SECTIILE DE VOT DIN JAPONIA SI CHINA SI-AU INCHEIAT ACTIVITATEA

Comisia Electorală Centrală anunță că pînă la ora 15.00 au votat peste 800 mii de alegători sau circa 30% din cei așteptați azi la urne. Secțiile de vot din Japonia și China și-au încheiat deja activitatea, iar cele 16 din SUA și Canada și-au deschis ușile pentru alegători, comunică MOLDPRES.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat că, în prezent, toate secțiile de votare din ţară, cît şi cele deschise peste hotare, funcționează în regim normal.

„În Japonia, 24 de cetățeni moldoveni au votat pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Din China datele nu au fost încă procesate. Pînă la ora actuală se înregistrează aglomerații la mai multe secții de peste hotare”, a spus Cimil.

Șeful de la CEC a precizat că, în prima parte a zilei, la comisie a parvenit o sesizare depusă de un concurent electoral, care a fost remisă organelor de drept.

De asemenea, el a precizat că la ora 15.00 s-a încheiat perioada de depunere a solicitărilor pentru urna mobilă. Acesta a reamintit alegătorilor din străinătate că secțiile de votare au program de la ora locală 07:00 – 21:00, cu excepția secției de la Baku (Republica Azerbaidjan) (care se va închide la ora 18:00) și Strasbourg, Republica Franceză (care se va închide la ora 20:00).

La alegerile prezidențiale sînt așteptați 2,8 milioane cetățeni. Primele date preliminare privind rezultatele scrutinului vor fi prezentate în jurul orei 22.00.

Prezența la vot este mai redusă decît în cadrul primului tur de scrutin al alegerilor din 2016, cînd pînă la ora 15.00 votaseră deja peste 36% din alegători.