RUSIA ERA PREGATITA SA RIDICE NIVELUL ALERTEI NUCLEARE PENTRU CRIMEEA
Rusia era pregătită să-şi pună armamentul nuclear în alertă în timpul tensiunilor de anul trecut din Peninsula ucraineană Crimeea, în contextul îndepărtării de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, a declarat Vladimir Putin într-un documentar difuzat duminică, relatează AP.
De asemenea, Putin a revenit şi a elaborat pe tema recunoaşterii, anterior, a faptului că militarii bine înarmaţi, fără însemne, care au preluat controlul asupra instalaţiilor militare din Crimeea erau militari ruşi.
Comentariile pe care preşedintele rus le face în acest documentar - difuzat duminică de televiziunea de stat - relevă amploarea panicii care a cuprins Moscova în săptămînile ce au urmat îndepărtării de la putere a lui Ianukovici, în februarie 2014, după luni de proteste de stradă care deveneau tot mai violente.
După ce Ianukovici a fugit de la Kiev, apărînd ulterior ulterior în Rusia, mişcarea separatistă s-a intensificat puternic în Crimeea, o peninsulă la Marea Neagră cu populaţie majoritar rusofonă. Forţele ruse au preluat controlul asupra instalaţiilor militare ucrainene din peninsulă şi a fost anunţat în pripă un refrendum asupra despărţirii de Ucraina. Însă referendumul, denunţat ferm de către Occident ca ilegitim, s-a pronunţat masiv pentru secesiune. Rusia a anexa Crimeea pe 19 martie 2014.
În acest documentar, care marchează un an de la referendum, Putin afirmă despre situaţia pregătirii nucleare de război că "eram pregătiţi să murim". Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere) istotic. Acolo trăiesc ruşi. Ei erau în pericol. Nu putem să-i abandonăm", adaugă el.
Aceste declaraţii au fost preluate pe site-ul radioteleviziunii ruse după ce au fost transmise în Extremul Orient rus şi înainte ca documentarul să fie difuzat la Moscova.
Putin mai spune că planificarea unei operaţiuni în Crimeea a început imediat după fuga lui Ianukovici.
"Nu ne-am gîndit niciodată să despărţim Crimeea de Ucraina pînă în momentul în care au început aceste evenimente, (iar) Guvernul a fost răsturnat", afirmă el, reiterînd versiunea rusă despre protestele violente, potrivit căreia Ianukovici a fost victima unei lovituri de stat.
El spune că a cerut să fie efectuat un "sondaj de opinie aplicat" asupra intenţiei locuitorilor din peninsulă de a rămîne în cadrul Ucrainei. Însă nu oferă detalii despre felul în care a fost realizat acest sondaj, subliniind doar că "a devenit clar că 75% din populaţie dorea să se alăture Rusiei".
Moscova a dezminţit, iniţial, că forţele care nu purtau însemne şi care au preluat controlul în Crimeea ar fi fost ruse, însă Putin a recunoscut ulterior acest lucru. În documentarul de duminică, el afirmă că a ordonat Ministerului rus al Apărării să mobilizeze trupe din cadrul forţelor speciale de informaţii, puşcaşi marini şi paraşitişti, "sub acoperirea consolidării protecţiei instalaţiilor noastre militare".
Flota rusă la Marea Neagră îşi are cartierul general în Crimeea. Ea şi-a păstrat bazele din peninsulă după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în baza unui acord cu Ucraina.
Însă Putin afirmă, în documentar, că trupele nu au fost trimise din Rusia în Crimeea, deşi Camera superioară a Parlamentului rus a autorizat o asemenea acţiune, şi adaugă că numărul militarilor ruşi din peninsulă nu a depăşit niciodată 20.000, conform prevederilor acordului cu privire la menţinerea Flotei la Marea Neagră acolo.
Putin a declarat, de asemenea, că forţele ruse l-au ajutat pe Ianukovici să fugă din Rusia.
