REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 februarie 2021)

Proiectul parcării din Piața Centrală din capitală va fi gata la sfîrșitul lunii februarie

Pînă la sfîrșitul lunii februarie 2021 va fi gata proiectarea parcării multietajate care se va construi pe teritoriul Pieței Centrale din Chișinău. Viceprimarul municipiului Chișinău, Inga Ionesii, a declarat astăzi că, pînă la finele lunii februarie, proiectarea parcării de pe teritoriul Pieței Centrale va fi finalizată și va fi supus dezbaterilor publice. Potrivit oficialului, reprezentanții Direcției generale transport public și căi de comunicație și Î.M. “Piața Centrală” au semnat un acord de colaborare care va permite apariția locurilor de parcare pe străzile adiacente Pieței Centrale: str. Armenească, str. Varlam și str. Tighina.

 

Serviciile municipale ale capitalei au activat în regim sporit pentru deszăpezire și combaterea poleiului

Pe parcursul nopții trecute, serviciile municipale de întreținere a drumurilor și cele ale Regiei locativ-comunale și amenajare din Chișinău au activat în regim sporit la deszăpezire și combaterea poleiului. Potrivit autorităților publice locale, Regia locativ-comunală și amenajare a intervenit mecanizat de la ora 02:00, cu 47 de utilaje cu sărărițe, fiind împrăștiat 80 tone de antiderapant. De asemenea, de la ora 04:00, au fost mobilizați 419 muncitori pentru combaterea poleiului în stațiile de așteptare, la trecerile de pietoni, în intercartiere și la accesele în curți. Totodată, angajații Regiei „Exdrupo” au intervenit noaptea cu 20 de utilaje și 80 de muncitori.

 

Peste 21.000 de traversări au fost înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 21 296 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 10 185 de traversări persoane, dintre care 5 477 de treceri la frontiera moldo-română, 3 569 de treceri la frontiera cu Ucraina și 1 139 de treceri a frontierei aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost PTF Leușeni – 2 290 traversări persoane; PTF comun Criva – 1 624 traversări personae și PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 139 traversări personae. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 21 296 de persoane și completate 181de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Doi oameni au decedat și trei au ajuns la spital într-un grav accident în raionul Rîșcani

Astăzi, la ora 07:38, în apropiere de satul Răcăria, raionul Rîșcani s-a produs un accident rutier cu implicarea a două mijloace de transport. Conducătorul automobilului Volkswagen în vîrstă de 56 de ani a pierdut controlul volanului din cauza neadaptării vitezei la condițiile climaterice, iar în curbă nu s-a străpînit conducerea autoturismului și a ieșit pe contrasens. Ca rezultat, acesta s-a ciocnit frontal cu un alt autoturism de marcă Audi, la volanul căruia era un tînăr de 28 ani. În urma accidentului rutier, 2 pasageri ce se aflau în automobilul Volkswagen au decedat, șoferii ambelor autoturisme și pasagerul din Audi au fost transportați la spitalul din Rîșcani.

 

Izvorul „Tamara” din Parcul „Valea Morilor” va fi reabilitat în acest an

Izvorul „Tamara” din Parcul „Valea Morilor” va fi reabilitat în acest an, a anunțat primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook. Potrivit edilului, locul atît de cunoscut și vizitat de unii chișinăuieni merită să fie renovat. „Felul cum va arată zona – ne propunem să aflăm chiar de la cetățeni. Vom face o consultație publică în scurt timp la fața locului. Pretura Centru la fel, adună propunerile oamenilor în acest sens. Astăzi am mers pentru a vedea cum stau lucrurile. Oamenii vin la izvor pentru a se scălda, pentru a se plimba și odihni”, a punctat primarul.

 

Primăria capitalei anunță despre licitarea a 20 de locuri noi pentru gherete

Primăria Chișinău anunță despre expunerea la licitație a 20 de locuri noi destinate amplasării gheretelor. Prețul inițial la care vor fi licitate aceste spații variază între 157 mii lei - 483 mii lei. Termenul contractului pentru dreptul de comercializare este de 5 ani. Primăria capitalei informează că pe 26 februarie 2021, ora 10:00, în sala de ședințe a Preturii sectorului Buiucani, se va desfășura cea de-a patra licitație pentru obținerea dreptului de încheiere a Contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău.

