REPARTIZAREA SUBVENŢIILOR ESTE MOTIV DE NEÎNŢELEGERE PRINTRE AGRICULTORI
Repartizarea subvenţiilor în agricultură este motiv de neînţelegere între asociaţiile de agricultori. Unii insistă că subvenţiile trebuie partajate pe picior de egalitate între agricultorii mari şi cei mici. Alţii spun că actuala formulă de partajare este bună, doar că este nevoie de majorarea fondului de subvenţionare.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, susţine că din producţia agricolă totală 70% este asigurată de către fermierii mici, dar aceştia se aleg cu doar 20% din Fondul de subvenţionare. „Noi am formulat ideea ca Fondul de subvenţionare să fie divizat, 50% pentru gospodăriile mici, şi 50% pentru gospodăriile corporative. Am propus să fie reglementată şi mărimea compensaţii pentru un beneficiar – pînă la 400 mii lei, ceea ce ar face ca mai mulţi fermieri să primească subvenţii”, a declarat liderul fermierilor.
Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (UniAgroProtect), Alexandru Slusari, este de părere că actuala formulă de repartizare a subvenţiilor este corectă şi nu este nevoie ca producătorii agricoli să fie împărţiţi în mari sau mici. „Toţi au acces la subvenţii, toţi pot depune dosarele. Cred că această propunere a domnului Cosarciuc este artificială”, a apreciat preşedintele UniAgroProtect.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, susţine că în Moldova subvenţionarea se face conform regulamentului aprobat de Guvern. „Eu îi propun domnului Cosarciuc să vină să-şi prezinte argumentele, să spună care sînt agricultorii mici şi care sînt mari, atunci am să-i demonstrez că la noi, de fapt, subvenţionarea se face 50:50, aşa cum cere dînsul”, a menţionat oficialul.
Părerile agricultorilor, diferite la formula de partajare a subvenţiilor, coincid atunci cînd este vorba de volumul Fondului de subvenţionare. Şi unii, şi alţii spun că acesta ar trebui să crească cu cel puţin 240 de milioane de lei, adică pînă la aproape 650 de milioane.
Sursa: IPN