Scandalurile teribile care subminează Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu

Scurgerile părtinitoare către mass-media de informaţii confidenţiale, presiunea de a manipula procesele verbale ale şedinţelor anterioare zilei de 7 Octombrie, şantaje ale oficialilor şi stratageme legale pentru a amîna procesul judiciar deschis împotriva premierului Benjamin Netanyahu pentru corupţie sunt scandalurile care afectează, în ultimele săptămîni, Biroul premierului israelian, informează EFE, potrivit Agerpres.

Agenţia de securitate internă, Shin Bet, investighează dacă Biroul prim-ministrului s-a înţeles cu oficiali ai Serviciilor de informaţii pentru a disemina materiale clasificate în mass-media care să facă să preleveze, în opinia publică, poziţia împotriva unui acord cu Hamas privind ostaticii.

Informaţiile se aflau în posesia Ministerului Apărării şi nu se ştie cum au ajuns în mîinile unor funcţionari din cadrul Biroului premierului Netanyahu, care le-ar fi scurs în presă, însă cu manipulări părtinitoare.
Ziarul german Bild şi ziarul britanic The Jewish Chronicle au publicat, în Septembrie, informaţii fabricate de Serviciile de informaţii, conform cărora defunctul lider al Hamas, Yahya Sinwar, complotează pentru a scoate ostaticii din Fîşia Gaza prin coridorul Philadelphia, linia de separare dintre Fîşie şi Egipt, manipulare mediatică pe care premierului Netanyahu a folosit-o pentru a insista asupra necesităţii ca Israelul să menţină controlul militar asupra acelei frontiere pe termen nelimitat şi să nu semneze un armistiţiu cu Hamas.

Publicaţia britanică şi-a retras articolul după ce acesta a fost discreditat.

Există patru suspecţi reţinuţi în acest caz în detenţie preventivă: Eli Feldstein, purtătorul de cuvînt al premierului Netanyahu, un consilier apropiat, doi oficiali din domeniul Apărării şi un alt ofiţer militar de rang inferior. Procurorul general israelian Gali Baharav-Miara a cerut, de asemenea, ca şi premierul Netanyahu să fie investigat pentru aceste scurgeri de informaţii.

Premierul Netanyahu a criticat, Marţi, faptul că suspecţii se află în închisoare de aproape 20 de zile "fără să poată vedea un avocat", lucru care, în opinia sa, este făcut ca o presiune pentru "a obţine declaraţii false" împotriva sa. Biroul său a numit acest caz, cunoscut sub numele de Bibileaks, o "vînătoare de vrăjitoare".

Şeful de Cabinet al premierului Netanyahu, Tzachi Braverman, a fost acuzat, Duminică, de a fi şantajat un oficial de la Secretariatul militar al Biroului premierului cu un clip video compromiţător, pentru a modifica procesele verbale ale discuţiilor purtate în orele de dinaintea atacului Hamas din 7 Octombrie 2023, în care 1.200 de persoane au fost ucise şi 250 au fost răpite.

Aparent, ofiţeri de rang înalt din cercul apropiat al premierului Netanyahu au primit informaţii de la Serviciul militar de informaţii despre mişcări suspecte ale comandanţilor Hamas în interiorul Fîşiei Gaza în acea dimineaţă devreme şi activarea a sute de carduri SIM israeliene în interiorul enclavei.

Detaliile cazului se află sub secretul interdicției, dar presa israeliană sugerează că Braverman nu a răspuns la apeluri în acea noapte, cînd au încercat să îl notifice, pe lîngă şantajul ulterior de a modifica procesele verbale ale acelor întîlniri, astfel încît să nu existe o înregistrare a nivelului de informaţii care a ajuns la Biroul premierului Netanyahu înainte de atac.

Este programat ca Poliţia să îl interogheze pe Braverman pînă la sfîrşitul acestei săptămîni. Avocatul său a descris acuzaţiile drept "defăimare gravă" şi a dat asigurări că clientul său nu deţine "documentaţie sensibilă" şi nici nu a şantajat pe nimeni.

O investigaţie de stat independentă asupra eşecurilor care au permis atacul Hamas din 7 Octombrie rămîne în aşteptare, în pofida solicitărilor din partea opoziţiei, a procurorului general sau a fostului ministru al Apărării Yoav Gallant, demis săptămîna trecută de premierul Netanyahu din cauza unor dezacorduri.

La mai bine de un an după atacul Hamas, Armata nu şi-a publicat ancheta internă asupra a ceea ce s-a întîmplat, iar îndoielile cu privire la gradul de informare al autorităţilor, inclusiv al premierului, prealabil atacului, continuă să crească.

Echipa de avocaţi a premierului Netanyahu a cerut o nouă amînare a audierii acestuia pentru a depune mărturie în procesul pentru corupţie deschis în 2020. Avocaţii săi au cerut, Luni, Curţii din Ierusalim o nouă amînare de peste două luni pentru mărturia sa, susţinînd că nu au avut suficient timp să o pregătească deoarece prim-ministrul este ocupat cu gestionarea războaielor din Fîşia Gaza şi Liban.

"Termenele planificate pentru pregătirea mărturiei sale au fost anulate din cauza necesităţilor urgente de securitate sau diplomatice", au justificat amînarea avocaţii premierului israelian.

Mărturia premierului Netanyahu trebuia să înceapă în Noiembrie 2023, dar a fost amînată de mai multe ori din cauza războiului din Fîşia Gaza. În Iulie, echipa sa de avocaţi a solicitat amînarea audierii pînă în Martie 2025, însă instanţa a respins cererea şi a stabilit data de 2 Decembrie.

Premierul Netanyahu a fost acuzat, din 2019, de fraudă, luare de mită şi abuz de încredere în trei cazuri separate. Este, de asemenea, acuzat că a primit cadouri în schimbul unor favoruri şi a unor presupuse tratamente preferenţiale pentru a beneficia de acoperire media pozitivă. 

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31