VLAD FILAT: „IDEEA INTEGRĂRII EUROPENE NU ESTE DOAR A PARTIDELOR DE LA GUVERNARE, CI A CELEI MAI MARI PĂRŢI A SOCIETĂŢII”
Într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, Vlad Filat, liderul PLDM, a vorbit despre situaţia politică actuală, acţiunea preconizată pentru 3 noiembrie, dar şi despre viitoarele alegeri parlamentare.
T: Dle Filat, cum calificaţi situaţia politică actuală?
V.F.: Republica Moldova traversează o perioadă de maximă responsabilitate, care necesită, dacă nu existenţa unui consens naţional, cel puţin conştientizarea de către toate partidele a necesităţii menţinerii stabilităţii politice, deoarece în joc este viitorul ţării noastre. Şi nu exagerez deloc, dat fiind faptul că Republica Moldova niciodată nu a fost mai aproape de Uniunea Europeană ca în acest moment. În cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de las Vilnius, care va avea loc în ceva mai mult de o lună de zile, Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care presupune inclusiv crearea unei Zone de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. Parafarea şi semnarea ulterioară a acestui Acord urmează să încununeze eforturile depuse de noi constant în ultimii mai bine de patru ani pe calea integrării europene, iar integrare europeană înseamnă stabilitate, bunăstare, viitor liber şi democratic pentru cetăţenii Republicii Moldova. Cu regret, nu toate forţele politice înţeleg acest lucru. Unele dintre acestea fac tot posibilul pentru a opri Moldova din calea spre bunăstare şi democraţie, neînţelegînd că, punînd mai presus interesele lor personale şi ale partidelor din care fac parte, acţionează de fapt împotriva intereselor cetăţenilor Republicii Moldova.
T: De aceea aţi hotărît să organizaţi, împreună cu partenerii politici de la guvernare, acţiunea din data de 3 noiembrie?
V.F.: Acţiunea la care vă referiţi este una absolut necesară în situaţia concretă în care sîntem. Acum noi avem nevoie mai mult ca oricînd de unitate în promovarea mesajului nostru de integrare europeană. Însă, este foarte important să se înţeleagă că această acţiune este organizată nu împotriva cuiva, ci în susţinerea unei idei naţionale, care este integrarea europeană. Noi, toţi acei care susţinem integrarea europeană a Republicii Moldova, trebuie să ne mobilizăm şi să transmitem un mesaj clar în acest moment de maximă importanţă, ca toţi să înţeleagă că ideea de integrare europeană nu este doar a liderilor sau a partidelor aflate la guvernare – ea este a celei mai mari părţi a societăţii noastre, a cetăţenilor care-şi doresc un viitor liber, democratic, european, prosper.
T: Ce va urma după Summit-ul de la Vilnius?
V.F.: Trebuie să avem aşteptări realiste vizavi de acest Summit, să înţelegem că parafarea şi semnarea ulterioară a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu va însemna că din acel moment toate problemele noastre vor fi soluţionate. Summit-ul de la Vilnius va marca finalul unei importante etape în calea noastră spre Uniunea Europeană, dar vor urma alte etape, mult mai importante. Căci, scopul nostru final este să devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, iar pentru aceasta vom mai avea încă mult de muncit.
T: Cam cîte mandate de guvernare ar trebui să mai aibă forţele democratice, pro-europene pentru a realiza obiectivul de integrare europeană?
V.F.: Nu cred că e corect să abordăm această chestiune extrem de importantă prin cantitatea mandatelor de guvernare – aş prefera să vorbim de volumul de lucru pe care trebuie să-l facem. Procesul de integrare europeană desigur depinde şi de factorii de decizie de la Bruxelles, şi de conducerea ţărilor membre ale UE, dar, în egală măsură, şi de noi, cei din Republica Moldova. Trebuie să continuăm să ne facem conştiincios temele de acasă şi, folosind un termen mai vechi, să continuăm să construim Europa la noi acasă. Dacă vom da dovadă în continuare de mobilizare şi de voinţă politică neapărat vom realiza obiectivul propus.
T: Aţi anunţat anterior că următoarele alegeri parlamentare vor avea loc la finele lunii noiembrie a anului viitor. Este pregătită formaţiunea Dvs. să vină din nou în faţa alegătorilor? Aveţi ce le spune?
V.F.: Un partid serios trebuie să aibă o relaţie permanentă cu alegătorii, iar PLDM este anume astfel de partid şi noi contactăm permanent cu cetăţenii. Personal, merg în fiecare săptămînă în teritoriu, mă întîlnesc cu oamenii, discut cu ei. La fel fac şi colegii mei şi, vreau să vă asigur, că toate propunerile bune pe care ni le fac oamenii se regăsesc într-o formă sau alta în agenda politică pe care o avem. La fel, şi noi le comunicăm permanent oamenilor despre acele acţiuni pe care le facem, despre gradul de realizare a anumitor angajamente şi chiar avem ce spune la acest capitol.
În context, aş dori să invoc un citat dintr-o declaraţie a regretatului Wilfried Martens: „Pentru un partid politic care îşi exercită în mod exemplar responsabilităţile este întotdeauna dificil să se menţină în topul sondajelor. Acesta este, în general, acuzat că ar fi responsabil de toate relele, fără a putea demonstra că valoarea adăugată a politicilor sale se probează în timp, pe măsura avansării reformelor. Iar, uneori, poate fi vorba de foarte mult timp pentru ca reformele să-şi facă efectele şi cetăţenii să simtă beneficiile”.
Noi nu aşteptăm alegerile pentru a comunica cu oamenii, deşi, ca orice formaţiune serioasă, sîntem oricînd pregătiţi inclusiv şi de alegeri. Sînt sigur că vom trece cu succes şi testul democratic de la finele anului viitor şi că vom continua să activăm în vederea realizării acelor angajamente pe care ni le-am asumat şi pentru care am primit mandat de încredere din partea cetăţenilor.
T: Vă mulţumim.
Andriana CHEPTINE