WSJ: OLIGARHII ŞI POLITICIENII RUŞI SÎNT ÎNGRIJORAŢI DE IMPACTUL UNOR SANCŢIUNI DIN PARTEA SUA ŞI UE

Înalţi oficiali şi unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia încearcă să evalueze impactul economic al unor eventuale sancţiuni pe care le-ar impune SUA şi UE, însă surse apropiate situaţiei afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin nu le ascultă temerile.

În schimb, liderul rus pare a fi concentrat pe păstrarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea în pofida costurilor, care încep deja să fie simţite, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

"Toată lumea este îngrijorată de sancţiuni, dar nu există nicio cale de a transmite această temere celui care ia deciziile, întrucît este înconjurat de loialişti", a declarat un oficial guvernamental rus.

De la preluarea controlului în Crimeea de către forţe ruse, bursa de la Moscova s-a prăbuşit la niveluri înregistrate ultima dată în timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari.

Rubla a atins noi minime record şi mulţi economişti şi-au redus la mai puţin de jumătate estimările privind creşterea PIB în acest an, iar asta înainte ca Rusiei să-i fie impuse sancţiuni.

Nervozitatea oligarhilor ruşi a crescut odată cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfîrşitul săptămînii în Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina şi alipirea la Rusia.

Pînă în prezent, Putin nu bate în retragere în faţa retoricii tot mai dure a Vestului şi pare pregătit să ignore, din nou, nemulţumirile mogulilor ruşi.

Rata de popularitate a preşedintelui rus a urcat la 71,6% în ultima lună, maximul a trei ani, potrivit rezultatelor unui sondaj. Circa două treimi din persoanele consultate au invocat criza din Ucraina ca principal factor al opiniei lor, iar o treime Olimpiada de Iarnă de la Soci.

Oficiali guvernamentali ruşi afirmă că cei din anturajul lui Putin sînt convinşi că au o oportunitate istorică de a redobîndi Crimeea, teritoriu cedat de URSS Ucrainei în 1954, şi consideră costurile economice ca fiind mai puţin importante.

Un purtător de cuvînt al Kremlinului a declarat că cei mai importanţi oameni de afaceri din Rusia se află "în contact permanent cu guvernul" în privinţa sancţiunilor, însă a adăugat că Putin nu s-a întîlnit cu niciunul dintre ei.

O persoană care a participat la o întîlnire recentă pe teme economice a unor oligarhi cu oficiali guvernamentali a afirmat că situaţia a devenit tensionată cînd s-a discutat despre eventualele sancţiuni.

"Au fost puse întrebări despre cum va afecta în continuare situaţia din Ucraina piaţa şi despre modul în care va răspunde guvernul. Oamenii vroiau să ştie exact cum ar decurge lucrurile", a spus sursa citată.

Rămîne de văzut care va fi amploarea unor sancţiuni împotriva Rusiei. Liderii occidentali au discutat public despre sancţiuni împotriva persoanelor considerate responsabile de situaţia din Crimeea.

Bancheri cu experienţă afirmă, însă, că avertismentele afectează deja economia Rusiei, confruntată cu probleme încă dinaintea acestei crize.

"Chiar dacă se împacă acum, trendul ultimei luni înseamnă că s-a pierdut orice speranţă că s-ar putea salva creşterea economică (a Rusiei, n.r.) în acest an. Răul a fost făcut", a declarat un important bancher de la Moscova.

Rusia se confrunta încă dinaintea crizei cu încetinirea creşterii economice, accelerarea inflaţiei, deprecierea rublei şi ieşiri semnificative de capital. Creşterea economică de anul trecut s-a situat la numai 1,3%, iar banca centrală estimează pentru acest an un avans al PIB de 1,5%.

Putin a declarat, miercuri, la o întîlnire cu şefii băncii centrale, Ministerului de Finanţe şi Ministerului Economiei că actuala rată de creştere nu este suficientă şi că Rusia are nevoie de un avans mai puternic.

Fostul ministru de Finanţe Alexei Kudrin, prezent la întîlnire, a avertizat într-un discurs suţinut joi că autorităţile subestimează posibilul impact al sancţiunilor, potrivit agenţiei Interfax.

Băncile străine reduc limitele de finanţare pentru clienţii din Rusia, iar această atitudine precaută se extinde şi la nivelul investitorilor locali. Sancţiuni financiare de amploare ar conduce la o accelerare masivă a ieşirilor de capital, a spus el.

Oficialii ruşi au respins în public implicaţiile posibilelor sancţiuni şi au afirmat că pregătesc, potrivit declaraţiei secretarului de stat din Ministerul Economiei Alexei Likacev, un răspuns similar.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a declarat, săptămîna aceasta, că Rusia a făcut în ultimii ani mari eforturi pentru a reduce la minim impactul economic al unor decizii politice, prin diversificarea partenerilor comerciali.

Economia Rusiei este mult mai sensibilă la evenimente cu implicaţii globale, decît la sancţiuni din partea Occidentului, a spus el.

Indiferent de ce se va întîmpla în continuare, imaginea deloc bună a Rusiei în rîndul investitorilor străini va avea şi mai mult de suferit, a declarat Charles Robertson, economist şef la Renaissance Capital.

"Impactul negativ nu este datorat sancţiunilor. Impactul negativ rezultă mai degrabă din percepţia Rusiei de către capitalul global ca un loc în care investiţiile sînt foarte dificile. Această percepţie scade cu cel puţin 5% valoarea activelor ruseşti pentru o lungă perioadă", a spus el.

Într-o notă de cercetare recentă, analistul John-Paul Smith de la Deutsche Bank a sfătuit clienţii celei mai mari bănci germane să evite complet Rusia. (Mediafax)