Ultima sansa a oligarhilor

Autor: Bogdan ŢÎRDEA

Moldova a cunoscut deja un dezmăţ şi un jaf halucinant din partea elitelor de la guvernare. Totuşi, cele din urmă sînt decise să ducă pînă la sfîrşit cele începute. Rămîi de-a dreptul mirat cum lacheii alianţei manevrează în încercările lor de a-i convinge pe cetăţeni să le mai dea o şansă… pentru devastarea definitivă a ţării.

Caracteristicile ereditare ale alianţei

Nu e greu să-ţi dai seama: orice candidat din partea alianţei de guvernămînt – fie Lupu, Leancă, Ghileţchi, Ghimpu sau chiar Papa de la Roma – va promova, mai întîi de toate, voinţa „păpuşarului”, iar în al doilea rînd, va fura.
Alianţa, pur şi simplu, nu este în stare să pună capăt corupţiei şi haosului, pentru că în spatele său se conturează umbra oligarhilor moldoveni. Şi aceşti domni au o singură preocupare: cum să se transforme din milionari în miliardari.

O altă caracteristică ereditară a alianţei o reprezintă funcţionarii şi liderii de partide corupţi. Interpol l-a monitorizat pe Plahotniuc, l-a căutat pe Guma, l-a arestat pe Platon. Filat a fost arestat fiind bănuit de corupţie, Leancă riscă să fie arestat în orice moment sub acelaşi pretext. Situaţia „primarului european” Dorin Chirtoacă este şi mai gravă decît cea a lui Leancă. El şi complicii săi de la Primărie au asupra lor circa 600 de dosare penale. Vorbind pe scurt, Leancă şi Chirtoacă nu au alte soluţii – trebuie să-i „latre” pe socialişti sau pe cei din Platforma DA.

Dar şi „păpuşarul” nu se simte mai confortabil: FBI a pornit o anchetă pe marginea miliardului deturnat. În cazul în care Maia Sandu va rata lamentabil alegerile, FBI ar putea să-l acuze pe oligarh de furtul miliardului. Dacă nu, atunci nu.
Deja în luna ianuarie, 2016, majoritatea parlamentară coruptă, controlată de PDM, a învestit Guvernul Filip. Acesta din urmă, bineînţeles, merită cuvinte de felicitare, or, spre deosebire de celelalte două guverne ale AIE, demise sub acuzaţia de corupţie, în cabinetul său sînt corupţi doar 2⁄3 din miniştri, printre care… şi el însuşi. Anume atîţia au fost, anterior, demişi pentru corupţie.

Momentul pentru a cere socoteală

Ţinînd cont de faptul că în anul 2009 oligarhii au preluat puterea în ţară în urma unei lovituri de stat, toţi anii care au urmat alianţa a achitat datoriile faţă de forţele externe, care i-au ajutat să pună mîna pe putere. Din această categorie fac parte şi afacerile corupte cu oligarhii români Gruia Stoica (compania Grampet) şi Nelu Iordache, afacerile mediatice dubioase cu Sorin Ovidiu Vîntu, contractele scandaloase cu Energokapital-ul transnistrean, tranzacţiile politice şi de afaceri cu magnatul ucrainean P. Poroşenko, cedarea suveranităţii în favoarea Bucureştiului.

Evident, fiind doar nişte marionete ale forţelor externe, care nu doar i-au adus, ci i-au şi menţinut la putere timp de 7 ani, liderii Alianţei sînt pur şi simplu incapabili să apere interesele naţionale. Anume de aceea au semnat fără negocieri palpabile Acordul de Asociere, trădînd producătorii naţionali, Legea privind egalitatea de şanse în ciuda protestelor cetăţenilor şi Bisericii Ortodoxe, au desfăşurat exerciţii militare cu NATO ignorînd opţiunea a circa 70% din cetăţeni pentru neutralitatea ţării. Au fost nevoiţi să latre şi spre Rusia, să preseze Transnistria, să scuture Găgăuzia.
Altfel este imposibil. Ei îşi ţin capitalurile în UE şi în România, copiii lor îşi fac studiile în UE şi în România. Şi dosare penale au tot acolo – în UE şi în România. Cum vreți ca ei să apere interesele Moldovei?!

