Romania devine studiu de caz pentru straini. Medic roman din Suedia: „Probabil ca acest fenomen va primi si un nume”

Un medic român stabilit în Suedia, Laura Ghibu, trage un semnal de alarmă asupra mentalității românilor, care n-au încredere în datele științifice atunci cînd vine vorba despre vaccinare. Ea spune că ceea ce se întîmplă în România n-are nici o explicație logică pentru un cercetător străin și foarte probabil România va deveni obiectul unui studiu de caz, iar fenomenul va primi și un nume. Între timp, România a început să fie deja subiect de știri în presa internațională.

„Fenomenul acesta de a nu accepta vaccinarea – din teamă, din credința că vaccinul nu este destul de experimentat, că nu suntem cobai etc. – ne-a făcut, de fapt, să devenim o țară de cobai, care probabil va fi studiată. Colegii mei mi-au spus că această mentalitate colectivă de a nu crede în datele științifice este fără precedent în Uniunea Europeană și este un fenomen pe care ar dori să-l studieze și probabil că acest fenomen va primi și un nume”, a declarat la Digi24, medicul Laura Ghibu.

„Datele care vin din România nu se văd bine în Suedia. Am vorbit cu cîțiva colegi care se ocupă de studii științifice, eu însămi m-am ocupat să fac design de studii științifice, deci să proiectez studii științifice, și vă spun că România va deveni un laborator pentru studiile științifice ale cercetătorilor străini. Ceea ce se întîmplă în România nu are nici o explicație logică pentru un cercetător străin sau pentru un străin în general”, a arătat Laura Ghibu, medic romîn stabilit în Suedia.

România e subiect de știri în presa internațională

Situația din România începe să atragă și atenția presei străine, care încearcă să explice fenomenul.

„Spitalele din România sunt copleșite de pacienți nevaccinați”, este titlul unui material video publicat pe site-ul Euronews și realizat de jurnaliștii de la Associated Press. Situația este comparată cu cea din Rusia, unde există o proporție similară de populație nevaccinată, circa două treimi.

Imaginile prezentate de Euronews arată cum în București, ambulanțele au fost nevoite să stea la coadă în fața Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde sunt amenajate paturi inclusiv pe coridoare. Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului, le-a declarat jurnaliștilor că peste 90 la sută dintre pacienții spitalului bolnavi de COVID sunt nevaccinați. „Practic, cînd vine vorba de spitalizare, vaccinații sunt excepții”, a arătat medicul.

Mulți români nu au încredere în îndemnul autorităților de a se vaccina, o situație care, în parte, se poate explica prin faptul că au trăit mult timp sub dictatorul Nicolae Ceaușescu. Sunt, de asemenea, receptivi la dezinformările care circulă online, potrivit cărora vaccinurile sunt ineficiente sau, mai rău, periculoase, explică Euronews. 

Duminică, 17 Octombrie, autorităţile din România au făcut publice ultimele date despre evoluţia pandemiei. Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost identificate 11.546 de cazuri noi de COVID-19 şi s-au înregistrat 299 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.750 de persoane.

Incidențe mari ale cazurilor de COVID se mai înregistrează în cîteva țări din Estul Europei – Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Lituania, Rusia, țări cu rate mici de vaccinare –,  în timp ce în Vestul continentului situația este mult mai bună, dar și proporția populației vaccinate este mult mai mare.