Romania a devenit studiu de caz in presa internationala din cauza idiotilor care neaga covidul si necesitatea vaccinarii
România a devenit obiect de studiu în presa internaţională, fiind prezentată ca un fenomen sociologic şi medical în lupta anti-Covid, care merită să fie analizat de către specialişti.
România deţine acum titlul de neinvidiat de a fi statul UE cu cea mai mare mortalitate per capita. Ţara a înregistrat săptămîna trecută 591 de decese legate de Covid-19 – cel mai mare bilanţ al morţilor atins de la începutul pandemiei, scrie „The Independent“. „Apelurile antivaccinare ale unor personalităţi de la vîrful bisericii, reluate de politicieni proeminenţi şi pe reţelele sociale, pot explica de ce România a ajuns acum să fie ţara cu cea mai mare rată de mortalitate COVID din lume”, relatează publicaţia New York Times într-un amplu reportaj despre criza sanitară pe care o traversează România în valul patru al pandemiei.
Prelaţi antivaccinişti
Andrew Higgins, şeful biroului pentru Europa Centrală şi de Est al New York Times, îşi începe materialul cu episcopul ortodox Ambrozie din Giurgiu, care şi-a îndemnat enoriaşii să „nu se lase păcăliţi de ceea ce văd la televizor”, să nu se teamă de COVID şi să nu se grăbească să se vaccineze.
Episcopul din Giurgiu este acum cercetat penal pentru răspîndirea de informaţii false, dar mesajul său antivaccinare a fost reluat de unii politicieni şi de voci influente din mediul online, ceea ce poate explica de ce România a raportat în ultimele săptămîni cea mai mare rată din lume a deceselor COVID, subliniază NYT.
Rolul reţelelor sociale
Ezitarea populaţiei în privinţa vaccinării, alimentată puternic de mesajele răspîndite în mediul online, a făcut ca România să aibă a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa, precizează autorul.
Aproximativ 44% dintre adulţii români au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID şi doar Bulgaria, cu o rată de vaccinare de 29%, se mai află după România în clasament. Asta în timp ce rata imunizării din Uniunea Europeană a ajuns la 81%, iar în multe ţări a fost depăşit pragul de 90%.
Reticenţa la vaccinare, cu rădăcini în trecutul comunist
Reticenţa la vaccinare în atît de multe state i-a făcut pe analişti să caute răspunsuri într-unul dintre lucrurile care uneşte toate aceste ţări: trecutul comunist şi dezamăgirea larg răspîndită în rîndul populaţiei faţă de dezordinea şi corupţia care au urmat.
„Toată lumea devine dintr-o dată expertă, iar ştirile false sunt peste tot, 24 de ore pe zi”, se plînge Silvia Nica, medic la Spitalul Universitar Bucureşti, unde, din lipsă de paturi a fost ridicat un cort de tratament în parcarea unităţii medicale, iar holul, transformat într-o secţie COVID.
„România a început să-şi vaccineze cetăţenii în Decembrie anul trecut şi a pus programul în sarcina Armatei, cea mai respectată instituţie a ţării, potrivit sondajelor de opinie. A doua cea mai de încredere instituţie este însă biserica ortodoxă, care a transmis semnale mixte cu privire la vaccinuri. Patriarhul Daniel de la Bucureşti le-a spus să asculte medicii, în timp ce mulţi clerici locali şi unii episcopi influenţi au denunţat vaccinurile ca fiind opera diavolului”, precizează sursa citată.
Sursele dezinformării
La începutul pandemiei, în 2020, dezinformarea COVID în România a urmat în mare parte teme folosite în multe alte ţări, oamenii răspîndind teorii ale conspiraţiei sub nume false pe Facebook şi alte social media, potrivit Alinei Bîrgăoanu, profesor de comunicare la Bucureşti care urmăreşte fenomenul dezinformării. Dar, pe măsură ce pandemia s-a prelungit, a explică ea, acest fenomen virtual s-a transformat într-o mişcare politică condusă de oameni reali precum Diana Şoşoacă, senatoare în Parlamentul României.
NYT subliniază că Şoşoacă a condus un protest în Nordul ţării, care a blocat deschiderea unui centru de vaccinare, denunţînd pandemia drept „cea mai mare minciună a secolului” şi a organizat mitinguri anti-mască la Bucureşti, iar videoclipurile publicate de ea în mediul online au avut milioane de vizualizări. ”Pentru a combate aceste mesaje, colonelul Gheorghiţă a apelat la reţelele de socializare „şi s-a întîlnit cu lideri creştini, evrei şi musulmani pentru a le cere să nu alimenteze flăcările dezinformării”.
„Ei nu au datoria să recomande vaccinarea, dar au datoria să nu facă recomandări împotriva ei”, spune Gheorghiţă, referindu-se la liderii religioşi.
„Idioţii Europei”
Revista germană „Der Spiegel“ prezintă un reportaj video din spitalele româneşti. „Am fost atît de proşti, uită-te la mine”, e titlul materialului în care pacienţii din România mărturisesc cît de mult regretă că nu s-au vaccinat.
”Nici o altă ţară din lume nu are mai multe decese cauzate de coronavirus pe cap de locuitor, unităţile de terapie intensivă sunt supraaglomerate”, scriu jurnaliştii germani. La finalul lunii trecute, „Hamburger Morgenpost“, o altă publicaţie din Germania, îi critica dur pe români, bulgari şi ucraineni pentru că refuză vaccinarea într-un material care purta titlul „Idioţii Europei”, citîndu-l pe Anghel Kuntcev, inspector bulgar pe Sănătate. Articolul relata despre criza de personal medical cu care se confruntă Ucraina, despre influenţa Bisericii ortodoxe în România şi despre campaniile antivaccinare din Bulgaria.