VACCINUL PFIZER A AJUNS LA CHISINAU

Vaccinul Pfizer a ajuns în Republica Moldova. 24 570 de doze sînt livrate prin platforma COVAX – un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Este al doilea lot de vaccinuri împotriva COVID-19 adus prin intermediul COVAX. Primul lot a conținut 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca.

Igor Pokanevych, reprezentant OMS în Republica Moldova a menţionat că această livrare este prima pentru acest vaccin în regiunea europeană a OMS. „Sîntem foarte recunoscători că prima distribuție a acestui vaccin a sosit în țară. Bazîndu-ne pe principiile de corectitudine, transparență și echitate care au ghidat procesul de alocare a vaccinurilor, sîntem încrezători că acest nou lot de vaccinuri va avea un impact maxim asupra sănătății publice, permițînd în continuare țării să își protejeze lucrătorii din domeniul sănătate și pe alții cu risc sporit”, a declarat Igor Pokanevych, citat într-un comunicat de presă remis de UNICEF Moldova.

Maha Damaj, reprezentantă de ţară UNICEF Moldova, a amintit că vaccinul Pfizer necesită păstrare la minus 70 de grade Celsius. Furnizorii de servicii medicale vor trebui să-l depoziteze în congelatoare specializate. „Chiar și înainte de pandemia COVID-19, cu sprijinul Gavi, UNICEF a modernizat echipamentele existente a lanțului frig pentru a se asigura că vaccinurile rămîn sigure și eficiente pe tot parcursul călătoriei lor”, a declarat Maha Damaj.

Cu ocazia livrării, Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, a menționat că Uniunea Europeană și statele sale membre și-au arătat sprijinul continuu, în spiritul Echipei Europa, pentru livrarea vaccinurilor atît de necesare în Republica Moldova. „Platforma COVAX, la care UE și întreaga Echipa Europa contribuie cel mai mult, continuă livrările de vaccinuri, așa cum vedem astăzi din nou. Acest lot va permite vaccinarea mai multor persoane și salvarea mai multor vieți. Accesul la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile este esențial pentru a pune capăt pandemiei”, a spus Peter Michalko.

În cadrul suportului oferit de COVAX, Moldova va primi sprijin suplimentar în valoare de aproximativ 90 de mii de dolari pentru achiziționarea frigiderelor.

România a livrat prima donație a vaccinului AstraZeneca contra COVID-19 în Republica Moldova, pe 27 februarie, permițînd țării să înceapă vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie. Moldova este prima țară din Europa care a primit 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca de la Facilitatea COVAX, pe 4 martie. Recent, Guvernul a anunțat că și Emiratele Arabe Unite au donat Republicii Moldova 2 000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Sursa: IPN