SENTINTA IN CAZUL OMORULUI DE LA VULCANESTI

Cinci inculpați în cazul omorului din Vulcănești, Nisporeni, au fost condamnați. Patru dintre ei au fost condamnați la cîte doi ani de închisoare, iar cel a tras nemijlocit în victimă – la 12 ani de închisoare.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, condamnații au vîrste cuprinse în 21 și 38 de ani și sînt originari din aceeași localitate cu bărbatul omorît.

Crima a avut loc în mai 2019, după un conflict pe care victima l-a avut în preajma unui magazin din sat, cu doi din grupul inculpaților, care l-au numit pe bărbat cu cuvinte necenzurate. Între aceste familii exista un conflict mai vechi. Mai tîrziu, cinci bărbați au venit cu mașina în fața casei băratului și au deschis focul, în prezența soției și fiicei de 12 ani. S-a stabilit că inculpatul condamnat la 12 ani de închisoare a tras în victimă de cinci ori din arma de foc pe care o deținea legal. Bărbatul a decedat în drum spre spital.

Bărbatul omorît avea 37 de ani și patru copii la întreținere, cel mai mic cu vîrsta de un an și jumătate.

Condamnații nu au antecedente penale, majoritatea sînt cu studii medii incomplete și au copii la întreținere. Suplimentar pedepsei, de la aceștia vor fi încasați zece mii de lei pentru asistența juridică acordată reclamantei și a cîte cinci mii de lei de la fiecare cu titlu de prejudiciu moral. Inculpatul condamnat la 12 ani închisoare va trebui să plătească 647 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral și material, precum și 1 100 lei lunar pentru trei dintre copii, pînă la împlinirea majoratului.

Pe parcursul judecării cauzei, inculpatul care a executat împușcăturile s-a aflat în arest preventiv, iar ceilalți patru – arest la domiciliu, cu monitorizare electronică. După pronunțarea sentinței, toți inculpații au fost luați în custodia autorităților, direct din sala de judecată.

Sentința a fost pronunțată vineri, 20 martie, de către Judecătoria Ungheni și este cu drept de atac.

Sursa: IPN