 

Șeful Direcției de învățămînt din Chișinău a fost atenționat să nu permită livrarea produselor alterate

În cadrul ședinței serviciilor municipale de astăzi, primarul capitalei, Ion Ceban, l-a atenționat pe Andrei Pavaloi, șeful interimar al Direcției generale educație tineret și sport al Primăriei, să își depună benevol demisia în cazul în care în instituțiile municipale de învățămînt vor fi livrate produse alimentare alterate. „Dacă ajunge vreun produs alterat în vreo instituție de educație, nu așteptați, scrieți cererea și plecați din funcție”, a declarat edilul orașului. Pavaloi a declarat că a înțeles cerința primarului și că „nu vor exista asemenea situații”.

 

Camera de Comerț va lansa un proiect pentru digitalizarea Carnetelor ATA

Camera de Comerț și Industrie (CCI) cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), va lansa în această lună un proiect nou pentru digitalizarea Carnetelor ATA - document vamal ce simplifică exportul temporar și tranzitul de mărfuri în comerț internațional. Proiectul este finanțat de BERD și are drept scop simplificarea procedurii de solicitare și emitere de către CCI a Carnetelor ATA. În cadrul proiectului, pe platforma online a CCI www.client.chamber.md va fi dezvoltat un nou modul ce va permite agenților economici și persoanelor fizice să depună cereri online, iar specialiștilor CCI să perfecteze Carnetul în baza documentelor transmise în format electronic.

 

În municipiul Chișinău a crescut numărul bolnavilor cu COVID-19

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat că în instituțiile municipale de sănătate, a scăzut numărul de locuri destinate tratării bolnavilor de coronavirus. Potrivit oficialului, în spitalele municipale sînt internați 906 bolnavi de COVID-19, dintre care 47 se află în stare foarte gravă, opt persoane sînt intubate, 314 în stare gravă și 537 de bolnavi se află în stare medie. „De la începutul pandemiei, 365 de medici de familie au acordat asistență prin sistemul GIRA pentru 44 552 de pacienți care au avut forme ușoare de COVID-19”, a declarat Bucearschi.

 

Municipiile din ţară vor putea achiziționa transport public ecologic în cadrul unui program de investiții

În R. Moldova va fi implementat un nou proiect în domeniul investițiilor publice verzi și transportului public ecologic. Lansarea proiectului „Facilitarea investițiilor publice verzi în Moldova: Implementarea Programului pentru Transport Public Curat” a avut loc la finele săptămînii trecute şi va fi finanțat în cadrul programului Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment). Proiectul este axat pe susținerea implementării serviciilor moderne conexe transportului public, prin utilizarea combustibililor curați (gaz natural comprimat și gaz petrolier lichefiat) și a energiei generate de resurse regenerabile.

 

Trei școli și cinci grădinițe activează de la distanță din cauza carantinei

Trei instituții de învățămînt general și 153 de clase activează la distanță, iar 3183 elevi au fost plasați în regim de autoizolare din cauza carantinei. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 63 de persoane, iar altele 49 se află în autoizolare. În învățămîntul profesional tehnic, în perioada 1-5 februarie, au fost înregistrați 14 elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 18 – cadre didactice și 5 din personalul nedidactic și auxiliar. De asemenea, 19 grupe de elevi sînt plasate în autoizolare. În învățămîntul superior, sînt 4 studenți testați pozitiv cu Covid-19, în autoizolare se află 13.

 

Liga Feminină de Fotbal din Moldova are un nou președinte

Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Ligii Feminine de Fotbal, Diana Bulgaru a fost aleasă în funcția de președinte al Ligii. Diana Bulgaru este prima femeie membră a Comitetului Executiv al FMF și a fost aleasă cu majoritate de voturi în această funcție. În același timp, FMF a informat că încă cinci echipe de fotbal feminin s-au alăturat Ligii Feminine de Fotbal din Moldova. Este vorba de CF Ceadîr-Lunga; CSF Congaz Junior; CSF Veste Bună; CSF Haiducii și CSF Fortuna Femina.

 

Avertizare SIS: Un nou tip de atacuri cibernetice ia amploare în Moldova

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) avertizează cetățenii despre un nou tip de atacuri cibernetice care ia amploare la nivel global, inclusiv în R. Moldova. Este vorba despre SMISHING-ul, un atac cibernetic care utilizează mesajele SMS pentru a accesa datele personale ale oamenilor sau a le infecta dispozitivele electronice. În acest context, ofițerii SIS vin cu recomandări pentru a vă proteja. ”Dacă primiți mesaje de la o instituție oficială, apelați-i pe numerele verificate ale acesteia. La fel, nu luați decizii pripite de „a beneficia de o ofertă” sau „a ajuta un prieten”, atenționează SIS.