Rusia nu este multumita cu un raspuns comun al statelor UE privind securitatea si insista ca fiecare tara sa ii raspunda separat

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat, Joi, că ţara sa nu este mulţumită de un răspuns colectiv al Uniunii Europene asupra interpretării principiului indivizibilităţii securităţii europene şi că doreşte răspunsuri individuale din partea ţărilor membre, după ce şeful diplomaţiei europene a anunţat că a transmis o scrisoare Moscovei în numele celor 27 de state membre ale blocului comunitar, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”În locul răspunsurilor oneste din partea fiecărei ţări, UE doreşte să prezinte un rol colectiv, care nu va reflecta nuanţele poziţiilor naţionale”, iar în acest caz ”nu va continua dialogul cu UE”, a spus Lavrov la o conferinţă de presă, după o întîlnire avută la Moscova cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

În timp ce se desfăşura această conferinţă de presă, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţa, pe Twitter, că i-a trimis lui Serghei Lavrov o scrisoare ”în numele statelor membre ale UE”, cu răspunsul europenilor la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, în urma unor solicitări adresate de Moscova individual acestor ţări.

Rusia doreşte ca statele membre ale NATO şi OSCE – în cea din urmă regăsindu-se şi toate statele membre ale UE – să se pronunţe fiecare separat asupra principiului indivizibilităţii securităţii adoptat la Istanbul în 1999 şi care stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat.

Moscova invocă acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO să exclude orice nouă extindere către Est, cu accent asupra Ucrainei şi Georgiei. ”Aşteptăm răspunsurile tuturor ţărilor spaţiului OSCE”, a insistat Lavrov.

După ce în Decembrie a transmis Statelor Unite şi NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, Moscova a privilegiat negocierea acestora la nivel bilateral cu Capitalele occidentale, în special cu Washingtonul, fiind reticentă faţă de discuţiile în cadrul unor blocuri şi organizaţii, abordare văzută de liderii occidentali drept o încercare de a provoca divizări în interiorul acestora.

Rusia a respins, Marţi, şi un nou mecanism de dialog în cadrul OSCE pe care Preşedinţia poloneză a acestei organizaţii l-a promovat într-o încercare de a diminua tensiunile între Rusia şi Ucraina şi, într-o formă mai amplă, între Rusia şi Occident. ”Poziţia noastră rămîne neschimbată: trebuie să ne axăm pe un dialog cu SUA şi cu ţările membre ale NATO, cu care încercăm să convenim garanţii de securitate pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic”, a explicat ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukaşevici.