Sentimentele de disperare şi revoltă împotriva valorilor cosmopolitane explică parţial ascensiunea partidelor anti-sistem radicale de dreapta

Un sondaj la nivel mondial evidenţiază creşterea disperării şi deziluziei faţă de politica tradiţională, în special în rîndul tinerilor americani, transmite Reuters.

Un studiu al organizaţiei internaţionale de cercetare Glocalities, ale cărui rezultate au fost comunicate Vineri agenţiei, descrie contextul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în Noiembrie în Statele Unite, precum şi al altor scrutine, cum ar fi cel din Iunie pentru Parlamentul European.

Cei care au răspuns au fost plasaţi pe o scară a optimismului, de la "speranţă" la "disperare", şi pe una între "control" şi "libertate", adică între conservatorism şi liberalism.
A reieşit că omenirea a devenit mai liberală din 2014 pînă în 2023, însă totodată mai pesimistă.
Rezultatele se bazează pe 300.000 de interviuri în 20 de ţări, reprezentînd aproape 60% din populaţia mondială. Sondajele au fost efectuate în Africa de Sud, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Regatul Unit, Rusia, Spania, SUA şi Turcia. În total au răspuns la cele 43 de întrebări din chestionar 14.526 de americani, dintre care 2.242 bărbaţi cu vîrste între 18 şi 34 de ani.

Glocalities a evaluat valorile sociale prin intermediul opiniilor despre patriarhat, flexibilitatea rolurilor de gen, căsătoriile homosexuale şi concubinajul înainte de căsătorie. Măsurarea stării de spirit a pus accentul pe perspectivele de viitor şi pe sentimentele de abandon din partea societăţii.

În special tinerii se simt abandonaţi de societate, a afirmat directorul pentru cercetări al Glocalities, Martijn Lampert, adăugînd că "saltul disperării în rîndul tinerilor adulţi din SUA depăşeşte cu mult creşterea disperării în rîndul tinerilor adulţi din ţările UE".
Cel mai remarcabil este că tinerii sunt singurul grup social din SUA şi din şapte ţări membre ale Uniunii Europene care au devenit mai conservatori din 2014, adică - în termenii sondajului - preferă controlul, nu libertatea.

La nivel mondial, "sentimentele de disperare, deziluzie faţă de societate şi revoltă împotriva valorilor cosmopolitane explică parţial ascensiunea partidelor anti-sistem radicale de dreapta", a arătat Lampert, referindu-se la alegerile din mai multe ţări europene. Algoritmii mediilor sociale amplifică această tendinţă prin atragerea "tinerilor moderat conservatori către modele masculine şi perspective despre lume mai extremiste şi mai radical conservatoare".

În rîndul tinerilor, studiul evidenţiază o diferenţă netă între bărbaţi şi femei. Cu toţii sunt preocupaţi de perspectivele de carieră, securitatea financiară şi educaţie, însă bărbaţii între 18 şi 24 de ani i-au depăşit pe cei între 55 şi 70 de ani ca grup cu cele mai conservatoare vederi, în timp ce femeile între 18 şi 24 de ani au devenit mai liberale şi se opun mai mult patriarhatului.

Pe o scară de la 1 (vederile cele mai conservatoare) la 5 (cele mai liberale), tinerele de 18-24 de ani din întreaga lume au evoluat în perioada 2014-2023 de la 3,55 la 3,78, ambele valori fiind de departe cele mai mari pentru toate grupele de vîrstă. Bărbaţii de aceleaşi vîrste au urcat de la 3,29 la 3,36, iar în SUA bărbaţii între 18 şi 34 de ani au devenit mai puţin liberali, în scădere de la 3,48 la 3,46.

La nivel global, "femeile tinere sunt probabil cel mai liberal grup din istoria omenirii", arată raportul. Ele sunt preocupate în special de probleme sociale cum ar fi hărţuirea sexuală, violenţa domestică, neglijarea copiilor şi abuzurile împotriva acestora.
În acelaşi timp, bărbaţii tineri sunt orientaţi mai mult spre atingerea unui statut social şi economic, apreciind valorile familiale conservatoare, concurenţa, curajul şi onoarea.
Reuters apreciază că sondajul oferă o licărire de optimism doar în privinţa bărbaţilor şi femeilor peste 55 de ani, singurele grupuri cărora le-au crescut în general speranţele în perioada studiată şi care au devenit totodată mai liberale.