UE "UNITĂ" ÎN PRIVINŢA UCRAINEI, ÎN POFIDA DIVERGENŢELOR LEGATE DE SANCŢIUNILE IMPUSE MOSCOVEI

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a dat asigurări marţi la Kiev că Uniunea Europeană va rămîne unită în faţa crizei ucrainene, în pofida presiunii anumitor membri favorabili unei relaxări a sancţiunilor contra Moscovei, notează AFP.

"Am discutat căile prin care UE - păstrîndu-şi unitatea care este reală şi care va rămîne astfel - poate sprijini punerea în aplicare a planului de pace pentru Ucraina”, a declarat presei Federica Mogherini în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

În contextul în care miniştrii europeni de externe urmează să discute în ianuarie despre relaţiile cu Rusia, cei 28 rămîn divizaţi în ce priveşte abordarea adoptată.

Anumite ţări din Europa de Est pledează pentru înăsprirea sancţiunilor impuse Moscovei care îşi afişează sprijinul pentru rebelii proruşi din Ucraina, după ce în martie a anexat Peninsula Crimeea. Alţi membri ai UE, cum ar fi Italia, Cipru sau Bulgaria, sînt, potrivit mass-media, favorabili unei relaxări, dacă nu ridicării totale a sancţiunilor.

"Vom continua să rămînem implicaţi în Ucraina pentru a ne asigura că acest conflict se încheie în respectul total al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”, a adăugat şefa diplomaţiei UE.

Ea a îndemnat partea ucraineană să obţină progrese, absenţa reformelor începînd să îi irite pe occidentali.

"Rămîneţi uniţi, rămîneţi concentraţi asupra agendei voastre de reforme, deoarece este calea pentru a ieşi din acest an teribil", a subliniat Federica Mogherini, aflată în prima vizită la Kiev după desemnarea sa în luna august.

"Războiul" din estul Ucrainei, care s-a soldat pînă în prezent cu peste 4.700 de morţi, "nu va opri reformele", a dat asigurări la rîndul său preşedintele Petro Poroşenko. El a promis un prim vot în parlament pe această temă în cursul săptămînii viitoare.

Numirea în fruntea diplomaţiei europene a acestei foste membre a cabinetului de la Roma a fost contestată în unele ţări din Europa de Est care nu au apreciat intenţia ei de "a relansa dialogul cu Moscova".

Federica Mogherini a fost criticată, de asemenea, pentru că are o purtătoare de cuvînt căsătorită cu un angajat al unei firme de comunicaţii ce apără interesele companiei ruse din domeniul gazelor naturale Gazprom.

Sursa: Agerpres