REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (8 mai 2020)

Piețele comerciale din țară urmează să fie deschise pe etape

Președintele Igor Dodon susține că piețele comerciale din țară urmează să fie deschise pe etape. Șeful statului a declarat că primele vor fi deschise piețele din sate și centrele raionale mici, însă o decizie în acest sens urmează să fie luată ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Dodon a propus ca piețele comerciale din sate și centrele raionale să fie redeschise chiar începînd din acest sfîrșit de săptămînă. Următoarea etapă include piețele din centrele raionale mari și în cea de-a treia etapă vor fi deschise piețele mari din Chișinău și Bălți.

 

Codul roșu în sănătate va fi menținut și după data de 15 mai

Codul roșu în sănătate va fi menținut și după încheierea stării de urgență. Anunțul a fost făcut vinery, 8 mai, de către ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, încetarea stării de urgență nu înseamnă nicidecum sfîrșitul epidemiei. Șeful de la sănătate a menționat că deși în R. Moldova se înregistrează o rată de contagiozitate mai mică decît în alte state, cetățenii vor trebui să respecte și în continuare distanța socială, dar și alte reguli indicate de specialiști. Conform datelor prezentate astăzi de conducerea MSMPS, pînă în prezent, în țară au fost înregistrate 4 605 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 574 în stînga Nistrului. Dintre aceștia, peste 1126 sînt angajați ai sistemului medical.

 

Cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic a fost discutată de către ministrul de externe cu omologul polonez

Ministrul de externe Oleg Țulea, a avut o convorbire telefonică cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz. Șeful diplomației moldovenești a mulțumit pentru receptivitatea și deschiderea de care au dat dovadă autoritățile Poloniei în procesul de repatriere a moldovenilor în contextul pandemiei de COVID-19. Oleg Țulea a apreciat înalt reacția promptă a Poloniei la solicitarea R. Moldova de acordare a asistenței în lupta cu infecția de coronavirus.

 

Zinaida Greceanîi a pledat pentru coordonarea eforturilor la nivel internațional în vederea păstrării memoriei eroilor războiului

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a participat, joi, la o videoconferință internațională dedicată celei de-a 75-a aniversări a Victoriei și care a fost organizată la inițiativa Președintelui Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, Valentina Matvienko. La eveniment au participat conducători și reprezentanți ai forurilor legislative din țările CSI și alte state, inclusiv din Europa. Președintele Legislativului R. Moldova Zinaida Greceanîi a menționat că Ziua Victoriei este un eveniment istoric care ne unește.

 

Chișinăuienii pot folosi nu doar măști din farmacii, dar și cele confecționate manual sau eșarfe

Primarul capitalei Ion Ceban, a dezmințit zvonurile cu privire la purtarea măștilor în locurile închise. Astfel, edilul capitalei afirmă că locuitorii Chișinăului pot folosi nu doar măști din farmacii dar și cele confecționate manual sau eșarfe. Ceban a declarat că aceasta măsură este aplicată în mai mult de 50 de țări și are drept scop reducerea riscului de infecție în spațiile publice închise.

 

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru vineri, 8 mai, un curs de 19 lei şi 18 de bani pentru un euro, cu trei bani mai puţin decît ieri. Dolarul american se ieftineşte cu 1 bani şi a ajuns la valoarea de 17 lei şi 77 de bani. Şi leul românesc a scăzut cu un ban şi poate fi cumpărat cu trei lei și 97 de bani. Hrivna ucraineană își păstrează valoarea de 66 de bani. Rubla rusească a crescut cu un ban şi costă 24 de bani.

 

Primarul propune să fie scoase la licitație terenuri municipale

Pentru a acoperi o parte din deficitul la buget, primarul general al capitalei, Ion Ceban, propune să fie scoase la licitație terenuri municipale. Veniturile estimate de edil ar fi de 240 de milioane de lei. „Pentru această perioadă am planificat și am vrut să facem multe lucruri. Însă, multe înțelegeri pe extern de organizare, proiectare, amenajare a unor zone în Chișinău, acum nu le vom putea face și cred că nici în viitorul apropiat. Multe proiecte de infrastructură au încetinit”, a spus Ceban.

