TIRASPOLUL PLANIFICA SA EXPORTE CURENT ELECTRIC IN ROMANIA

Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, planifică să-şi extindă capacităţile şi să înceapă să exporte în 3-4 ani curent electric în România, imediat ce Chişinăul îşi va sincroniza sistemul electric cu cel european. Declaraţii în acest sens a făcut directorul întreprinderii, Alexei Șirma. Şirma a declarat că Chişinăul s-a angajat să ofere acces Centralei de la Cuciurgan, deţinută de gigantul rus Inter RAO EES, la infrastructura moldovenească pentru ca aceasta să poată exporta în România.

„Sistemul energetic moldovenesc examinează posibilităţile de consolidare a legăturilor cu sistemele energetice occidentale, inclusiv ale României. Noi aşteptăm cînd se va încheia acest proces. În septembrie a avut loc şedinţa Comisiei de cooperare economică dintre Moldova şi Rusia. Unul din angajamentele de atunci spunea că autorităţile de la Chişinău vor oferi Centralei de la Cuciurgan acces la infrastructură, pentru ca aceasta să-şi extindă posibilităţile de export”, a declarat Alexei Şirma.

„Acum se lucrează la asta şi noi am propus ca experţii noştri să participe la grupurile de lucru respective, să nu ne trezim apoi că parametrii tehnici nu permit exportul curentului de la Centrala de la Cuciurgan către România. Proiectele sînt planificate pentru anii 2023-2024”, a mai declarat şeful întreprinderii din Transnistria.

Centrala de la Cuciurgan este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul transnistrean şi produce curent electric din gazele livrate de Federaţia Rusă Republicii Moldova. Centrala de la Cuciurgan a majorat anul trecut cu 8 la sută volumele de curent electric produs şi exportat pe malul drept al Republicii Moldova, iar acum se pregăteşte de semnarea unui nou contract cu Chişinăul, în condiţiile în care actualul contract expiră pe 1 aprilie. Cota energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în balanţa energetică a Republicii Moldova este de peste 60 la sută.