REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (22 octombrie 2021)

Guvernul cere stare de urgență în sectorul energetic

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a anunţat în dimineața zilei de vineri că întruneşte Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi va cere instituirea în ţară a stării de urgenţă în legătură cu criza energetică. Totodată, premierul va merge în Parlament unde va cere adoptarea stării de urgenţă, ceea ce-i va permite Guvernului mai multe acţiuni pentru a asigura ţara cu gaze şi a depăşi criza. Şefa Cabinetului de miniştri a explicat că situaţia creată a fost cauzată de negocierile cu Gazprom care se mişcă dificil, iar întreprinderea Moldovagaz nu şi-a onorat obligaţiunile şi a admis în ultima perioadă un deficit de 16 milioane de metri cubi de gaze.

 

Vom primi 564 mln de dolari din partea FMI

Republica Moldova și misiunea FMI au ajuns la un acord cu privire la un nou program de reforme economice. Programul, în valoare de 564 milioane de dolari SUA, va avea o durată de 40 de luni. Prioritățile acestuia se referă la combaterea corupției și consolidarea statului de drept. Pe termen scurt, politica bugetar-fiscală va fi concentrată spre atenuarea impactului pandemiei de COVID-19 și a crizei din sectorul energetic. Vor fi finanțate în continuare programele deja lansate, inclusiv creșterea pensiilor și a indemnizațiilor, subvenționarea salariilor pentru menținerea locurilor de muncă și compensarea pentru activitate economică redusă.

 

Moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției a eșuat

Moțiunea simplă înaintată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco a eșuat. Împotriva documentului au votat 53 de deputați. Șeful de la Justiție a citit un raport în fața plenului și a criticat textul moțiunii calificîndu-l ca fiind “slab argumentat”. Moțiunea a fost depusă în Parlament la 14 octombrie. Autorii susțineau că șeful de la Justiție s-ar fi ”implicat în mai multe procese și promovează o politică de subminare a independenței Procuraturii Generale”.

 

O explozie s-a produs într-un apartament din Rezina

O explozie s-a produs în dimineața zilei de 21 octombrie într-un apartament din orașul Rezina. În urma deflagrației a izbucnit un incendiu într-o cameră a locuinței aflate la etajul 4. La fața locului au intervenit salvatorii, care au evacuat din interior o butelie de gaz propan –butan. La momentul producerii exploziei, în apartament se aflau două persoane, în vîrstă de 42 și de 40 de ani. Acestea au reușit să iasă singure afară. Persoana de 40 de ani a suferit arsuri ușoare dar a refuzat spitalizarea.

 

Metalferos are un nou administrator interimar

Andrei Ivancov a fost numit director interimar al Societăţii pe acţiuni „Metalferos”, după ce fosta conducere a fost eliberată în baza cererii de demisie. Noul administrator al întreprinderii a fost prezentat colectivului de către șeful Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac. Ivancov a activat anterior în calitate de director-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, după care a ocupat funcția de șef de direcție în cadrul APP. A condus Societatea pe Acțiuni RED-Nord și Întreprinderea de Stat Nodul Hidroenergetic Costești.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1 787 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 9 264 de teste, fiind confirmate 1 787 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 27 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, sînt internate 2 731 de persoane, dintre care 251 în stare extrem de gravă și 34 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. În tratament la domiciliu se află 9 523 de persoane. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 40 de decese asociate COVID-19, numărul morților ajungînd la 7 386.

 

Au fost numiți adjuncții procurorului general interimar

Eduard Bulat și Marcel Dumitraș au fost propuși de procurorul general interimar, Dumitru Robu pentru funcțiile de procurori generali-adjuncți interimari. Aceștia au fost prezentați în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 21 octombrie. În urma deliberării, candidaturile acestora au fost aprobate.

 

În Chișinău poate apărea o criză pandemică majoră

Consiliul Municipal Chișinău s-a reunit joi, 21 octombrie, într-o ședință extraordinară dedicată analizei situației pandemice din municipiu. Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei, Boris Gîlcă, a declarat că presiunea pe sistemul municipal de sănătate este enormă și a solicitat ajutorul autorităților naționale de sănătate. “În condițiile în care rata vaccinării este scăzută, iar 97 la sută din pacienții internați în spitalele municipale nu sînt imunizați, în Chișinău va apărea o criză pandemică majoră”, a estimat oficialul.

 

Rata de spitalizare cu COVID-19 este de 12 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Un studiu realizat și publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) arată că rata de spitalizare în urma infectării cu COVID-19 este de 12 ori mai mare în rîndul persoanelor nevaccinate. Potrivit sursei citate, persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, cu vîrsta cuprinsă între 18-49 ani, riscă de 14 ori mai mult să aibă nevoie de spitalizare. Riscul este și mai mare în cazul pacienților cu vîrsta de 50-64 de ani. Același studiu relevă că riscul de deces este de 10 ori mai mare pentru oamenii care ezită să se vaccineze.

 

Primăria va suporta cheltuielile de 33 mln lei ale „Apă-Canal Chișinău”

Consiliul Municipal Chișinău a decis acoperirea, din bugetul municipal, a costurilor capitale suportate de către SA „Apă-Canal Chișinău”, în valoare de 33 milioane lei. Reprezentantul întreprinderii, Anatolie Lichii, a raportat consilierilor că SA „Apă-Canal Chișinău” are o datorie de peste 23 milioane de lei către finanțatorii externi și că totodată trebuie să achite pentru crearea unui centru de apel unic suma de 10 milioane lei.

 

Licitația ce viza cariera de piatră din Pervomaisc a fost anulată

Licitația care urma să fie organizată de autoritățile din Ucraina pe 20 octombrie, în privința folosirii terenului pe care este amplasată cariera de piatră concasată din Pervomaisc a fost anulată. Însă autoritățile ucrainene planifică o altă licitație cu reducere pentru data de 5 noiembrie curent. Potrivit Agenției Proprietății Publice, licitația a fost anulată în urma demersurilor către organismele competente ale Ucrainei. Anterior, Procuratura Generală a anunțat că cariera de piatră concasată din Pervomaisc este subiectul unui dosar penal.

 

Peste 7 000 de locuințe au fost achiziționate prin Programul ”Prima Casă”

Prin intermediul Programului „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 7 068 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,80 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,85 miliarde lei. Din cei 7 068 beneficiari, 4 847 sînt familii, iar 2 221 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,82 m.p. Valoarea medie a locuințelor procurate constituie 629,29 mii lei.

 

Leul se depreciază față de euro și dolar

Moneda națională se depreciază, la sfîrșitul acestei săptămîni, față de euro și dolar. Astfel, euro se va scumpi cu 13 bani, pînă la nivelul de 20 de lei și 31 de bani. Dolarul va adăuga 10 bani și va avea o cotație oficială de 17 lei și 45 de bani. Mai scump va fi și leul românesc. Acesta va costa 4 lei și 10 bani, după o apreciere cu trei bani. Rubla rusească își va păstra prețul de 24 de bani, la fel ca și hrivna ucraineană, care va fi cotată în continuare la 66 de bani.