REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 noiembrie 2020)

Un carabinier moldovean, luptător de stil liber, a cucerit medalia de aur la Turneul Internațional ,,Poland Open”

Carabinierul Piotr Ianulov a cucerit medalia de aur la Turneul Internațional ,,Poland Open” din Polonia. Performanța istorică a carabinierului luptător de stil liber Piotr Ianulov a venit după mai multe succese obținute pe arena sportivă internațională. Sportivul a cucerit medalia de aur la Turneul Internațional ,, Poland Open” ce s-a desfășurat în orașul Varșovia, Polonia în limitele categoriei de greutate 86 kg. În lupta pentru medalia de aur, Piotr Ianulov l-a învins pe polonezul Zbigniew Baranowski.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1059 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3304 teste, fiind confirmate 1059 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 79 566 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 53 sînt lucrători medicali: medici - 11, asistenți medicali - 27, personal auxiliar - 15. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 776 se află în stare gravă (dintre care 42 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1450 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Sistemul termoelectric din Chișinău va fi eficientizat în cadrul unui proiect susținut de BIRD

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. R. Moldova a semnat cu BIRD Acordul de Împrumut privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, în valoare de 92 de milioane de euro.

 

MAEIE condamnă vehement actele de vandalism care au avut loc în Cimitirul Evreiesc din Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova condamnă vehement actele de vandalism care au avut loc recent în Cimitirul Evreiesc din Chișinău. Distrugerea monumentelor funerare reprezintă un atac barbar nu doar la memoria evreilor din R. Moldova, dar și o provocare la adresa întregii societății moldovenești, relatează Serviciul de presă al MAEIE.

 

Cimitirul evreiesc din Chișinău va fi supravegheat video

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dispus instalarea unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea securității teritoriului Cimitirului evreiesc din Chișinău după vandalizarea și profanarea a 82 de morminte. Cimitirul evreiesc reprezintă un monument cu valoare istorică de categorie națională, înregistrat în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat cu nr. 189 „Cimitir cu complex de monumente".

 

Pedepsele pentru actele de vandalism vor fi înăsprite

Guvernul a decis înăsprirea sancțiunilor pentru cei care vandalizează mormintele. În acest sens, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat un proiect de lege care prevede majorarea sancțiunilor pentru intoleranța religioasă pe teritoriul R. Moldova. Conform proiectului, se propune o amendă în mărime de la 750 la 950 unități convenționale, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

 

Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să consolideze independența BNM

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care vizează fortificarea independenței Băncii Naționale a Moldovei. Documentul prevede consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, de reglementare și supraveghere bancară, adoptate de Banca Națională a Moldovei. Potrivit viceprim-ministrului Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor, proiectul vine să îmbunătățească reglementările aferente cadrului de înlăturare a acționarilor neconformi din sectorul bancar, regimului compensațiilor pentru daunele cauzate de actele emise de Banca Națională a Moldovei și cele aferente autonomiei și responsabilizării regulatorului bancar.

 

Ministrul de Externe Oleg Țulea întreprinde o vizită de lucru în Republica Turcia

Ministrul de externe Oleg Țulea desfășoară o vizită de lucru în Republica Turcia, în perioada 5 – 8 noiembrie. În cadrul programului din Republica Turcia, șeful diplomației moldovene va participa la Reuniunea informală a Miniștrilor Afacerilor Externe ai Procesului de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP) și la inaugurarea oficială a consulatului onorific al R. Moldova în Alanya. Agenda include și întrevederi bilaterale cu miniștrii afacerilor externe ai statelor din regiune.

 

O nouă ședință săptămînală a Comisiei Unificate de Control a fost amînată

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit ieri în orașul Bender, însă după dezbateri îndelungate au amînat din nou ședința, întrucît nu au reușit să aprobe ordinea de zi. Delegația Tiraspolului a blocat includerea pe agenda Comisiei a problemelor stringente din Zona de Securitate - prezența posturilor ilegale „grănicerești” și a reprezentanților înarmați ai altor structuri ce nu fac parte din Forțele Mixte de Pacificare, împiedicarea liberei circulații și sechestrarea cetățenilor.

 

Observatorii care au monitorizat alegerile din 1 noiembrie vor activa și în turul II

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că observatorii acreditați pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie își pot continua activitatea și în turul al doilea al scrutinului ce va avea loc pe 15 noiembrie. Potrivit surse citate, pînă sîmbătă, 7 noiembrie, pot fi depuse cereri noi la CEC sau la consiliile electorale de circumscripție în vederea solicitării de acreditare a observatorilor pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, CEC a acreditat 2 220 de observatori, dintre care 1 911 naționali și 309 internaționali.

 

Asistența nerambursabilă din partea Rusiei a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor

Asistența nerambursabilă în valoare de 275 milioane de ruble rusești (59,7 milioane de lei) din partea Ministerului Finanțelor al Federației Ruse a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor al R. Moldova. „Mijloacele financiare vor fi direcționate pentru susținerea urgentă a producătorilor agricoli din țara noastră care au suferit în cursul anului 2020 din cauza secetei”, indică Ministerul Finanțelor.

 

MECC: Şase şcoli şi 152 de clase din ţară activează la distanţă

La data de 4 noiembrie, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 203, iar 3967 au fost plasați în regim de autoizolare. De asemenea, șase instituții de învățămînt din țară activează la distanță din cauza carantinei, ca și în cazul a 152 de clase. Potrivit ministerului, 283 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 233 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 67 de persoane, iar alte 71 se află în autoizolare.

 

În ultimele zile, 10 copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci

De la începutul săptămînii, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 69 de solicitări pe motiv de urgențe toxice. În urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 de persoane, inclusiv 10 minori. Statisticile Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat în ultima săptămînă 6070 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2396 de pacienți, dintre care 2073 de adulți și 323 de copii.

 

Primăria capitalei a achiziționat tehnică și utilaje destinate salubrizării

Regia locativ-comunală și amenajare a Primăriei municipiului Chișinău a achiziționat mai multe unități de tehnică și utilaje care vor fi antrenate la lucrările de salubrizare și deszăpezire a capitalei. Valoarea achizițiilor este de șapte milioane de lei. Serviciul de presă al primăriei precizează că noul lot de tehnică va fi distribuit întreprinderilor municipale pentru servicii locative din cele cinci sectoare ale capitalei și vor fi utilizate pentru intervenția pe trotuare și în curțile blocurilor de locuit, pe perioada caldă, cît și pentru deszăpezire, în perioada rece.

 

Elevi din Moldova au obţinut mai multe distincţii la Olimpiada Balcanică de Matematică

Elevii din R. Moldova au obținut două medalii de aur, trei medalii de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Balcanică de Matematică, ediția a 37-a, eveniment organizat online în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie. La olimpiadă au participat 108 elevi din 18 țări ale lumii. Echipa R. Moldova a fost reprezentată de șase elevi și patru profesori.