RĂSADNIŢA CORUPŢIEI DIN SISTEMUL JUDECĂTORESC
Consiliul Superior al Magistraturii s-a transformat într-un sindicat al magistraţilor compromişi
Unul dintre ultimele sondaje ale organizaţiei Transparency Internaţional Moldova, instituţie ce se ocupă de studierea, profilaxia şi combaterea fenomenului corupţiei, arată că cea mai coruptă putere din stat este justiţia. Reiese că sistemul judecătoresc din ţara noastră este plin de oameni stricaţi. Cum e posibil ca nişte brute, care ele însele iau mită, să pedepsească pe alţi ce încalcă legea? Cine le dă funcţiile de judecători? Cine îi promovează? Cine trebuie să-i alunge cît mai departe de sistemul judecătoresc pe aceşti indivizi, cărora le duce dorul închisoarea?
Răspunsul îl găsim chiar în Constituţia RM. Potrivit legii fundamentale a statului nostru, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) tocmai este instituţia responsabilă de numirea, transferarea, promovarea şi pedepsirea judecătorilor. De ce atunci, în ciuda faptului că avem un filtru, care trebuie să cureţe sistemul judecătoresc de persoane compromise, acesta s-a transformat într-o băltoacă verzuie, plină de gunoaie, care miroase urît, infectează alte domenii ale vieţii noastre cotidiene, ne sufocă prin miasmele insuportabile ei?
Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de resurse juridice din Moldova, crede că explicaţia ar fi că atunci cînd Consiliul Superior al Magistraturii selectează o persoană pentru postul de judecător „nu motivează suficient de bine” alegerea făcută. Să zicem, potrivit prevederilor existente pînă în vara anului trecut, această instituţie de autoadministrare judecătorească trebuia să selecteze 80 procente din judecători dintre absolvenţii Institutului Naţional de Justiţie, care este un fel de academie de pregătire a viitorilor judecători, şi doar 20 de procente, din mediul juriştilor cu o bogată experienţă, care nu au studiile respective. Însă, potrivit preşedintelui Centrului de resurse juridice din Moldova, acest raport, care deşi este stabilit prin puterea legii, nu s-a respectat niciodată.
Explicaţia ar fi în opinia lui Vladislav Gribincea, că această instituţie de pregătire a cadrelor de judecători, asemenea copilului din flori, nu a fost agreată din capul locului de către judecătorii noştri. Aceştia preferă să-i vadă în gaşca lor pe fostele lor grefiere, referenţi. În afară de această, mai precizează dumnealui, numărul de locuri vacante de judecători totdeauna a fost mai mare decît cel al absolvenţilor Institutului Naţional de Justiţie, ceea ce crea premise pentru angajarea unor persoane fără studii speciale de judecător, lucru ce contravenea legii.
Mai mult ca atît, pentru ca sistemul judecătoresc al ţării să fie unul curat, competent, preşedintele Centrului de resurse juridice din Moldova insistă ca instituţia respectivă nu trebuie să se transforme într-o trambulină pentru fotoliul de judecător. După el ar reieşi că absolvenţii Institutului Naţional de Justiţie cu rezultate proaste nu au ce căuta în sistemul judecătoresc al ţării. Or, după practica de astăzi, oricine dispune de documentul de absolvire al acestuia îmbracă roba de judecător. În felul acesta, se mai deschide o portiţă pentru pătrunderea unor indivizi dubioşi, incompetenţi în sistemul judecătoresc al ţării.
Cu părere de rău, crede Vladislav Gribincea, Consiliul Superior al Magistraturii nu numai că selectează într-un mod defectuos cadrele de judecători, ci şi evaluează superficial, într-un fel inacceptabil activitatea acestora. Deşi acum cîteva luni a fost adoptat un regulament în acest sens, constată dumnealui, totuşi colegiul de evaluare este compus din judecători şi profesori universitari care nu au un statut permanent, adică din persoane care sînt de abia la început de cale şi există dubii în ce priveşte aptitudinile acestora de a aprecia într-un mod profesionist,obiectiv prestaţia judecătorilor din ţară.
Preşedintele Centrului de resurse juridice din Moldova critică Consiliul Superior al Magistraturii şi pentru că realizează prost managementul sistemului judecătoresc din ţară. De exemplu, încă din 2006 toate dosarele din instanţele de judecată trebuiau să fie distribuite aleatoriu, adică la întîmplare, pentru a evita adoptarea unor verdicte greşite, în folosul unor persoane care cumpără judecătorii. Mai apoi, începînd cu 2009, majoritatea şedinţelor de judecată trebuiau înregistrate audio, pentru a evita comportamentul brutal, părtinitor al judecătorilor.
Însă ulterior s-a dovedit că nici una din aceste măsuri de îmbunătăţire a activităţii judecătorilor din ţară nu fost dusă pînă la capăt, ci doar parţial, iar în anumite privinţe, precum repartizarea aleatorie a dosarelor, în genere, nu s-a întreprins nimic. Deşi din punct de vedere tehnic, spune Vladislav Gribincea, s-a făcut totul ce era necesar. Bunăoară, practic, toate sălile de judecată din ţară au fost dotate cu echipamentele de înregistrare audio. De aceea, susţine el, pare suspicios faptul că Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost suficient de insistent ca să oblige judecătorii să înregistreze şedinţele de judecată.
În aceste condiţii, mulţi dintre judecători continuă să se comporte în timpul şedinţelor de judecată ca nişte indivizi săriţi de pe axă, tratînd participanţii la procese cu brutalitate, supunîndu-i la umilinţă. Desigur, după asemenea tratamente înjositoare nu te mai poţi aştepta la nişte decizii obiective, corecte ale instanţei de judecată. Mai mult ca atît, deşi, ultimele modificări ale Codului de procedură civilă permit părţilor implicate în dosar să înregistreze şedinţele de judecată, constată preşedintele Centrului de resurse juridice din Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii caută să înăbuşe aceste iniţiative ale cetăţenilor. Bunăoară, chiar anul acesta, ne confirmă Vladislav Gribincea, un avocat a sesizat CSM privind comportamentul vulgar al unui judecător în timpul şedinţei de judecată, anexînd o înregistrare audio. Însă, în loc să pornească o anchetă, să pedepsească judecătorul brutal, Consiliul Superior al Magistraturii, spune conducătorul acestei organizaţii nonguvernamentale, a ameninţat avocatul respectiv cu o amendă judiciară, cu confiscarea înregistrării audio. Preşedintele Centrului de resurse juridice din Moldova sugerează că CSM s-a transformat într-un sindicat al judecătorilor, în loc să se îngrijească de administrarea adecvată, eficientă a sistemului judecătoresc.
De fapt, pentru întreagă ţară a devenit clar că Consiliul Superior al Magistraturii s-a transformat într-un sindicat al judecătorilor compromişi după ce mai mult publicaţii periodice, posturi TV din ţară au dat materiale cu palatele luxoase, averile dubioase de milioane, care aparţin unor judecători, ale căror salarii lunare de abia se ridică la nivelul mediu pe ţară. Dar a observat cineva ca această instituţie să se autosesizeze, să pornească o investigaţie, să pedepsească pe vreun judecător, spre care mass-media a arătat cu degetul?!
Vlad LOGHIN