RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Violenţele de la Odesa sînt parte a unui plan rus de distrugere a Ucrainei

Violenţele de la Odesa fac parte dintr-un "plan al Rusiei de distrugere a Ucrainei", acuză premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. "Ceea ce se întîmplă la Odesa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina şi statul ucrainean", a declarat Iaţeniuk la Odesa, unde s-a întîlnit cu lideri locali şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

"Rusia a trimis oameni pentru a crea haos, dar ţara trebuie să fie unită şi să accepte reconcilierea, pentru a nu le oferi teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a diviza poporul", a continuat premierul proeuropean. "Scopul Rusiei este de a repeta la Odesa ce se întîmplă în estul Ucrainei", a subliniat Iaţeniuk.

Mii de susţinători ai Ucrainei unite au manifestat pe străzile oraşului Odesa

Cîteva mii de susţinători ai Ucrainei unite, unii purtînd căşti şi înarmaţi cu bîte, s-au reunit duminică seara la Odesa, după care au pornit în coloană spre sediul regional al poliţiei, unde au fost întîmpinaţi de directorul instituţiei.

După ce s-au adunat, duminică seara, la "Treptele Potemkin", un monument care a devenit celebru prin filmul lui Serghei Eisenstein, manifestanţii, printre care se aflau şi aproximativ 50 de membri ai grupării paramilitare naţionaliste Pravîi Sektor, au parcurs cele cîteva sute de metri pînă la biroul generalului Ivan Katerinciuk.

Ei au scandat sloganuri ca "Odesa în Ucraina!", "Glorie Ucrainei!" şi au cîntat imnul naţional. Ivan Katerinciuk, şeful poliţiei din regiunea Odesa, în civil şi însoţit de cei doi adjuncţi, le-a spus, la megafon, că "toată lumea este egală în faţa legii, de aceea contez pe ajutorul şi susţinerea voastră". "Ucraina este unită, iar Odesa face parte din Ucraina", a continuat el, manifestanţii răspunzîndu-i cu strigăte de "Ura!".

"Nu interzicem nimănui să organizeze manifestaţii paşnice şi să-şi exprime punctele de vedere, dar sîntem împotriva celor care fac propagandă separatismului şi divizării Ucrainei, iar eu cred că sîntem de acord asupra acestui lucru", a adăugat el, după care a scandat la rîndul său "Glorie Ucrainei!".

Manifestanţii au pornit ulterior către Casa Sindicatelor, incendiată vineri, cînd au fost ucişi aproximativ 40 de proruşi. Ei au arborat, la loc, steagul ucrainean, dat jos şi ars sîmbătă de către susţinători ai unei apropieri de Rusia.

Violenţele au fost organizate de Ianukovici şi comise de grupări din Transnistria

Violenţele din oraşul ucrainean Odesa au fost organizate de preşedintele demis Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia, fiind provocate de grupări paramilitare din Transnistria, în colaborare cu grupuri ruse, acuză Serviciul ucrainean de securitate (SBU).

Potrivit SBU, apropiaţi ai lui Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morţi şi sute de răniţi. În incidente sînt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, precizează SBU.

"Violenţele produse pe 2 mai la Odessa au fost rezultatul unor ingerinţe străine", a declarat un purtător de cuvînt al SBU citat de Reuters, vorbind despre implicarea a doi apropiaţi ai lui Ianukovici - Serghei Arbuzov şi Oleksander Klimenko.

Poliţia ucraineană a anunţat sîmbătă arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul din Odesa.

Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numără printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs vineri seară în Casa Sindicatelor din Odesa, a comunicat Poliţia regională. Conform unor surse ruse, incendiul a fost declanşat de activişti naţionalişti ucraineni, majoritatea membri ai organizaţiilor extremiste Sectorul Dreapta şi Autoapărare.

Incendiul a izbucnit după ce sute de militanţi proruşi au atacat cu pietre, bîte şi lanţuri un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa. Activiştii proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de proeuropeni.

Statele Unite au îndemnat Ucraina şi Rusia să restabilească ordinea, catalogînd drept "inacceptabile" violenţele. "Violenţele şi anarhia care au condus la atît de mulţi morţi şi răniţi sînt inaceptabile", a anunţat Departamentul de Stat american. "Cerem celor două părţi să colaboreze pentru restabilirea calmului, legii şi ordinii", adaugă diplomaţia americană.

Cum a fost provocat incendiul de la Odesa

Ancheta preliminară efectuată de Ministerul ucrainean de Interne arată că militanţii proruşi care s-au baricadat vineri în Casa Sindicatelor din Odesa au dat foc clădirii cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanţi naţionalişti şi proeuropeni, scrie Kyiv Post.

Conform anchetatorilor Ministerului ucrainean de Interne, zeci de insurgenţi proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor din Odesa şi au încercat să arunce sticle incendiare spre "cetăţeni paşnici", o referire la manifestanţi care susţineau Administraţia proeuropeană de la Kiev.

Unele dintre dispozitivele incendiare artizanale aruncate de militanţii proruşi din clădire au provocat incendiul, precizează Ministerul ucrainean de Interne.

Incendiul a izbucnit după ce sute de militanţi proruşi au atacat cu pietre, bîte şi lanţuri un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului Odesa. Activiştii proruşi s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în timp ce era asediată de naţionalişti. Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a acuzat serviciile de securitate că nu au luat suficiente măsuri pentru evitarea violenţelor de la Odesa, soldate cu peste 40 de morţi, promiţînd tragerea la răspundere a celor responsabili.

UE cere deschiderea unei anchete independente

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a cerut sîmbătă deschiderea unei anchete independente, cu scopul de a-i identifica pe responsabilii de violenţele care au provocat vineri, la Odesa, în sudul Ucrainei, moartea a peste 40 de persoane.

"Faptele care au condus la pierderea tragică a atîtor vieţi omeneşti trebuie identificate printr-o anchetă independentă, iar responsabilii de aceste acte ucigaşe trebuie aduşi în faţa justiţiei", a declarat Ashton, citată într-un comunicat. "UE îndeamnă toate părţile la cea mai mare reţinere şi să nu exploateze această tragedie pentru a genera şi mai multă ură, diviziuni şi violenţă gratuită", continuă şefa diplomaţiei europene, care a adresat totodată "condoleanţe familiilor victimelor".

"Toate forţele politice trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să înceapă un dialog pentru a găsi o ieşire comună din criză. Toţi semnatarii Acordului de la Geneva din 17 aprilie trebuie să-şi sporească eforturile pentru ca acesta să fie aplicat", a adăugat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Acordul de la Geneva, încheiat între autorităţile de la Kiev, Rusia, Statele Unite şi UE, are ca obiectiv dezescaladarea situaţiei din Ucraina.

Sursa: Mediafax

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31