TSIPRAS, SYRIZA, PODEMOS - ARMELE LUI SOROS IMPOTRIVA GERMANIEI?

În urmă cu doi ani, săptămînalul economic german Wirtschaft Woche lansa informaţia potrivit căreia stînga radicală elenă, Syriza, şi liderul său, Alexis Tsipras, ar fi intrat pe statele de plată ale miliardarului George Soros. Se întîmpla la nici un an după ce Syriza reuşise o performanţă electorală remarcabilă, ajungînd principalul partid al opoziţiei şi fiind cotată deja cu şanse mari la preluarea puterii.

Wirtschaft Woche sugerează că vehiculul prin care George Soros a reuşit atragerea lui Tsipras se numeşte INET (Institute for New Economic Thinking), un think tank creat şi finanţat de miliardarul american, format în special din economişti şi jurnalişti care se opun monedei euro, de unde speculaţia că în spatele acţiunii lui Soros stă ideea unui pariu pe prăbuşirea euro. Jurnaliştii germani scriau că Tsipras a ţinut un discurs la Columbia University, prin intermedierea INET, discurs în care a atras atenţia asupra politicii greşite impuse de Berlin ţării sale şi întregii zone euro. Pe site-ul oficial al INET sînt găzduite mai multe dintre materialele actualului ministru de Finanţe al Greciei, Yannis Varoufakis.

Totodată, Soros ar fi fost cel care l-a introdus pe Tsipras mai-marilor din sistemul american, cînd actualul premier grec s-a întîlnit cu oficiali din Departamentul de Stat şi a tinut un discurs la Brookings Institution, unde Soros asigură o parte din finanţare.

Ceea ce miliardarul american nu a negat a fost implicarea sa în înfiinţarea unui “Centru al Solidarităţii” în Grecia, în 2013, prin care a oferit grecilor loviţi de criza combustibil pentru încălzire în valoare de un milion de dolari. Centrul de solidaritate a fost înfiinţat la Salonic, oraş al cărui primar, Yiannis Boutaris, este considerat şi el un cal troian al lui Soros în interiorul stîngii elene. În 2012, Boutaris a fost ales drept “cel mai bun primar din lume” de către Fundaţia Primarilor de Oraşe din Marea Britanie.

INET a infirmat speculaţiile privind sprijinirea de către Soros a stîngii radicale elene, însă semnele de întrebare revin, după doi ani. Aceasta pentru că în Spania, acolo unde partidul-frate al Syriza, Podemos, cotat cu prima şansă pentru cîştigarea alegerilor din acest an este suspectat că ar avea parte de sprijinul mediatic al presei finanţate direct sau indirect de George Soros.

Pe de altă parte, este de remarcat că speculaţiile pe marginea şi revenirea în atenţie a unui articol publicat în urmă cu doi ani în presa germană se produc prin intermediul unor site-uri de limba engleză terminate în .ru, precum www.pravoslavie.ru, www.agionoros.ru.

La finalul traducerilor publicate de aceste site-uri după articolul original din Wirtschaft Woche apar opinii ale “unor analişti greci” care susţin că Syriza a colaborat de mult timp cu ONG-uri finanţate de Soros şi că acesta ar fi motivul pentru care actualul partid de guvernămînt susţine minorităţile sexuale şi religioase, se opune influenţei Bisericii Ortodoxe în societatea elenă şi chiar ar fi dispus să facă concesii teritoriale unor state vecine!

În realitate, articolul publicat de Wirschaft Woche este o lungă critică la adresa întregii activităţi a lui George Soros, iar referirile la influenţa asupra lui Alexis Tsipras sînt extrem de succinte. Iată cîteva fragmente din articol.

“De unde această veneraţie pentru domnul Soros? De unde acest respect aproape submisiv din partea celor care îi urmăresc fiecare vorbă? De liderii de opinie simt nevoia să umfle pînă şi cele mai banale opinii ale unul acrobat financiar?”, se întreabă Wirtschaft Woche.

“Este cu adevărat uimitor cum Soros îşi poate reinterpreta existenţa sa trecută de speculator. Se prezintă ca un om purificat şi ca un teoretician al globalizării (…) George Soros locuieşte acum pe Olimpul sectorului financiar şi este un oracol al mediului politic; profeţiile sale pompoase sînt ascultate în forumurile elitei mondiale şi sînt văzute drept aur intelectual – iar aceasta nu ca urmare a pariului său legendar împotriva lirei sterline, ci ca urmare a speculării participării sale intelectuale în mediul de afaceri. Asta arată lumii că banii îi oferă drept de acces şi audienţă. Banii îi asigură dreptul la cuvînt şi îi asigură şi valididatea celor spuse.”

“De ce sponsorizează Soros agitatori anticapitalişti precum Tsipras şi alţii care lansează tirade împotriva Germaniei? Se regăseşte în teoriile lor? Colegii despre Wall Street vorbesc despre asta doar şoptit, pentru că le e frica de influenţa bătrînului Soros”, scrie Wirtschaft Woche, care subliniază că explicaţia este “Soros vrea să se răzbune pe Germania”. Cei care cunosc familia Soros spun că are o relaţie ambivalenta cu Germania, de ură şi dragoste. Acţiunile sale în Europa şi Germania sînt marcate de această istorie personală.

Publicaţia germană mai scrie că, după ce în 2012 Soros profeţea dispariţia monedei euro, în cîteva luni face o întoarcere de 180 de grade şi începe să declare lupta pentru salvarea monedei unice şi a proiectului european. “Tot ce face George Soros este învăluit în mister. Este totuşi sigur că angajamentul lui Soros de a contribui la salvarea euro este îmbogăţirea. Cel puţin intelectuală”, se încheie articolul publicat de Wirtschaft Woche.

Călin MARCHIEVICI