TRATATUL INCHEIAT DE RUSIA CU OSETIA DE SUD INCALCA DREPTUL INTERNATIONAL
Noul tratat încheiat de Rusia cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud încalcă dreptul internaţional şi împiedică eforturile de consolidare a securităţii regionale, a subliniat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a afirmat că acordul respectiv «violează suveranitatea şi integritatea teritorială ale Georgiei şi contravine grosolan principiilor de drept internaţional, principiilor OSCE şi angajamentelor internaţionale asumate de Rusia.
«Acest aşa-numit tratat este încă o măsură a Federaţiei Ruse care obstrucţionează eforturile în desfăşurare ale comunităţii internaţionale pentru consolidarea securităţii şi a stabilităţii în regiune», a spus înaltul oficial NATO, precizînd că Alianţa Nord-Atlantică nu recunoaşte documentul în cauză.
Rusia a semnat miercuri un «tratat de alianţă şi integrare» cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, chiar în ziua în care se împlineşte un an de la anexarea Crimeii.
Documentul, semnat în capitala rusă de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spaţiu de apărare şi securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. “Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum şi o politică externă coordonată între Moscova şi regiunea georgiană.
Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO şi UE.
Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a avertizat încă din decembrie că Rusia se pregăteşte să semneze un «tratat de alianţă» şi cu Osetia de Sud, autorităţile de la Tbilisi semnalînd faptul că încheierea de către Moscova a unor astfel de «tratate» cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic «un pas spre anexarea» acestor teritorii.
Sursa: Agerpres