Rusia este pregatita sa apere inviolabilitatea frontierelor sale chiar si prin mijloace militare, avertizeaza MAE de la Moscova

Rusia este pregătită să-şi apere inviolabilitatea frontierelor sale atît pe căi diplomatice, cît şi prin mijloace militare, a avertizat Joi ministrul adjunct rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă Interfax, la o zi după incidentul cu distrugătorul britanic Defender, cînd forţele ruse susţin că au deschis foc de avertisment în direcţia navei britanice care, potrivit Moscovei, a intrat în ceea ce aceasta pretinde a fi apele teritoriale ruse în zona din jurul Crimeii, peninsulă anexată de Rusia în 2014, a cărei apartenenţă la Federaţia Rusă nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Riabkov a transmis un avertisment ”tuturor celor care, sub sloganul libertăţii de navigaţie, se angajează în încălcarea graniţei de stat a Federaţiei Ruse, împotriva unor astfel de paşi provocatori”. ”Pentru că securitatea ţării noastre este mai presus de toate”, a avertizat ministrul adjunct rus, citat de RIA Novosti.

”Noi putem lansa un apel la raţiune, la respectarea dreptului internaţional. Dar dacă aceasta nu va ajuta, putem şi bombarda, şi nu de-a lungul rutei, ci direct asupra ţintei, în caz că ai noştri colegi nu înţeleg”, a afirmat Riabkov, întrebat într-o conferinţă de presă ce va face Rusia pentru prevenirea unor situaţii de genul celei cu distrugătorul britanic în Marea Neagră, inclusiv în cazul unor situaţii cu partenerii americani.

Integritatea teritorială a Federaţiei Ruse este intangibilă, iar inviolabilitatea graniţelor sale – un imperativ absolut. Le vom apăra atît pe cale diplomatică, cît şi prin mijloace militare, dacă va fi nevoie, a subliniat responsabilul diplomatic rus, în contextul în care Rusia consideră apele teritoriale din jurul Crimeii ca fiind ale sale, în timp ce legislaţia internaţională, invocată de Moscova, le atribuie Ucrainei.

Moscova îi avertizează pe toţi cei care se vor angaja în provocări similare situaţiei cu distrugătorul britanic Defender că eventualele consecinţe ar putea fi dintre cele mai grave, a insistat diplomatul rus, adăugînd: ”Este un episod foarte grav, noi condamnăm acţiunile părţii britanice”.

Ministerul rus al Apărării a comunicat Miercuri că militarii şi grănicerii ruşi au deschis foc de avertisment de-a lungul rutei distrugătorului britanic Defender, care ar fi încălcat frontiera maritimă rusă în zona capului Fiolent (Crimeea). Pentru a determina nava britanică să-şi schimbe direcţia, avioane ruseşti au lansat bombe în calea acesteia în semn de avertizare. Instituţia de apărare rusă consideră acţiunile distrugătorului britanic drept o încălcare flagrantă a convenţiei ONU.

Kremlinul a calificat Joi incursiunea distrugătorului britanic HMS Defender drept o provocare deliberată şi pregătită în apele din apropierea peninsulei Crimeea din Marea Neagră.

”Credem că distrugătorul britanic a comis o provocare. Regretăm că a fost o provocare deliberată şi pregătită”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă cotidiană.

Grănicerii şi forţele armate ruse vor reacţiona într-un mod ferm dacă cineva va încerca pe viitor să se angajeze în provocări precum cel din urmă cu o zi în Marea Neagră, a avertizat şi Peskov, citat de agenţia de presă TASS.

”În cazul repetării unor acţiuni provocatoare inacceptabile, dacă astfel de acţiuni vor merge prea departe, nici un fel de măsuri nu pot fi excluse în ceea ce priveşte apărarea legitimă a frontierelor Federaţiei Ruse”, a spus el, întrebat dacă partea rusă ar putea lovi ţinte în cazul reapariţiei unor astfel de incidente.

La insistenţa jurnaliştilor, Peskov a refuzat să explice ce se înţelege prin acţiuni care merg prea departe, notează TASS.

Ambasada Regatului Unit în Federaţia Rusă a declarat că distrugătorul Defender a efectuat o tranzitare paşnică prin apele teritoriale ale Ucrainei în conformitate cu dreptul internaţional. ”Nu s-au tras nici un fel de focuri asupra distrugătorului Defender. Descrierea acestor evenimente de către partea rusă este inexactă”, menţionează misiunea diplomatică britanică pe canalul său Telegram, citat de Interfax.

Experţi militari ruşi apropiaţi puterii consideră că incursiunea navei NATO în apele teritoriale ruseşti a avut scop de recunoaştere.

În acest context, Aleksandr Gruşkov, un alt ministru adjunct de Externe rus, a declarat că regiunea Mării Negre se transformă într-o arenă de confruntare militară. ”Nu poate să nu ne îngrijoreze faptul că NATO îşi consolidează în mod constant prezenţa militară de-a lungul frontierelor noastre, intensificînd patrularea aeriană, crescînd numărul de exerciţii şi de intrări ale navelor sale în mările Neagră, Baltică şi chiar Marea Barents”, a afirmat Gruşkov, fostul ambasador al Rusiei la NATO.

Ca rezultat a acestei activităţi, regiuni foarte liniştite din punct de vedere militar – zonele Mării Negre şi Mării Baltice – se transformă într-o arenă de confruntare militară absolut nefolositoare, a declarat ministrul adjunct rus.

Evocînd incidentul din urmă cu o zi, Gruşko a spus că ”chiar dacă toate părţile rămîn prudente, sunt posibile incidente neintenţionate care ar putea duce la un conflict real (…) cu consecinţe absolut imprevizibile”, potrivit RIA Novosti.