„ULTIMA OFERTĂ” A LUI DONALD TRUMP PENTRU UN ACORD DE PACE

Axios a publicat un articol în care vorbește despre „ultima ofertă” a lui Trump pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina, cadru de pace care include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor zonelor ocupate de la invazia din 2022.
Ce obține Rusia conform propunerii lui Trump:
- Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei în Crimeea.
- „Recunoașterea de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donetsk, Kherson și Zaporojie.
- O promisiune că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.
- Ridicarea sancțiunilor impuse începînd din 2014.
- O cooperare economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
Ce primește Ucraina conform propunerii lui Trump:
- „O garanție solidă de securitate” care implică un grup ad-hoc de țări europene și, eventual, și țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.
- Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
- Trecerea neîngrădită a rîului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.
- Compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.
Alte elemente ale planului
Centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare instalație de acest tip din Europa - va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi exploatată de SUA, energia electrică fiind furnizată atît Ucrainei, cît și Rusiei.
Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.
Planul a fost redactat după ce emisarul lui Trump, Steve Witkoff, s-a întîlnit cu Putin timp de mai mult de patru ore săptămîna trecută. După ce planul a fost prezentat, Putin s-a oferit să întrerupă invazia Rusiei de-a lungul liniilor de front actuale ca parte a unui potențial acord, după cum a relatat Financial Times. Acesta este cel mai mare gest din partea lui Putin de pînă acum pentru a semnala că este dispus să facă pace, dar oficialii europeni rămîn sceptici.
Kievul spune că e gata să negocieze, nu să capituleze
Vicepremierul ucrainean Iulia Sviridenko a reafirmat miercuri, în ziua în care la Londra au loc întîlniri privind o posibilă încetare a focului între emisari ai guvernului său, parteneri europeni ai Ucrainei şi Statele Unite, că Kievul nu va recunoaşte Peninsula Crimeea ca teritoriu al Rusiei.
„Nu vom recunoaşte niciodată ocupaţia Crimeei”, a spus Sviridenko pe contul său de X, referindu-se la una dintre condiţiile pe care SUA ar intenţiona să le impună Ucrainei pentru a pune capăt războiului.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase deja marţi că recunoaşterea Crimeei, ocupată şi anexată de Rusia în 2014, ca parte a Federaţiei Ruse este o opţiune inacceptabilă pentru Ucraina.
Sviridenko a mai spus că Ucraina va cere garanţii de securitate dacă nu i se oferă posibilitatea de a adera la NATO, lucru ce a fost deja exclus de SUA. Ea a repetat că „primul pas necesar” spre pace este „o încetare a focului pe uscat, în aer şi pe mare”.











