionînd Ungaria şi Slovacia printre alte ţări reticente, a căror poziţie s-ar putea schimba, în opinia sa, după cea a Washingtonului.
În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a precizat că ţara sa nu cere arme nucleare aliaţilor săi occidentali pentru a combate invazia rusă, după declaraţii ambigue pe această temă săptămîna trecută. "Nu cerem să ni se dea arme nucleare", a subliniat el, în cadrul aceluiaşi interviu.
Săptămîna trecută, Volodimir Zelenski a lăsat să se înţeleagă, într-un discurs la Bruxelles, că Ucraina ar trebui să dispună de arme nucleare dacă nu va putea face parte din NATO.
"Fie Ucraina dispune de arme nucleare, care să o protejeze, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianţă", a declarat preşedintele ucrainean Joia trecută, adăugînd că ”nu cunoaşte nici o alianţă mai eficientă decît NATO”.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care a agitat personal ameninţarea nucleară în mod repetat de la începutul invaziei sale în Ucraina în 2022, a calificat declaraţiile lui Zelenski drept o provocare periculoasă.
"Pot să spun direct că Rusia nu va permite sub nici o formă ca acest lucru să se întîmple", a ameninţat Putin.
După prăbuşirea URSS, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său, în cadrul unui acord încheiat în 1994 şi cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta.
În interviul acordat Luni, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a renunţat la armele sale nucleare "fără a primi nimic la schimb".
"Trebuia să le fi dat în schimbul aderării noastre la NATO", a spus el.
Ucraina se ambiţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, pe care o consideră singura protecţie reală în faţa vecinului rus.
”Tocmai pentru că Ucraina nu are arme care să îl poată opri pe Putin, are nevoie de NATO”, a insistat Volodimir Zelenski în faţa presei Luni, menţionînd că, în cadrul "planului sau de victorie", a propus Occidentului desfăşurarea de mijloace de descurajare nenucleare pe teritoriul ucrainean.