Devastare deschisă

Unica realizare a alianţei de guvernămînt este posibilitatea de a călători fără vize în Europa. Ce-i drept, şi fără bani. Toate celelalte nu este mai mult decît pleavă verbală. Se laudă că au adus în ţară $2 mlrd. sub formă de credite şi granturi? Totuşi, problema e că 60 la sută din această sumă a fost furată. Despre aceasta s-a scăpat cu vorba Dan Dungaciu, fostul consilier al preşedintelui-interimar al ţării, M. Ghimpu. Au majorat, în anul 2015, salariul mediu cu 10,3%, adică pînă la 4600 lei, iar în 2016 pînă la 5050 lei? Super! Traducînd aceste sume în dolari SUA, aflăm că în anul 2014 cetăţenii primeau $297, iar în 2015 – $240.

Ţara se confruntă cu un dezmăţ şi jaf fără precedent din partea elitelor de la guvernare. Acestea din urmă sînt hotărîte să ducă pînă la sfîrşit cele începute. În perioada de guvernare a alianţei, a fost concesionat Aeroportul, au fost supuse privatizării frauduloase la preţuri derizorii BEM şi UNIC, au ajuns în pragul falimentului Moldova-Gaz, CFM, Uzina de sticlă, „Metalferos”, „Termocom”, a ajuns falit ASITO şi Dumnezeu mai ştie ce!

Colapsul s-a produs dintr-un motiv foarte simplu: deturnările financiare de la întreprinderile de stat se cifrau la 10–12 mlrd. lei pe an, lucru recunoscut fără prea multă plăcere de către V. Ioniţă în perioada aflării sale în postul de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie. În urma acestui jaf făţiş, suma datoriei a 58 de societăţi pe acţiuni, la care statul deţinea pachete de acţiuni mai mari de 25%, a depăşit 20 mlrd. lei! Sînt datele Ministerului Economiei.

Acelaşi sistem de devastare a fost implementat şi pentru bănci. Începutul l-au constituit atacurile raider asupra sistemului bancar din 2010-2011, cînd au fost deturnate $100 mln., inclusiv de la acţionarii europeni! Mai apoi au fost spălate alte $18 mlrd. Li s-a părut puţin, de aceea au mai sustras $1 miliard din sistemul bancar! La momentul actual, Unibank, Banca Socială şi BEM sînt falite, iar Banca Naţională este lipsită de resurse. Jaful a afectat cursul leului, bugetul, creşterea PIB-ului, stabilitatea macroeconomică. Au scăzut salariile şi pensiile reale. În prag de faliment au ajuns nu doar băncile, întreprinderile de stat şi bugetul, ci chiar însuşi statul.

Experţii manifestă un „optimism” rar întîlnit: chipurile, următoarele bănci care ar putea fi afectate sunt: MAIB, Moldindconbank şi  Victoriabank. Şi cum aţi comenta informaţia din ianuarie 2009, a revistei britanice solide The Banker, care a calificat sistemul bancar din Moldova ca fiind unul dintre cele mai stabile în lume? În acea perioadă, Moldova se situa pe locul 5 în topul mondial al viabilităţii financiare pentru anul 2008! Astăzi, prognozele de atunci arată ca nişte notiţe ale unui dement.

Totuşi, demente arată orice încercări de a face comparaţie între realizările alianţei cu cele ale predecesorilor săi. Dacă, în perioada de aflare în postul de prim-ministru a Zinaidei Greceanîi, pensiile erau indexate cu 18-20%, astăzi indexările nu depăşesc 5-10%. Dacă întreprinzătorii beneficiau de cota zero la profiturile reinvestite, astăzi achită 12%. Dacă datoria publică internă, conform situaţiei la 31 decembrie 2009, era de 5,105 mlrd. lei, astăzi ea a atins 21 mlrd. lei!
Nivelul datoriei publice externe, la sfîrşitul anului 2008, constituia 12,9% din PIB, actualmente este de 26,9% (începutul anului 2016 ). În anul 2008, investiţiile străine directe se cifrau la $708 mln. dolari, iar astăzi  — ceva mai mult de $200 mln.

„Turcmenizarea întregii ţări”

Toate ediţiile internaţionale solide ajung la concluzii identice: Moldova se mişcă vertiginos de la oligarhie spre dictatură. Vorbind mai simplu, integrarea europeană – în vorbe, „turcmenizare” – în fapte. Totuşi, poate aceste lucruri sînt identice, o dată ce Europa îi sprijină pe cei de la guvernare? De exemplu, revista italiană LIME constată transformarea Moldovei într-un stat mafiot, ceea ce, în principiu, corespunde realităţii. În anul 2015, Forul Economic Mondial (WEF), de regulă, rezervat în aprecieri, a recunoscut justiţia moldovenească drept cea mai coruptă din lume, fără a preciza, totodată, cum şi cînd a avut loc această „realizare”.
Transparency International, în anul 2013, şi secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în 2015, au numit Moldova stat capturat de oligarhi, omiţînd cu rezervă informaţia despre cei care i-au adus la putere pe aceşti oligarhi.
Ţi-e groază să te gîndeşti ce va fi mai departe dacă lucrurile vor continua în modul actual. Una este clar – va fi doar mai rău.

