REÎNTOARCEREA LIBERAL DEMOCRAŢILOR

Legea deputatului cumpărat trebuie anulată

Autor: Victor NICHITUŞ

Participarea liberal democraţilor la schimbarea legii electorale a fost una dintre cele mai mari erori politice ale anului. Modificarea legislativă, una dintre cele mai importante, a modificat radical regulile jocului electoral moldovenesc. Înlocuirea bruscă şi radicală a sistemului electoral s-a făcut în doar două zile, fără dezbateri publice ori dezbateri parlamentare, fără expertizare internaţională ori analiză a riscurilor. Oarecum argumentată, asocierea liberal democraţilor la acest viol în grup, avea drept scop obţinerea votului pentru instituirea noului Cabinet de Miniştri.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, a afirmat cu acest prilej că legea este adoptată în mod special pentru Vladimir Plahotniuc. “Legea nu are nimic în comun cu invocata ”apropiere de alegător”, avînd un rating negativ de -84% şi fiind la limita ostraciszării publice, pentru a rămâne în politica moldovenească, Plahotniuc a creat legea deputatului cumpărat”, a punctat în mod corect Tulbure. Tot el a adăugat că ”după ce deputaţii vor intra în Parlament, fie independenţi, fie pe listele partidelor, Plahotniuc ar putea veni cu sacul cu bani ori cu dosare împotriva lor şi aceştia se vor înscrie în fracţiunea Partidului Democrat din Moldova. În alt mod formaţiunea condusă de Marian Lupu nu are posibilitatea să treacă de pragul electoral şi să nimerească în Parlament”, a explicat Tulbure.

Modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova presupune ca 50 la sută din deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 pe circumscripţii. Legea a fost votată în lipsa celei mai mari fracţiuni parlamentare, cea a Partidului Comuniştilor. Atît deputaţii comunişti, cît şi experţii, au atras însă atenţia asupra faptului că proiectul poate diviza Republica Moldova şi conduce la îndepărtarea regiunii transnistrene. Experţii spun că noua lege încalcă drepturile fundamentale ale locuitorilor din stînga Nistrului, ei nu vor putea înainta candidaţi şi nu vor putea alege deputaţi în circumscripţii, căci se vor afla în imposibilitatea creării acestor circumscripţii. 

Comentatorul politic internaţional Vlad Socor declara pentru postul de radio Europa Liberă că „alegerile parlamentare anticipate vor duce cu certitudine la creşterea puterii domnului Plahotniuc în Parlament.” Socor şi-a argumentat teza spunînd că alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale înseamnă de fapt alegerea unor oameni bogaţi. “Ei îşi vor cumpăra locuri în Parlament, nu toţi, dar cei mai mulţi, sau cei care pot fi finanţaţi de către liderii politici şi de business.” Socor afirmă că odată ce Plahotniuc dispune de cei mai mulţi bani, “el va avea posibilitatea aceasta să intre în noul Parlament cu un număr de deputaţi devotaţi dînsului mult mai mare decît cei pe care îi are acum.”

Dacă aşa cum observăm în spatele acestei crize politice nu stau principii şi valori sau lupte de idei, ci doar interese personale şi oculte, liberal democraţii pot repara împreună cu opoziţia comunistă prejudiciile aduse legii electorale.

Vlad Filat este un politician abil, rodat mulţi ani în structurile de partid, cu experienţă administrativă şi ministerială şi care a trecut prin mai multe competiţii electorale. De aceea el va înţelege cel mai bine necesitatea compromisului, a schimbării sau a menţinerii status quo-ului. Atent la reacţia societăţii civile şi a cetăţenilor, Filat înţelege că cel care l-a trădat trebuie să plătească. Refacerea status quo-ului care a dat naştere estabilshment-ului politic moldav ar putea fi datoria lui de onoare. Şi o plată pentru cuţitul primit în spate!

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40