Senzaționala viață a lui Francesco Lentini, omul cu trei picioare

Francesco Lentini s-a născut cu un aspect atît de neobișnuit, încît chiar și cei mai apropiați oameni l-au respins. Cu toate acestea, diformitatea nu l-a transformat într-un om amar sau închis în sine, dimpotrivă, acest om extraordinar a fost plin de vitalitate, a învățat să trăiască deplin și a reușit să își croiască un drum spre succes. Astăzi, numele lui Lentini este cunoscut în întreaga lume.
Francesco a venit pe lume pe 18 Mai 1889, în Sicilia. Emblema heraldică a insulei, încă din secolul al XIII-lea, este triskelionul - reprezentarea a trei picioare alergînd dintr-un singur punct. Într-o ironie crudă a sorții, băiatul s-a născut cu trei membre inferioare, fiecare de lungimi diferite. Mai mult, avea patru labe, dintre care una era atașată de genunchiul unui picior și nu era complet formată. În total, copilul avea șaisprezece degete la picioare și, spre uimirea tuturor, el poseda două organe genitale masculine.
Într-o epocă în care superstițiile erau încă puternic înrădăcinate, un copil cu asemenea trăsături era privit ca un semn al răului. Părinții, înspăimîntați, au refuzat să îl crească. Medicii aveau să afle ulterior că, în pîntecele mamei, se contopiseră doi embrioni - membrele suplimentare ale lui Francesco aparținînd de fapt fratelui său geamăn nedezvoltat. O intervenție chirurgicală era imposibilă, riscul paraliziei sau al morții fiind prea mare.
Francesco era al cincilea copil din doisprezece. Părinții l-au abandonat inițial în grija unei mătuși, dar și aceasta, neputînd suporta să-l privească, l-a lăsat într-un azil pentru copii invalizi.
Înconjurat de copii orbi, fără mîini, fără picioare sau paralizați, Francesco a realizat cît de norocos era: natura îi dăruise chiar mai mult decît unui om obișnuit. ”De atunci, n-am mai rostit niciodată o plîngere. Am considerat viața frumoasă și m-am bucurat de ea”, avea să mărturisească el mai tîrziu.
Băiatul a muncit neîncetat pentru a-și dezvolta trupul: a învățat să alerge, să sară, să meargă pe bicicletă și pe patine, ba chiar să joace fotbal. La vîrsta de opt ani, a emigrat în Statele Unite, împreună cu un grup de sicilieni.
Ajuns la maturitate, Francesco a înțeles că scena circului era locul său firesc. A fost primit cu brațele deschise de trupa fraților Ringling și ulterior a performat în cele mai renumite circuri ale vremii: ”Barnum și Bailey”, ”Coney Island” și ”Show-ul lui Buffalo Bill”. Și-a schimbat numele în Frank Lentini și, pînă la 30 de ani, obținuse cetățenia americană.
Spectacolele sale se bucurau de un succes răsunător. Într-unul dintre momentele sale celebre, mergea pe două picioare, lovind o minge de fotbal cu cel de-al treilea. Farmecul său nu stătea doar în aspectul unic, ci și în spiritul său jovial: întrebat de cîte perechi de încălțăminte are nevoie, răspundea glumind: ”Îmi iau două perechi și dăruiesc cel de-al patrulea pantof unui prieten fără un picior.”
Frank Lentini era respectat nu doar de public, ci și de colegii săi din lumea circului, care îl numeau cu admirație „regele”.
Imperfecțiunile fizice nu l-au împiedicat să ducă o viață activă și plină: călărea, conducea mașina, iar uneori folosea piciorul suplimentar ca pe un scăunel improvizat. S-a căsătorit cu frumoasa Theresa Murray și a devenit tatăl a patru copii perfect sănătoși.
Frank Lentini a rămas pe scenă pînă la o vîrstă înaintată, continuînd să încînte generații întregi. A trecut la cele veșnice în 1966, în Jacksonville, Florida, înconjurat de dragostea și respectul celor apropiați.
Sursa: Marcus de seară