Victoria guvernării va însemna colapsul ţării

Este evident că în cazul victoriei candidatului din partea alianţei, consecinţele vor fi dramatice. Deja, astăzi, М. Ghimpu (PL), V. Pavlicenco (PNL), A. Guţu (Dreapta) cer deschis unire cu România, iar I. Leancă (PPEM) şi М. Sandu (PAS) sînt dispuşi să voteze pentru unire dacă s-ar desfășura un referendum.
Candu (PDM) declară că trebuie să fie create condiţii pentru viitoarea unire, lucru de care guvernarea se ocupă în prezent! De fapt, întreaga elită de dreapta a pornit pe cale trădării intereselor naționale ale ţării. Despre eventualitatea producerii unirii cu România în anul 2018 scrie deschis centrul de analize american Stratfor, tot el CIA-ul tenebros, în prognozele sale pentru anii 2016-2017.

Se va intensifica integrarea cu NATO, aceasta fiind o revendicare deschisă din partea ministrului Apărării, A. Şalaru, şi o dispoziţie delicat exprimată în Acordul de Asociere Moldova - UE. Spre nenorocul nostru, Şalaru nu doar revendică, ci şi acţionează. Au avut loc exerciţii militare cu NATO, se achiziţionează tehnică militară NATO, iar în curînd va fi inaugurat oficiul NATO în Moldova.

Vor fi falimentate şi vîndute zeci de întreprinderi. În februarie, 2016, Guvernul a extins lista întreprinderilor expuse spre vînzare. Printre acestea găsim multe entităţi strategice: Red Nord, Red Nord-Vest, Moldtelecom, Tutun CTC, Centrala electrică de la Costești, Barza Albă, Circul din Chişinău, АО Furnizarea Energiei Electrice, uzina de sticlă, Gara Nord, Air Moldova, Combinatul Poligrafic şi Tipografia Centrală. Apropos, Conpet-ul românesc deja manifestă interes pentru Terminalul Giurgiuleşti. Electrica din România se interesează de Red Nord, Red Nord-Vest. Aceasta înseamnă că vreo douăzeci de mii de oameni vor deveni şomeri, iar bugetul va rata sume considerabile de bani.

Aşa-numitul Plan Naţional de implementare a reformei structurale în educaţie (Hotărîrea Guvernului nr. 484 din 5 iulie, 2011) prevedea optimizarea a 350 de şcoli. În perioada 2010-2016 au fost închise 166 de şcoli, a rămas să mai “optimizeze”încă 184 de şcoli, lăsînd şomeri şi cîteva mii de profesori. Este o prevedere şi a proiectului PRIM pentru anii 2013-2018, finanţat de Banca Mondială. Şi, odată ce ţi se dau bani, ar fi păcat să nu-i iei.
Guvernul se laudă și cu aşa-zisa Strategie de decentralizare a organelor publice locale, care prevede formarea a 5 regiuni (judeţe?) mari şi lichidarea primăriilor în satele cu o populaţie sub 1500 de locuitori. Şi asta înseamnă circa 20% de localităţi ale ţării! Este evident că aceste sate pur şi simplu vor muri în numele integrării europene.
Alianţa va fi nevoită de continue politica de economie socială, ceea ce va cauza o sărăcire şi mai puternică a populaţiei. Dar aşa o cere FMI în schimbul tranşei de 160  mln. de dolari. Nu mai amintim aici despre expirarea termenului de graţie pentru începutul plăţilor la mai multe credite, care urmează să se producă în curînd.
Vorbind mai simplu, victoria unui candidat din partea guvernării va cauza nu doar colapsul economiei, ci şi nimicirea statalităţii moldoveneşti.

 

Victor Moldovanu 14.09.2016 - 21:48

Vorbind mai simplu, victoria unui candidat din partea guvernării va cauza nu doar colapsul economiei, ci şi nimicirea statalităţii moldoveneşti. Sunt de acord cu această afirmație. O alternativă este Domnul Dumitru Ciubașenco.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:27
03.05.24 - 00:16