Războiul religios planetar al lui Putin
Mitropolia Moldovei se teme ca ”de dracul Putin” să condamne complicitatea la crime a lui Kirill
Mihai CONȚIU
Exact ca în stilul ipocrit-criminal al lui Vladimir Putin, care acuză NATO că a atacat Rusia prin intermediul Ucrainei, Patriarhul Kirill I al Moscovei a făcut un apel către mai mulți lideri mondiali ca să intervină și să convingă Ucraina să oprească ”represiunea împotriva unei aripi istorice a bisericii aliniate cu Rusia”. Apelul a fost făcut Sîmbătă către Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, şeful Bisericii Copte din Egipt Papa Tawadros, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Volker Turk.
Apelul lui Kirill este o consecință a faptului că, Vinerea trecută, Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU) să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska unde îşi are sediul, Guvernul susţinînd că această biserică este pro-rusă şi colaborează cu Moscova. Ministerul ucrainean al Culturii a informat că BOU are ca dată limită pînă pe 29 Martie să părăsească Lavra Pecerska.
Cu ipocrizie, Kirill le cere liderilor religioși şi organizaţiilor internaţionale ”să depună toate eforturile pentru a preveni închiderea forţată a mănăstirii, care va conduce la încălcarea drepturilor a milioane de credincioşi ucraineni". El a mai spus că este regretabil că drepturile şi libertăţile credincioşilor ucraineni sunt încălcate în mod flagrant.
Din Octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile BOU, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici. Toate acestea se întîmplă în contextul în care majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin BOU, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei. Cu toate acestea, s-a dovedit că există o mulțime de lăcașe de cult cu preoți și călugări care-l susțin pe Kirill și, implicit, pe Putin și agresiunea armată din Ucraina.
Acțiunile autoritățile ucrainene sunt mai mult decît legitime în contextul în care războiul declanșat de Putin în Ucraina a fost ”binecuvîntat” și este susținut necondiționat și activ de către Kirill. Reacțiile destinatarilor la solicitarea patriarhului Kirill sunt, firește, previzibile, însă pozițiile Papei Francisc sunt dintre cele mai controversate. Unele dintre ele, luate separat, par a fi similare cu pozițiile Președintelui Turciei, cu cele ale Președintelui Franței și a cancelarului german de la începutul războiului, cu cele ale Chinei și chiar ale premierului Ungariei, Viktor Orban.
Papa Francisc, in apariţiile sale publice şi în audienţele sale, vorbeşte în mod regulat despre suferinţa ucrainenilor. Din motive diplomatice, însă, el nu menţionează Rusia.
Zilele trecute, a declarat că este dispus să viziteze Ucraina, dar numai cu condiția de a vizita și Moscova. Într-un interviu recent, Papa Francisc a afirmat că ”războiul din Ucraina este alimentat de interesele mai multor imperii, nu doar ale Rusiei”.
Prin demersul făcut de Kirill, Putin crede că poate obține o solidarizare religioasă la nivel planetar, una opusă lumii civilizate oripilată de atrocitățile pe care le-a ordonat în Ucraina, dar și politicilor occidentale restrictive care i-au fost aplicate pînă acum. În planul solidarității politico-religioase, putem vorbi despre alianța indestructibilă, deocamdată, dintre ortodoxia rusă și islamismul iranian, pecetluită la nivel de lideri politici.
Pe de altă parte, dacă ditamai Papa Francisc manifestă o astfel de ”prudență diplomatică” față de agresiunea rusă din Ucraina, ce pretenții putem avea față sluga bisericească preaplecată lui Kirill de la Chișinău, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei? Oare bisericile din subordinea sa nu sunt tot niște ”cuiburi pro-rusești” așa cum sunt cele din Ucraina?
ÎPS Vladimir și Mitropolia Moldovei, în general, se tem ca ”de dracul Putin” să condamne complicitatea la crime a lui Kirill prin ”binecuvîntarea” războiului și susținerea lui activă.
Dumnezeul Mitropoliei Moldovei este și Dumnezeul criminal al Patriarhului Kirill.
Dacă ar exista cu adevărat credință într-un Dumnezeu de a cărui existență nu s-ar îndoi, Mitropolia Moldovei trebuia să iasă de sub supunerea canonică față de Patriarhia Rusă încă de cînd Kirill a ”binecuvîntat” primele crime săvîrște de ruși asupra civililor ucraineni nevinovați.
Nefăcînd-o, Mitropolia Moldovei continuă să rămînă un avanpost ecumenic rusesc al criminalului Putin în Republica Moldova, un factor destabilizator în societate prin folosirea lui Dumnezeu drept protector ceresc al crimelor înspăimîntătoare comise de ruși asupra ucrainenilor la ordinul lui Putin și cu blagoslovenia lui Kirill!