 

După mai bine de o lună, municipiul Soroca iese astăzi din carantină

După mai bine de o lună, municipiul Soroca iese, astăzi, 8 mai, din regimul de carantină. Iar în cîteva zile şi în oraşul Glodeni vor fi scoase restricţiile. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Chiar dacă regimul de carantină a fost scos, locuitorii din Soroca urmează să respecte în continuare măsurile de protecţie împotriva noului coronavirus şi nu au voie să se afle în grupuri de mai mari de trei persoane. Vor fi reluate activităţile de comerţ cu excepţia pieţii. Iar din 15 mai, va circula transportul public.

 

În ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost traversate de 2530 persoane

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 530 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova – 1 350 traversări persoane, dintre care 805 treceri la frontiera moldo-română; 540 treceri la frontiera controlată cu Ucraina și 5 treceri aeriene.

 

Un cetățean al Nigeriei a fost declarat indezirabil pe teritoriul R. Moldova pentru 10 ani

Ofițerii Biroului Migrație și Azil al MAI în cooperare cu angajații Serviciului de Informații și Securitate, au identificat un cetățean al Republicii Federale Nigeria, care la începutul anului 2020 a intrat în țară sub altă identitate. În cadrul investigațiilor desfășurate de către echipa comună de ofițeri, a fost stabilit că persoana prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică. Cetățeanul străin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani.

 

PNUD a oferit un lot de uniforme medicale de protecție pentru o localitate din UTA Găgăuzia

PNUD Moldova a donat un set de echipamente de protecție și dezinfectanți Centrului de sănătate și Primăriei din satul Chirsova, o localitate-parteneră din autonomia găgăuză, în care se implementează deja de aproape doi ani un proiect de prevenire a violenței în bază de gen. Materialele vor ajuta medicii și membrii echipei multidisciplinare din sat să se protejeze de noul coronavirus, inclusiv atunci cînd monitorizează familiile în care există risc de violență.

 

Doi polițiști din Drochia vor ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de influenţă

Doi angajați ai Inspectoratului de Poliţie Drochia vor ajunge pe banca acuzaților pentru trafic de influenţă. Potrivit anchetei, cei doi au pretins de la un cetățean mijloace băneşti în sumă de 2 000 de lei. Banii urmau a fi utilizaţi pentru a influenţa neatragerea la răspundere contravenţională a acestuia. Pe cazul dat a fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influență, iar dacă vor fi găsiți vinovați oamenii legii riscă amendă în mărime de pînă la 80 mii de lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

 

Transportul public de călători din Chișinău a suferit pierderi de 43 mln de lei în timpul stării de urgență

Măsurile întreprinse de Primăria municipiului Chișinău în timpul stării de urgență au dus la pierderi în valoare de 43 milioane de lei. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că, restricțiile de circulație cu transportul public în timpul stării de urgență și gratuitățile oferite în această perioadă, au dus la scăderea veniturilor încasate din activitatea transportului public.

 

Ucraina a sistat traficul prin punctul de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe”

Începînd de astăzi, de la ora 00:00, Ucraina a sistat traficul prin punctul de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, operat în comun cu autoritățile vamale și de frontieră ale R. Moldova. Serviciul Vamal al R. Moldova recomandă persoanelor care și-au planificat ieșirea sau intrarea din/în țară prin punctul de trecere a frontierei menționat să opteze pentru cele deschise traficului transfrontalier: „Tudora-Starokazacie", „Giurgiulești-Reni" și “Otaci-Moghiliov-Podolsk”.

 

255 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt în stare gravă

Pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost confirmate 4 605 de cazuri. Dintre acestea 255 sînt internate la spital în stare gravă, alți 29 pacienți sînt intubați. Potrivit datelor prezentate de conducerea MSMPS, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 58 pacienți cu suspecție la COVID-19. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 255 - stare gravă ( 29 pacienți aflați la respirație asistată), 415 - stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. La domiciliu sînt tratate 995 persoane suspecte la COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, dintre care: 965 au fost testate la infecția COVID-19 iar restul urmează să fie testate în următoarele zile. De asemenea, pînă la ziua de azi, au fost confirmate 1126 cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-274, asistenţi medicali-408, felceri-62, paramedici-1, farmacişti-17, personal auxiliar-364 persoane.