SECRETELE LUI HITLER

Ce avere avea dictatorul atunci cînd a murit şi care a fost soarta femeilor din viaţa sa

Chiar dacă poza în lider sobru şi auster, Hitler era putred de bogat şi îi plăceau femeile, în special cele foarte tinere. Cei care-i alimentau averea erau chiar oamenii de afaceri germani şi americani, care nu se sfiau să-i trimită dictatorului cadouri consistente în bani pentru a-şi putea desfăşura în continuare afacerile.

Era 30 aprilie 1945 cînd Adolf Hitler s-a sinucis la vîrsta de 56 de ani. Atunci cînd a murit, Hitler era un dictator derutat, scrie cotidianul spaniol El Pais.
În faţa germanilor poza în lider auster care a renunţat la salariul său de cancelar, funcţie pe care a ocupat-o la 30 ianuarie 1933. Puţini au fost cei care au ştiut că, un an mai tîrziu, a revocat această decizie şi că încasa un salariu de peste 160.000 de mărci pe an. Cifră considerabilă dacă ţinem cont că venitul mediu al unui german era la acea vreme de 1.500 de mărci.

Sunt detalii din viaţa liderului nazist publicate în cartea “Secretele celui de-al Treilea Reich”, semnată de jurnalistul german Guido Knopp, împreună cu mai mulţi colaboratori.

Autorii estimează la 700 de milioane de mărci averea dictatorului care se prezenta ca salvatorul Germaniei.

Şi doar o parte din această avere are origini clare: salariul său şi sumele provenite din publicarea cărţii autobiografice „Lupta mea”, vîndută în mai mult de 10 milioane de exemplare. Restul averii liderului nazist a provenit din „donaţii”.

Din iunie 1933, principalele industrii erau nevoite să cotizeze cu 0,5% din salarii într-un fond privat la care Hitler avea acces nelimitat. Lista patronilor finanţatori îi include pe Gustav Krupp şi Fritz Thyssen, dar şi pe Henry Ford. Acesta din urmă l-a cadorisit pe Hitler cu 50.000 de dolari la sărbătorire zilei lui de naştere.
Lista celor care îl finanţau pe dictator sau partidul naţionalist socialist se confundă, iar circuitul banilor funcţiona pe principiul vaselor comunicante, mai scrie El Pais.
Hitler a acordat sume fabuloase cumpărării operelor de artă din toată Europa a căror destinaţie era un muzeu în Linz.

Se pare că peste 4.000 de opere de artă au fost cumpărate în acest scop, dar ideea muzeului nu s-a materializat niciodată.

Viaţa amoroasă a lui Hitler s-a adaptat exigenţelor acestui personaj. Cel care se dedicase trup şi suflet cauzei de a face din Germania liderul popoarelor lumii şi clama celibatul, în fapt, era foarte atras de femeile foarte tinere. Studiile făcute arată că discursurile sale fanatice le impresionau mai ales pe femei (principalele susţinătoare ale partidului) care erau pur şi simplu seduse de şarmul liderului nazist.
Imaginea pe care voia să o vîndă liderul nazist era aceea a celibatarului, de aici şi discreţia cu care şi-a condus viaţa privată. Femeile pe care le seducea, din ce în ce mai tinere, rămîneau mereu în umbră. Maria Reiter, de exemplu, avea 16 ani cînd l-a cunoscut pe Hitler, în 1926. Relaţia lor a fost mai degrabă platonică după care a dispărut înghiţită de obligaţiile pe are Hitler le avea în stat.

Puţin după aceea, a cunoscut-o pe Eva Braun, în studioul fotografului său personal, Heinrich Hoffmann. Eva a devenit amanta sa în 1932. Amîndoi s-au oficializat relaţia cu puţin timp înainte de moarte.

Hitler a mai avut relaţii amoroase cu verişoara sa Geli şi cu Angela Raubal. Aceasta din urmă s-a instalat în 1929 într-un apartament spaţios şi elegant pe care liderul nazist îl avea la Múnchen. Geli s-a sinucis în septembrie 1931, iar Eva Braun a sfîrşit împreună cu cel care i-a devenit în cele din urmă soţ.

Sursa: EVZ.ro