După ce a fugit din Kiev, fostul preşedinte prorus a apărut la Harkov. Ulterior el a dispărut timp de cîteva zile. Presa scria la vremea respectivă că el şi anturajul său din domeniul securităţii au pornit într-o călătorie disperată, prin estul ţării, după care s-a dus în Crimeea, în căutarea unui loc în care să se simtă în siguranţă. Versiunea prezentată de Putin pare să confirme aceste informaţii de presă.
Liderul rus a spus că forţele ruse au încercat să păstreze contactul cu Ianukovici în timp ce acesta fugea prin Ucraina, iar pînă la urmă "l-am adus pe teritoriul rus".
“Crimeea nu va mai face parte niciodată din Ucraina”
Premierul Crimeei Serghei Aksionov a declarat pentru BBC că peninsula ucraineană s-a întors la ţara-mamă Rusia şi nu va mai face parte niciodată din Ucraina, apreciind că anexarea regiunii de către Moscova, în urmă cu un an, a fost un "act democratic".
Crimeea a fost anexată de către Rusia pe 19 martie - într-un val de condamnări internaţionale -, în urma unui referendum boicotat de către locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.
Îniante de anexare, militari înarmaţi şi fără însemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Putin a recunoscut, în documentarul difuzat duminică pe postul naţional pentru marcarea unui an de la referendum, că a trimis trupe să apere "forţele de autoapărare din Crimeea".
Însă Aksionov insistă că Rusia nu a făcut ceva rău.
"Pot să vă spun că nimeni n-a luat nimic", a declarat el pentru John Simpson de la BBC.
"Aceasta a fost opţiunea locuitorilor Crimeei. Nimic nu se poate întîmpla fără susţinerea populaţiei locale, iar din acest motiv această (anexare) nu a fost un act de agresiune, ci un real act democratic", a apreciat el.
"Aceasta este principala greşeală şi neînţelegere a liderilor occidentali. Oamenii sînt dezinformaţi de presă, care eşuează să prezinte o imagine exactă a ceea ce s-a întîmplat anul trecut în Crimeea", a continuat acesta.
Aksionov a apărat acţiunile întreprinse de către Putin în Crimeea, afirmînd că liderul rus a avut de ales între a proteja populaţia Crimeei şi a o abandona pe mîna naţionaliştilor ucraineni.
"Eu cred că (Putin) a luat decizia corectă. Iar această decizie nu a fost luată înainte de Anul Nou, nimeni nu s-a amestecat în politica internă a Ucrainei. Şi eu aş fi luat exact aceeaşi decizie ca el", a declarat acesta.
În documentarul difuzat pe postul rus de stat duminică, Putin a declarat că viaţa fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, îndepărtat de la putere, se afla în pericol, la fel ca vieţile ruşilor din Crimeea.
"Nu ne-am gîndit la despărţirea Crimeei de Ucraina pînă în momentul în care au început aceste evenimente iar Guvernul a fost răsturnat", a spus Putin, referindu-se la protestele violente şi demiterea lui Ianukovici de către Parlamentul ucrainean, evenimente pe care ruşii le prezintă drept lovitură de stat.
Despre plasarea arsenalului rus nuclear în stare de pregătire pentru război, Putin a spus că "am fost aproape să facem acest lucru".
Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere) istoric. Acolo trăiesc ruşi. Ei erau în pericol. Nu puteam să-i abandonăm", a adăugat liderul rus.
În timp ce Crimeea a fost anexată practic fără vărsare de sînge, în estul Ucrainei au izbucnit, în aprilie, tulburări, după ce protestatari proruşi au ocupat clădiri guvernamentale în Doneţk, Lugansk şi Harkov, cerînd să le fie recunoscută independenţa.
O lună mai tîrziu, separatiştii proruşi din Doneţk şi Lugansk (Donbas) îşi declarau independenţa faţă de Ucraina, în urma unor referendumuri nerecunoscute.
Regiunea estică a Ucrainei este devastată de atunci de un conflict armat sîngeros, soldat cu cel puţin 6.000 de morţi potrivit ONU.
Valentin VIDU (Mediafax)