„SERVITUŢILE PROFESIONALE” ALE ZIARIŞTILOR

Români, vă ordon: Treceţi Prutul ca să vedeţi cu cine aţi avut de-a face!

Autor: Mihai CONŢIU

Noi, cei de la „Moldova Suverană”, am scris favorabil pentru Voronin, patronul din umbră al ziarului, nu şi pentru ideologia comunistă, iar acest lucru nu a scăpat vigilenţei „tkaciuk-cilor”. Ziaristul Constantin Tănase a fost cetăţean şi salariat al sovieticilor, apoi a fost de partea lui Mircea Snegur, după care a fost al lui Iurie Roşca, care, de fapt, l-a făcut ziarist, a fost cu..., a fost cu... pînă la Vlad Plahotniuc. Nicolae Dabija, în „Literatura şi Arta” a fost şi este slujitorul celor mai paradoxale personaje, iar asta în contextul în care vorbim despre o grupare devotată românismului, României.

Arătaţi-mi un politician sau om de afaceri puternic onest şi model moral de urmat şi eu mă voi lăsa lapidat pentru el! Pentru cine scriu jurnaliştii din R. Moldova? Pentru Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, pentru birocraţia compradoră de partid, iar asta şi pe la posturi de televiziune controlate de Plahotniuc, Chiril Lucinschi, ruşi, români, etc.!

Foarte bine, zic eu, fără să cred că trebuie să fie acuzaţi de ceva, dar devin obsceni şi odioşi în clipa în care pozează în puritani, în „icoane ale moralităţii”.

Constantin Tănase de la „Timpul”, de exemplu, pozează în „maestru” întîrziat al gazetăriei, n-a scris niciodată favorabil despre Voronin sau ruşi, dar, indirect, le-a ridicat mingea la fileu. El ştie că moldovenii sînt suficient de creduli şi că pot fi uşor de manipulat. Cînd l-a trădat pe mentorul său Iurie Roşca, a spus că a fost dezamăgit de acesta. La fel de dezamăgit a fost de Filat şi, mai apoi, de AIE.

Oricît de acceptabil filolog ar fi, Constantin Tănase este, totuşi, musafir în interiorul limbii române autentice, iar asta nu este vina lui. Problema sa este că se jenează să recunoască. De ce fiul său, Alexandru Tănase, nu vorbeşte limba română aproximativ corect, ca şi el, deşi a studiat la Iaşi? Să înţelegem că, din fragedă pruncie, l-a pregătit să-şi facă o carieră în care limba rusă era prioritară?

Referitor la „dezamăgirea” lui faţă de Roşca, Filat sau AIE, spun că Tănase este musafir în interiorul limbii române autentice deoarece nu este capabil să facă distincţie între „dezamăgire” şi „eroare”. În mod normal, ar trebui să recunoască faptul că nu Roşca, Filat sau AIE sînt de vină în faţa lui, ci el în faţa opiniei publice pentru că i-a servit drept modele. Şi nu sînt nici pe departe modele! Asta înseamnă că, în esenţă, capacităţile lui de evaluare, de apreciere corectă a unor lideri pe care îi promovează ca fiind modele sînt nule, că aparţin unui ziarist care nu are dreptul să dea verdicte morale, politice sau sociale.

Roşca, Filat sau AIE pot „dezamăgi” doar electoratul naiv, Tănase dezamăgeşte cititorul pentru că l-a indus în eroare tocmai din pricina erorii opţionale pe care nu vrea să şi-o asume. Prin urmare, indiferent de mobilitatea opţiunilor sale, pentru cititorii săi, Tănase intră în aceeaşi categorie cu cei care crede că l-au dezamăgit. Politicianul, tradiţional, dezamăgeşte pentru că nu se poate altfel, dar ziaristul profesionist nu are dreptul să dezamăgească şi să-şi inducă cititorul în eroare.

Noi, jurnaliştii de la „Moldova Suverană”, am scris în favoarea lui Voronin, patronul din umbră al ziarului, dar le-am dat cu tifla tuturor pentru că nu ne-am trădat propria cultură, motiv pentru care moldoveni pro-români şi „gruparea Tkaciuk” n-au cum să ne-o ierte.

Ce vrea să spună C-tin Tănase

atunci cînd, într-un editorial de-al său, se întreabă cînd vor chema moldovenii armata română ca să-i apere de ruşi? Oare pro-românul Tănase nu ştie că armata română este o mică părticică a colosului militar care se numeşte NATO? Ce înseamnă această întrebare... retorică, să-i zicem?

Cultivîndu-se ideea că ar putea exista o astfel de opţiune, Tiraspolul şi Moscova oricînd pot invoca pericolul invaziei armatei române în R. Moldova. Pe acest fundal, oamenii neinformaţi chiar pot crede că aşa ceva ar fi posibil, iar reacţia Tiraspolului şi intervenţia armată a Rusiei li s-ar părea normală, mai ales unora dintre etnicii ruşi. De unde să ştie ei că armata română este NATO? Nici ruşii sau cei de la Tiraspol nu vor spune decît că este vorba despre armata română, nu despre NATO, aşa cum este în realitate, iar NATO nu dă semne că ar avea de gînd să invadeze R. Moldova. Atunci care-i rostul întrebării jurnalistului Tănase? În interesul şi spre justificarea cui a lansat acest apel? Pentru că, orice am spune, Tănase nu este un naiv. Contextul politic de graniţele R. Moldova şi ale României, practic de război în toată legea, nu-i permite să s-o facă pe prostul. Rămîne doar varianta de provocator de trei parale.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31